Et halua olla valehtelija

Adam Voorhes
Kuva: Adam Voorhes

Valehtelija tai pettäjä saatetaan leimata pahikseksi, joka on nauttinut huijauksestaan täysin rinnoin. Harvoin mietitään, mitä valehtelu saa aikaan ihmiselle ja minkälaisten kysymysten kanssa valehtelija joutuu painimaan. Käännetään kuva nyt toisinpäin ja mietitään, miksi valehtelija loukkaa toiminnallaan myös itseään. Tässä tarkastelen valheita, joita kummatkin kumppanit pitävät parisuhteen luottamusta rikkovina. Tällaisia valheita voivat olla esimerkiksi uskottomuus, oman riippuvuuskäyttäytymisen salaaminen tai omaan identiteettiin liittyvät valheet.

Ensinnäkin, kukaan ei voi päättää toisen puolesta sitä, pitäisikö valheesta kertoa puolisolle vai ei. Näyttäisi kuitenkin siltä, että mikä tahansa päätös onkin, valheen seuraukset käyvät raskaaksi myös valehtelijalle itselleen.

Vaihtoehto 1: Mikäli et kerro totuutta, joudut elämään ehkä loppuelämäsi syyllisyyden tunteiden kanssa. Saatat olla kaikin puolin ihana ihminen, mutta tiedät huijaavasi omaa rakastasi. Se voi muuttaa sinun käsitystä omasta itsestäsi. Itsetuntosi saattaa laskea. Sinun voi olla vaikea syventää parisuhdettasi, kun salaisuus on mielessäsi. Tuntuu, kuin eläisit useassa eri todellisuudessa yhtä aikaa.

Tutkimukset osoittavat, että salaisuuden kantaminen saa ihmisen kokemaan kaikki fyysiset ponnistelut raskaampina. Salaisuuden kantaja kokee mäet jyrkemmiksi ja välimatkat pidemmiksi. Ratkaisevaa ei ole salaisuuden koko vaan se, kuinka paljon salaisuus on mielessäsi: mitä enemmän salaisuus kalvaa mieltäsi, sitä raskaammaksi koet kaiken fyysisen ponnistelun. Salaisuuden kantamisen on todettu olevan haitallista sekä psyykkiselle että fyysiselle terveydelle.

Vaihtoehto 2: Mikäli kerrot puolisollesi totuuden, et voi etukäteen ennustaa hänen reaktiotaan. Odotat ehkä, että oma olosi helpottaa, mutta pian kertominen jo lisääkin ahdistusta. Puolisosi on sokissa, ja keskustelette yö toisensa perään siitä, miksi näin on käynyt. Et voi tietää, voiko tai haluaako kumppanisi enää luottaa sinuun. Edessä voi olla pitkä prosessi, johon monet tarvitsevat pariterapiaa.

Joskus tilanne helpottaa nopeammin. Puolisosi on voinut aavistaa, että jotain on ollut pielessä, ja totuuden paljastuminen voi kaikesta huolimatta tuntua helpottavalta.

Valehtelun taustalla voi olla häpeän tunne. Häpeä saa piiloutumaan ja piilottamaan omat teot puolisolta. Kun valhe paljastuu, häpeä voi kasvaa. Puoliso kertoo lähipiirille valehtelusta, ja koet kaikkien paheksuvan sinua. Voit kokea menettäväsi kasvosi. Saatat tuntea, että kukaan ei ymmärrä tai halua ymmärtää niitä syitä, jotka sinun elämässäsi johtivat valehteluun. Aivan kuin sinulla ei olisi oikeutta puhua enää omista tunteistasi. Puoliso voi kysyä, oletko valehdellut jotain muutakin. Valehtelu voi leimata kaiken hyvänkin, mitä sinussa ja elämässänne on.

Voit tukea puolisoasi vain silloin, kun tulet toimeen oman häpeäsi kanssa. Jos piiloudut, et ole läsnä läheisillesi. Älä jää häpeän ja itseinhon valtaan. Jossain vaiheessa sinun on annettava itsekin anteeksi itsellesi. Kaikki ihmiset tekevät virheitä, eikä elämä ole mustavalkoista.

Parhaimmillaan salaisuuden paljastuminen voi olla uusi mahdollisuus lähentyä kumppanin kanssa. Pariterapia voi auttaa uuden luottamuksen rakentamisessa. Hae rohkeasti tukea. Valehtelusta voi selvitä.

Lähteet:

Slepian ML; Masicampo, EJ; Toosi NR. & Ambady N. (2012) The physical burdens of secrecy. Journal of Experimental Psychologiy: General, 141(4):619-24.
Slepian, ML; Camp, NP. & Masicampo, EJ. (2015) Exploring the secrecy burden: secrets, preoccupation, and perceptual judgments. Journal of Experimental Psychologiy: General, 144(2):e31-42.

Nettiluentoja aiheesta:
Valkoisia valheita ja vähän muutakin? – valehtelu parisuhteessa
Pettäminen ja petetyksi tuleminen

Kuva: Adam Voorhes

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.