Nuorta suojaa omien rajojen ja oikeuksien tunteminen

Jokaisella nuorella on oikeus kokea seksuaalista mielihyvää ja nautintoa, se on yksi perustavaa laatua olevista seksuaalioikeuksista.

Suuri osa nuorista kokeilee seksiä ja seurustelua oman kehitysvaiheensa mukaisesti. Joskus sydän särkyy ja nuori kokeilee sellaista, mistä ei jää parhaat mahdolliset fiilikset. Yleensä nuorten keskinäinen seurustelu ja seksi eivät ole kuitenkaan nuoren kehitykselle haitallista, vaan osa normaalia seksuaalikehitystä. Tilanne muuttuu kuitenkin täysin, jos seksi- tai seurustelusuhteeseen liittyy vallankäytön elementti.

Vallankäyttö on mukana aina, jos nuoren seksikumppani on aikuinen, ja siksi laissa on säädetty 16 vuoden suojaikäraja, joka nousee 18 vuoteen, mikäli aikuisen ja nuoren välillä on luottamussuhde (esimerkiksi opettaja-oppilas, valmentaja-valmennettava).

15-vuotiaan nuoren mielestä 16 vuoden suojaikäraja voi tuntua naurettavalta, jos on rakastunut 18-vuotiaaseen ja haluaisi sekstailla tämän kanssa. Iso osa seksuaalineuvontachatin suojaikärajaa koskevista kysymyksistä on tämän tyyppisiä. Ne ovat yleensä vaikeita vastata, sillä suojaikärajaa koskevan lain rajoitussäännöksen mukaan kahden ikä- ja kehitystasoltaan toisiaan lähellä olevan nuoren välistä seksiä ei katsota laittomaksi, vaikka toinen olisi alle ja toinen yli 16. Chat-keskustelun perusteella on kuitenkin usein mahdoton tietää, mikä olisi tässä tilanteessa alaikäisen nuoren edun mukaista. Ja nuoren etu on se asia, jota lain on tarkoitus suojata. Nuoren etu on myös se tavoite, johon seksuaalikasvatuksen tulisi tähdätä, ja siksi on tärkeää keskustella nuorten kanssa suojaikärajakysymyksistä niin kotona kuin koulussakin.

Toisinaan ikäero on niin suuri, että on selvää, että suhde on nuoren oman edun vastainen ja kehitykselle haitallinen. Aivot kypsyvät nykytiedon mukaan ainakin 25-vuotiaaksi asti. Nuoruuteen kuuluu impulsiivisuus ja kokeilunhalu, eikä aikuisella ole oikeutta käyttää hyväkseen nuoren kokeilunhalua. On aina aikuisen vastuulla olla suostumatta seksiin alaikäisen kanssa, vaikka tämä vaikuttaisi kuinka innokkaalta. Myös lainsäädännön lähtökohta on, että alle 16-vuotias ei voi antaa pätevää suostumusta seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa.

Vallankäyttöä liittyy toki myös nuorten keskinäisiin suhteisiin. Joskus nuori tulee chattiin tilanteessa, jossa seurustelukumppani on uhannut jättää, jos seksiä ei heru tai sitä ei heru useammin. Toisinaan taas vallankäyttö on hienovaraisempaa, jolloin nuoren voi olla vaikea se tunnistaa. Osalle nuorista on epäselvää jopa se, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus pätee myös seurustelusuhteessa. On tärkeää korostaa nuorille, että seksin saa aina lopettaa missä tahansa vaiheessa, vaikka vaatteet olisi jo riisuttu tai vaikka yhdyntäkin olisi jo alkanut.

Jokaisella lapsella tulee olla oikeus seksuaalikasvatukseen, joka tähtää siihen, että hän kasvaa arvostamaan itseään ja kehoaan ja oppii itse tunnistamaan omat rajansa ja suojaamaan niitä. Jos tiukat rajat sanellaan ulkoapäin, nuori ei tätä opi. Pahimmillaan tämä näkyy niin, että kun elämänjanoinen nuori on joutunut raiskatuksi, hän ei uskalla kertoa siitä kenellekään, etteivät vanhemmat tai yhteisö saisi samalla tietää hänen suostuneen vapaaehtoisesti johonkin muuhun seksuaaliseen tekoon. Kun näin kasvatettu nuori on kerran ylittänyt ulkoapäin määritellyn rajan vapaaehtoisesti, hänen on vaikea hahmottaa, että silti hänellä on aina oikeus määrittää itse omat rajansa, joita kenelläkään ei ole oikeutta rikkoa.

Maria Nikunlaakso
Väestöliiton nuorten seksuaalisuuden asiantuntija, YTM, seksuaalineuvoja (SSS), seksuaaliterapeutti

Tämä teksti on osa blogisarjaa, jossa saatetaan nuoren ääni kuuluville Seksuaalineuvontachatista nousseiden teemojen kautta. Muita sarjassa ilmestyneitä tekstejä ovat:

Onko nää mun ajatukset normaaleja?
Kuinka monta kertaa päivässä seisoo?
Kortsuja tai-e-pillereita ensimmäisen kerran
Tota, miten runkataan?
Miten seksiä tehdään?
Seksi, penis ja suojaikäraja – Nuoret kysyvät chatissa

Nuorille suunnattuja uusia, seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä asiasisältöjä löydät lisää Hyvästä kysymyksestä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.