Tota, miten runkataan?

Voi kuinka viaton, inhimillinen ja arvokas otsikkokysymys onkaan. Kuinka sinä siihen vastaisit?

Nykymaailmassa itsetyydytys eli sooloseksi nähdään jo todellisena terveystekona, mutta asiasta puhuminen saattaa aiheuttaa lievää vaivaantuneisuutta.  Onhan se yksi intiimimmistä asioista mitä seksuaalisuuden saralla teemme. Kaikilla sitä tekevillä on siihen omat tapansa ja fantasiansa, eikä siitä juurikaan puhuta muille, kuten kavereille tai edes kumppaneille. Mutta kenen tehtävä on puhua siitä nuorille?

Väestöliiton nuorten chateissa haluamme luoda nuorelle turvallisen tilan, jossa hän voi kysyä tai puhua asioista, joita ei voi ottaa muualla puheeksi. Nuorten kanssa käydyistä keskusteluista tämä otsikkoaihekin on napattu.

Sooloseksi kiinnostaa nuoria ja se on seksuaalineuvontachattimme tilastojen mukaan yksi yleisimmistä seksiteemakysymyksistä. Sooloseksikysymykset ovat todella monipuolisia. Nuoria pohdituttavat muun muassa,  onko sooloseksin tekemiselle jokin ikäraja tai vaikuttaako sukuelimen koko ja muoto nautinnon kokemukseen. Olemme keskustelleet myös siitä, saako ystävälle ehdottaa yhteistä runkkuhetkeä ja voiko sooloseksiin addiktoitua.

Chatissamme on viime aikoina käynyt juuri murrosiän kynnyksellä olevien poikia. Heillä on ollut suuri huoli ja hätä siitä, etteivät he tiedä kuinka runkataan? Näillä, chattiin hakeutuneilla nuorilla, ei itsellään ole ollut sooloseksikokemuksia. Ehkä asiasta on puhuttu oppitunneilla, tai kouluympäristössä luokkakaverit ovat jakaneet omia kokemuksiaan, jolloin muiden puheet nostattivat pintaan pelon omasta erilaisuudesta. Kenties sooloseksin tekeminen kiteytyy murrosikäisen nuoren mielikuvissa yhdeksi tärkeäksi seksuaalikehityksen virstanpylvääksi.

Yrittämisen puutteesta näitä kysyjiä ei voi syyttää. Kokenutkin seksuaalineuvoja saa hien otsalleen kuulleessaan, kuinka puolivängällä on etsitty nautinnon tuntumaa hieromalla, puristelemalla ja hinkkaamalla. Nuorten hätä on onneksi helpottunut nopeasti, kun olemme pohtineet yhdessä sitä, että mistä se seksuaalinen nautinto oikein koostuukaan ja missä se muodostuu –  sukuelimillä kun on siinä vain yksi pieni osansa.

Seksuaalineuvonnan tärkein piirre on luvan antaminen

Seksuaalineuvonnan yksi tärkeimmistä tehtävistä on luvan antaminen.  Erityisen merkityksellistä luvan antaminen on silloin, kun nuori pohtii jotain sellaista mikä ei tunnu itsestä hyvältä tai omalta. Seksuaalisuuden saralla luotettava tieto normalisoi ja helpottaa paineita sekä vähentää murehtimista.  Oman kehon ja sen tuntemusten kunnioittaminen on vahva peruspohja sille, että tulevaisuudessa osaa paremmin myös kunnioittaa toisten seksuaalisuutta ja omatahtisuutta.

Monelle nuorelle on ollut helpottavaa saada tietoa siitä, ettei kehittyvän murrosikäisen kehon tarvitse olla automaattisesti valmis erilaisiin seksuaalisiin tuntemuksiin tai tekoihin.  Toki muistutamme nuorta myös siitä, että tilanne voi muuttua ja jos niin käy, toivotamme heille ihania tutustumishetkiä omaan kehoon ja mieleen.

Sooloseksin aiheuttamia syyllisyyden ja häpeän tunteita on tärkeää vähentää. Parhaiten se tapahtuu niin, että nuorille puhutaan ikätasoisesti seksistä, seksuaalisuudesta ja seksuaalisesta nautinnosta.

Seksuaalisessa halussa ja orgasmeissa on edelleen ripaus puhdasta mystiikkaa, koska niiden biologisia ja fysiologisia taustoja tutkijat eivät vieläkään täysin ymmärrä. Siksi emme voi korostaa liikaa sitä, että jokaisen keho on ainutlaatuinen ja kaikilla on oma,  uniikki tapansa koskettaa itseään.

Sooloseksin positiiviset puolet ovat lukuisat. Parhaimmillaan se helpottaa stressiä ja vapauttaa kehoon mielihyvähormoneja.  Seksuaaliterveyden näkökulmasta katsottuna sooloseksi jos mikä on 100 % todellista turvaseksiä, kun siinä ei tarvitse huolehtia suunnittelemattomista raskauksista tai seksitautien tarttumisesta. Yhtä tärkeää on myös kertoa siitä, että kaikki nuoret tai aikuiset eivät itsetyydytä ja sekin on täysin tavallista.

Nuorille suunnattuja materiaaleja seksuaalisen hyvinvoinnin teemoista löydät täältä.

Sari Hälinen, nuorten seksuaalikasvatuksen asiantuntija.
YTM, seksuaalikasvattaja (SSS), Seksuaaliterapeutti

4 kommenttia artikkeliin ”Tota, miten runkataan?

  1. Hei, Sari,
    Kiitos hyvästä blogista. Hienosti kääntää näkökulman nuorten herkkyyteen!

    Terv. Eija

    Lähettäjä: Väestöliiton blogi [mailto:comment-reply@wordpress.com]
    Lähetetty: 23. huhtikuutata 2019 8:12
    Vastaanottaja: Eija Koivuranta
    Aihe: [New post] Tota, miten runkataan?

    Sari Hälinen posted: ” Voi kuinka viaton, inhimillinen ja arvokas otsikkokysymys onkaan. Kuinka sinä siihen vastaisit? Nykymaailmassa itsetyydytys eli sooloseksi nähdään jo todellisena terveystekona, mutta asiasta puhuminen saattaa aiheuttaa lievää vaivaantuneisuutta. O”

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.