Kortsuja tai e-pillereitä ensimmäisen kerran?

Miltä sinusta tuntui, kun ehkäisy petti tai unohtui, ja seksitaudin tai raskauden mahdollisuus vaivasi mieltä ahdistukseen saakka? Tiesitkö, mistä ja miten saat apua ja vastauksia kysymyksiisi?

Tämän päivän nuoret elävät läpi samoja tunnelmia, vaikka perinteisiksi mielletyistä seksuaalikasvatuksen teemoista on saatavilla yllin kyllin tietoa menneisiin vuosiin verrattuna. Ilmeisesti kuitenkaan tarjolla oleva tieto ei onnistu rohkaisemaan nuorta jännityksen ja pelon voittamiseen, jotka ovat usein läsnä, kun nuori pitää ensimmäisiä kertoja itsenäisesti huolta hyvinvoinnistaan.

Onni on, että nuorilla on nyt enemmän mahdollisuuksia pyytää neuvoja itselle uusiin tilanteisiin, esimerkiksi järjestöjen matalan kynnyksen verkkopalveluista. Myös terveysasemien terveysneuvonta on yleistynyt sekä puhelin- että chatpalveluiden kautta. Nuoren avun pyytämistä usein helpottaa, kun hän voi kysyä neuvoa kiperiinkin tilanteisiin nimettömästi ja katseilta suojassa. Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatissa turvaseksistä keskustellaan viikoittain. Seuraavaksi käyn läpi, mitä nuoret ovat meiltä kysyneet chatissa näistä tutuista aiheista – Saatat yllättyä!

Miten voin löytää sopivan kokoisen kondomin, kun niitä on noloo tutkia kaupassa?  Vaikka nuori ymmärtää vastuunsa ehkäisystä ja haluaa sen kantaa, niin pelkkä ajatus yllätetyksi tulemisesta kondomihyllyn edessä, voi olla ylitsepääsemättömän este kondomien hankkimiselle. Onneksi ovat internet ja verkkokaupat, joista löytyy seikkaperäiset ohjeet oikean kokoisen kondomin löytämiseen, sekä listaus kondomimerkeistä, jotka ovat tarpeeseen sopivat. On paljon helpompi napata kondomit hyllyltä, kun tietää, mitä sieltä hakee.

Kortsu jäi mun sisään, kuinka todennäköisesti oon raskaana?  Kysymyksestä huolimatta nuori usein itsekin tietää, ettei raskautta voi todentaa muuten kuin raskaustestillä. Kynnys testin hankkimiseen on kuitenkin korkea, usein samasta syystä kuin kondomien kohdalla. Myös raskaustestin hinta voi olla esteenä sen hankkimiselle. Näissä tilanteissa nuori kaipaakin erityisesti tukea, kannustusta ja oman toimijuuden vahvistamista raskaustestin hankkimiseen ja tekemiseksi.

Tarttuuko seksitaudit myös suuseksistä? Niin, kyllä ne voivat tarttua niinkin. Viimeisimmän tiedon mukaan myös kielisuudelmista, ainakin tippurin osalta (HS 13.5.2019).  Sen vuoksi seksitautien testaustilanteessa kysytään, millä tavalla seksiä on harrastanut. Kondomin käyttö suuseksissä on jo ehkä tuttua, mutta erityisesti suuseksisuoja (suuseksiliina, suuseksilappu, nuolemisliina) on vielä monille tuntematon ehkäisymenetelmä. Niiden saatavuus on myös hieman heikko, mutta hyvällä tuurilla niitä voi ostaa apteekeista, erotiikkaliikkeistä ja kondomeja myyvistä nettikaupoista. Sen lisäksi sellaisen voi askarella itse, leikkaamalla kondomin kärjen pois ja halkaisemalla kondomin kahtia.

Miten kahden tytön pitää suojautua seksissä? Nuoret ovat tulleet useita kertoja pohtimaan seksuaalineuvontachattiin ehkäisykysymyksiä samaa sukupuolta olevien kesken. Tämä on teema, josta ei ilmeisesti löydy juurikaan tietoa terveystiedon oppikirjoista tai oikein muualtakaan. On siis tärkeää, että seksin ja seksuaalisuuden moninaisuus otetaan huomioon myös näistä perusasioista kerrottaessa.

Voiko käsiseksistä tulla raskaaksi?  Vaikka tämä ei ole tavanomaisin raskaaksi tulemisen tapa, niin nuoren mielessä silti todellinen murhe, kun asiat alkavat yhdistymään päässä. Usein ehkäisystä valistetaan yhdyntäseksin kautta, vaikka seksitavat ovat paljon moninaisemmat. Helpotus on usein suuri, kun nuori saa tietää, etteivät siittiöt pysy toimintakykyisenä kovinkaan kauaa kehon ulkopuolella. Nämä ovat myös otollisia hetkiä miettiä nuoren kanssa ehkäisyn ajankohtaisuutta ja hankkimista.

Usein suuri kysymys nuoren mielessä on myös oman asuinkunnan terveyspalvelut, niiden toimintaperiaatteet ja niihin hakeutuminen. Pelkästään ajanvarauspuhelun soittaminen voi olla iso haaste, sillä usein huoltajat ovat hoitaneet siihen saakka kaikki terveydenhoitoon liittyvät asiat, eikä nuori tiedä, mihin pitäisi soittaa ja mitä sanoa. Nuoren elämä on siis pullollaan monenlaisia ekoja kertoja. Miten me aikuiset, ammattilaisina, vanhempina ja kanssakulkijoina, voimme evästää nuoria näihin tilanteisiin parhaiten?

Tämä teksti on osa blogisarjaa, jossa saatetaan nuoren ääni kuuluville Seksuaalineuvontachatista nousseiden teemojen kautta. Muita sarjassa ilmestyneitä tekstejä ovat:

Tota,miten runkataan?

Miten seksiä tehdään?

Seksi, penis ja suojaikäraja – Nuoret kysyvät chatissa 

>> Nuorille suunnattuja uusia, seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä asiasisältöjä löydät lisää Hyvästä kysymyksestä.

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kortsuja tai e-pillereitä ensimmäisen kerran?

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.