Kuinka monta kertaa päivässä seisoo?

Penis ja erektio heiluivat nuorten seksuaalineuvontachatin aihemainintojen kärkikolmikossa.

Kuinka monta kertaa päivässä seisoo? Mikä on normaali munan koko? Toistuvia teemoja murrosikäisten poikien kysyessä seksuaalisuudesta. Kovin peniskeskeistä, joku voisi todeta. Seksuaalineuvontachatissa  keskustelijan sukupuoli ei käy aina ilmi, myös muut kuin pojat kysyvät peniksestä, sen toiminnasta ja anatomiasta. Ja hyvä niin.

Jos miehelle tulee keskimääräisesti yli kymmenen erektiota päivässä, epävarman, omaa muuttuvaa kehoa ihmettelevän murrosikäisen pojan pohdinnat sopimattomaan aikaan ilmaantuvasta erektiosta eivät ole mikään ihme.  Itsensä tarkkailu ja asian pyörittely yksin omassa mielessä tuskin vähentää asian paisuttelua.

Murrosiän aikana peniksen muutokset, koon kasvu sekä erektioiden tiheys ovat yksi aihe, jotka ymmärrettävästikin voivat mietityttää nuorta. Tietopohja erektiosta on ohut aikuisillakin, joten normalisointi ja tieto, että erektioita kuuluukin tulla yön ja päivän aikana, voi jo helpottaa nuorta.

Peniksen koko stereotyyppisesti mietityttää poikia ja miehiä. Osalle asia on todella tärkeä. Koosta puhuminenkin on oleellista ja siihen pitää olla mahdollisuus. Yleensä normalisointi tuo nuorelle mielenrauhan, sillä osalla voi olla turhia kuvitelmia ihmiskehon mittasuhteista. Toisilla peniksen koko voi vaikeuttaa seksiä tai tehdä siitä kivuliasta. Tällöin ratkaisujen pohtiminen seksuaalineuvonnassa, vaikkapa matalankynnyksen chatissa, voi olla avuksi.

Yksi syy tiedon hakemiseen keskustelemalla peniksestä lienee nautinto ja pyrkimys sen maksimointiin. Runkkauksesta eli itsetyydytyksestä kysytään paljon chatissa, luonnollisesti noin puolilla nuorista puuhaan liittyy penis ja erektio. Ja keskustelussa voi oman nautinnon lisäksi olla huoli kumppanin nautinnosta seksissä. Toisaalta epäillään penistä liian pieneksi kumppanille ja pelätään liian ison aiheuttavan kipua. Usein pohdinnat peniksen koosta ja toiminnasta liittyvät pohjimmiltaan epäilyyn siitä, olenko riittävä ja kelpaanko seksissä toiselle? Olenko pystyvä? Samoin siemennesteeseen liittyvät pohdinnat määrästä ja väristä voi nähdä pohdintoina lisääntymiskyvystä. Ihmettely selittyy myös määrän ja värin tavanomaisella vaihtelulla eri kerroilla, murrosikäiselle täysin uudella asialla.

Seksuaalineuvontachatissa nuoret ottavat puheeksi intiimejä asioita ja myös ongelmia, joissa jatko-ohjaus lääkäriin on tarpeen. Kipua voi aiheuttaa nuorilla ahdas esinahka tai lyhyt frenulum. Varsinkin esinahan ahtaudesta seksuaalineuvontachatissa kysellään paljon. Lääkärinvastaanoton kynnys voi olla korkea. Chat voi olla ensimmäinen paikka, missä nuori ottaa aiheen puheeksi ja saa tukea sen verran että pystyy lähtemään asiaan hakemaan ratkaisua.

Vuoden 2019 aikana nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachatin aukioloa on laajennettu ja asiakasmäärä chatissa on kaksinkertaistunut. Kysyntä kertoo osaltaan myös siitä että seksuaalineuvonnalla ja mahdollisimman matalan kynnyksen palveluilla on tilausta. Tietoa seksuaalisuudesta ja kehosta kaivataan. Kelpaavuus- ja kokopohdinnat eivät tule katoamaan koskaan.

Tämä teksti on osa blogisarjaa, jossa saatetaan nuoren ääni kuuluville Seksuaalineuvontachatista nousseiden teemojen kautta. Muita sarjassa ilmestyneitä tekstejä ovat:

Kortsuja tai-e-pillereita ensimmäisen kerran

Tota,miten runkataan?

Miten seksiä tehdään?

Seksi, penis ja suojaikäraja – Nuoret kysyvät chatissa 

Nuorille suunnattuja uusia, seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä asiasisältöjä löydät lisää Hyvästä kysymyksestä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuinka monta kertaa päivässä seisoo?

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.