Seksi, penis ja suojaikäraja – nuoret kysyvät chatissa

Chat ei ole enää uusi työmuoto, mutta lapsen kengissä kuitenkin, jos sitä verrataan ihmisten väliseen kommunikaation historiassa. Useimmille nuorille chat on luonteva tapa jutella asioista ja hakea apua. Palvelumuotona se toimii erityisen hyvin seksuaalisuuteen liittyvissä teemoissa, jotka herättävät usein hämmennystä, arkuutta ja häpeää.

Väestöliitossa on tarjottu nuorille seksuaalineuvontaa verkossa vuodesta 2001 lähtien. Päivystysluonteinen, matalankynnyksen chat on ollut palveluvalikoimassamme kesäkuusta 2016 lähtien. Nuorten kanssa chatissa keskustelevat Väestöliitossa työsuhteessa olevat seksologian ammattilaiset.

Mitä nuoret sitten chatissa keskustelevat ja kysyvät? Se selviää viime vuoden tilastoista. Seksuaaliseen toimintaan (seksiin) liittyvät aiheet ovat tavallisimpia. Yleinen kysymys on, miten seksiä tehdään ja mitä siinä pitäisi ottaa huomioon. Tämä teema liittyy niin itsetyydytykseen, emätin- ja anaaliyhdyntään kuin suu- ja hyväilyseksiinkin. Seksiin liittyvistä ongelmista on eniten keskusteltu yhdyntään ja muuhun seksiin liittyvästä kivusta, joka ei ole toivottua. Nuoret miettivät, mistä kipu voi johtua ja miten siihen voi vaikuttaa itse.

Nuoret pohtivat myös seksuaaliseen toimintaan, ajatuksiin ja kehon reaktioihin liittyviä moraalisia kysymyksiä. Mikä on tavallista ja normaalia?  Mistä saa kiihottua? Kenestä saa fantasioida? Missä menee laillisuuden raja seksissä esimerkiksi suhteessa suojaikärajaan? Nämä ovat aiheita, joita ehkä harvemmin nostetaan aktiivisesti keskusteluun nuorten kanssa. Seksuaalisen toimintaan liittyvät moraaliset pohdinnat ovat isoja kysymyksiä nuorten mielessä.

Kehoon liittyvistä aiheista erityisesti penis ja sen toiminta mietityttää valtavasti. Keskusteluissa kuuluu epävarmuus ja pelko peniksen riittävyydestä. Huolta liittyy peniksen kokoon, mutta myös esinahasta ja sen liikkuvuudesta keskustellaan usein. Penikseen liittyvä huoli ei ole suinkaan uusi ilmiö, mutta aihe kaipaisi selvästi enemmän keskustelua nuorten kanssa.

Kehon toiminnoista on keskusteltu eniten erektiosta. Peniksen omaavat yhteydenottajat ovat usein pulassa erektionsa kanssa: se tulee yllättävissä tilanteissa, jolloin ei tiedetä, miten erektioon tulisi suhtautua. Toisaalta seksitilanteisessa erektio yllättää taas toiseen suuntaan, eikä tule toivotusti. Tämä ymmärrettävästi hämmentää ja vaikuttaa itsetuntoon. Kuukautisista keskustellessa korostuvat kuukautisongelmat, erityisesti epäsäännöllinen kuukautiskierto ja sitä seuraava huoli.

Muita seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä keskusteluaiheita olivat muun muassa ehkäisymenetelmät, niiden hankkiminen, ehkäisyteho ja niiden käyttöön liittyvät pulmat. Kymmenesosa maininnoista koski ehkäisyn maksullisuutta ja nimenoman sitä, miten ehkäisyn voi saada, jos siihen ei ole varaa. Keskusteluun nousivat myös ehkäisykäytännöt samaa sukupuolta olevien kesken. Myös seksuaalinen suuntautuminen ja siihen liittyvä itsemäärittely nousi tilastosta yksittäisenä keskusteluaiheena.

Ihmissuhteista on keskusteltu pääsääntöisesti seurustelun ja ihastumisen näkökulmista. Nuoret ovat pohtineet työntekijän kanssa seurusteluun liittyviä ongelmia, kuten sitä, mitä pitäisi ajatella tai tehdä, jos suhteessa on mustasukkaisuutta, seksuaalisten toiveiden erilaisuutta tai epävarmuutta omiin tunteisiin liittyen. Ihastumisesta keskustellessa korostuu epävarmuus omien tunteiden ilmaisemisesta.

Seksuaalisesta väkivallasta on keskusteltu myös. Keskusteluja on käyty monenlaisesta seksuaalisesta kaltoinkohtelusta ja itsemäärämisoikeuden rikkomisesta. Eniten on mainintoja on tilaston kohdassa ”teko sisältää tunkeutumisen kehon aukkoon”, joka voi tekona täyttää seksuaalirikoksen tunnusmerkistön. Myös nuorten välisisissä suhteissa tapahtuvasta painostamisesta ja kiristämisestä on käyty keskusteluja.

Nuorilla on siis valtavasti kysymyksiä ja pohdittavaa seksuaalisuudesta. He myös haluavat vaikuttaa omaan seksuaaliseen hyvinvointiin ja –terveyteen, jos vain saavat helpon väylän siihen. Kaikkia asioita chatin kautta ei pystytä käytännössä ratkaisemaan, mutta aina voimme tukea ja kannatella nuorta, kun hän punnitsee vaihtoehtoja tilanteen selvittämiseksi.

Seksuaalineuvontachattiä esitellään tarkemmin blogisarjassamme tämän vuoden kuluessa. Teksteissä tarkastellaan aiheita yksityiskohtaisemmin ja nostetaan myös nuorten ääni kuuluville.

Lue tarkemmin chatin tilastoista.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.