Onko nää mun ajatukset normaaleja?

Onks se normaalia, että…ajattelen seksiä joka päivä..? Onks se normaalia, että poikana haluan ostaa naisten alusvaatteita..? Onks se normaalia, että mulla seisoo kun oon vanhemman kanssa saunassa..? Voinko fantasioida tästä asiasta..?

On, on se ihan normaalia ja yleistäkin – näin seksuaalineuvontachatissa usein vastataan hätääntyneelle nuorelle, joka on saanut kakistettua ulos kysymyksensä. Chatkeskustelussa asiaa käsitellään nuoren kanssa yhdessä, huomioiden erilaiset näkökulmat, kunnioittaen jokaisen seksuaalioikeuksia.

Nuorille suunnatussa seksuaalineuvontachatissa on hyvin tyypillistä käydä läpi juuri niitä asioita, joista ei uskalleta puhua muille. Usein fantasiat ja seksuaalisuuteen liittyvät ajatukset herättävät nuoren kysymään: Onko tämä ok? Tekevätkö muutkin näin? Saanko tuntea tällaisia tunteita?

Yleensä nuorta rauhoittaa tieto siitä, että hänen ajatuksensa ovat tavallisia ja fantasiat ovat eri asia kuin niiden toteuttaminen.

Seksuaalineuvontachatissa voidaan yhdessä ratkaista, mistä naisten alusvaatteita voi hankkia, ettei niitä tarvitse varastaa. Tai pohditaan sitä, olisiko perhesaunan sijaan aika sopia erilliset vuorot vanhemmalle ja nuorelle – ettei saunan lämmössä tarvitse stressata omasta kehostaan. Seksin runsas ajatteleminen ja panetus kuuluvat joidenkin murrosikäisten elämään, joka sekin todennäköisesti vähenee kun murrosikään liittyvä hormonituotanto tasaantuu.

Keskustelujen jälkeen miltei kuulee nuoren helpotuksen huokaisun.

Seksuaalikehityksen alkutaipaleella olevan nuoren huolet seksuaalisten ajatusten normaaliudesta ovat ymmärrettäviä.  Kun mielessä surraa sata ja yksi seksuaalista ajatusta, on todennäköistä, että osa niistä kohdistuu sosiaalisesti epätavallisiin kohteisiin kuten lähiaikuisiin. Nämä salatut tuntemukset nousevat usein esille, kun nuoret ovat nähneet esimerkiksi aikuisen alastoman tai vähäpukeisen vartalon, johon mieli tai keho on reagoinut.

Fantasiatasolla nuoren mieli voi seilata monenmoisissa tilanteissa, tunnelmissa, ihmisissä ja haaveissa – ajatukset eivät ole laittomuuksia. Jos nuoren keho reagoi alastomuuteen, vaikka perheen yhteissaunassa,  se ei tarkoita nuoren haluavan seksiä vanhemman kanssa.

Seksuaalikasvattajan työtä on keskustella nuorten kanssa halun ja kiihottumisen tunnistamisen arvokkuudesta, joka on nuoruuden seksuaalikehityksen yksi keskeinen osa-alue. Ihminen kohtaa arjessaan jatkuvasti valtavan paljon erilaisia ärsykkeitä, joista osa on seksuaalisia.

On tärkeää avata nuorille, että nämä uudenlaiset tunteet, ajatukset ja kiihottumiseen liittyvät reagoinnit ovat normaaleja kehossa, mutta ne eivät vielä määrittele esimerkiksi nuoren seksuaalisuutta tai seksuaalista suuntautuneisuutta.

Sari Hälinen
yhteisöpedagogi, YTM, seksuaaliterapeutti, seksuaalikasvattaja (SSS) ja authorized sexual educator & sexual health promotor (NACS)

Tämä teksti on osa blogisarjaa, jossa saatetaan nuoren ääni kuuluville Seksuaalineuvontachatista nousseiden teemojen kautta.

Muita sarjassa ilmestyneitä tekstejä ovat:

Nuorille suunnattuja uusia, seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä asiasisältöjä löydät lisää Hyvästä kysymyksestä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.