Seksin moninaisuus tulee huomioida seksuaalikasvatuksessa

Väestöliitossa vietetään parhaillaan nuorille suunnattua Mun valinta -kampanjaviikkoa. Tänä vuonna sen teemana on eka kerta. Se on aihe, jota nuoret pohtivat usein seksuaalineuvontachatissa.

Toteutimme kesällä verkkokyselyn kampanjan teemaan liittyen. Halusimme saada tietoa ekaan kertaan liittyvistä odotuksista, tunteista ja kokemuksista. Saimme kyselyyn 315 vastausta. 94 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi olevansa 13–19-vuotiaita.

Kyselyn tulokset yllättivät meidät positiivisesti monella tavalla. Vaikka tuloksia ei voida yleistää, niin saimme useita viiteitä siitä, että meillä on kasvamassa upea joukko tiedostavia ja toiset huomioonottavia nuoria. Kyselyyn vastanneista neljännes määritteli ekan kerran muuten kuin yhdynnäksi. Tämä lienee viesti meille kasvattajille ja vanhemmille siitä, että myös seksuaalikasvatuksessa ja ehkäisystä keskustellessa yhdyntäkeskeisyydestä on aika luopua.

Seksi on siis moninaista, mikä täytyy ottaa huomioon niin seksuaalikasvatuksessa kuin ehkäisymenetelmien tarjonnassakin. Ehkäisystä keskustellessa tulee perinteisten ehkäisymenetelmien rinnalla ottaa esille myös suuseksisuojat, joita voi tehdä myös kondomista. Myös liukuvoiteen merkitystä kannattaa korostaa, vaikka se ei olekaan ehkäisymenetelmä perinteisessä mielessä. Liukuvoidetta käyttämällä ehkäistään kuitenkin monia kondomin rikkoontumisia, kivuliaita limakalvovaurioita ja ennen kaikkea se lisää usein seksuaalista nautintoa.

Kyselyllä selvitettiin myös vastaajien kantaa ekaan kertaan varautumisesta. 91 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että ekaan kertaan kannattaa varautua hankkimalla ehkäisy. Kolme neljästä vastaajasta varautuisi siihen keskustelemalla siitä kumppanin kanssa ja 41 prosenttia hankkimalla tietoa aiheesta. Vaikuttaakin siltä, että ainakin Mun valinta -kampanjan kyselyyn vastanneet ovat varsin tietoisia ehkäisyn merkityksestä seksuaaliselle hyvinvoinnille ja lisääntymisterveydelle. Samansuuntaisia tuloksia saimme kuulla viime viikolla julkaistusta Kouluterveyskyselyn tuloksista, jonka mukaan vain yksi kymmenestä yläkoululaisesta ja toisen asteen opiskelijasta koki tarvitsevansa lisätietoa raskaaksi tulemisesta tai seksitaudeista.

Vaikka tietoa nuorilla vaikuttaa olevan, niin käytännössä kuitenkin viidennes yläkoululaisista oli ollut viimeisessä yhdynnässä ilman ehkäisyä, ja toiseen asteen opiskelijoista noin kymmenen prosenttia. Reilu 20 prosenttia yläkoululaisista ja toisen asteen opiskelijoista koki tarvitsevansa ilmaisia kondomeja ja halvempia ehkäisymenetelmiä. Edellä mainituilla asioilla on luultavasti yhteyttä toisiinsa ja onneksi joidenkin nuorten tarpeisiin on jo vastattu osassa Suomen kuntia, joissa tarjotaan maksutonta ehkäisyä nuorille. Iloksemme asia nostettiin esille myös hallitusohjelmassa, jonka mukaan ehkäisyä tarjottaisiin tulevaisuudessa maksuttomasti koko maassa alle 25-vuotiaille. Kyseessä on ensin kokeilu ja lähitulevaisuus osoittaa, miten ja milloin asia käytännössä hoidetaan.

Viisaita sekä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistäviä ratkaisuja maan hallitukselta odottaessa, jokaisen vanhemman ja lähiaikuisen kannattaakin ostaa kotiin nuorelle tarjolle kondomeja, suuseksisuojia ja liukuvoidetta, sekä nostaa ehkäisy rohkeasti keskusteluun nuoren kanssa.

Hyvää maailman ehkäisypäivää!

Mun valinta -kampanjaa voi seurata  Instagramissa @nuortenvaestoliitto, sekä Nuorten Väestöliiton ja Poikien Puhelimen YouTube-kanavilla, sekä kampanjan verkkosivuilta www.hyvakysymys.fi/munvalinta

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.