Turvallinen seksi vaatii taitoja tunnistaa rajoja 

Murrosiän muutosten myötä kiinnostus seksuaalisuuteen ja seksiin voimistuu monella nuorella. Itsetyydytys on turvallinen seksitapa oman kehon tutkiskeluun, mutta kun seksitilanteeseen astuu toinen ihminen, tarvitaan vuorovaikutustaitoja sekä kykyä tunnistaa ja ilmaista rajoja. Omien ja toisen rajojen tunnistaminen, sanoittaminen ja kunnioittaminen ovat tärkeitä taitoja, jotta seksi tai muu sosiaalinen vuorovaikutus voidaan kokea turvallisena ja nautinnollisena. 

Tällä viikolla Väestöliiton TikTokissa @vaestoliitto puhutaan omien ja toisen rajojen tunnistamisesta seksuaalisissa tilanteissa. Teema liittyy vuosittaiseen Mun valinta -kampanjaan, joka tukee nuoria omien ja toisen rajojen tunnistamisessa. Keräsimme nuorten ajatuksia aiheesta kyselyllä, johon vastasi 106 nuorta.  

Osa kyselyyn vastanneista nuorista kokee, ettei rajojen tunnistamisesta puhuta riittävästi. Vain vajaa kymmenesosa kertoo tarvitsevansa tietoa esimerkiksi ehkäisyyn liittyvissä kysymyksissä, kun taas melkein joka neljäs nuori kertoo kaipaavansa tietoa sekä suostumukseen liittyvästä rikoslaista että omien rajojen tunnistamisesta ja kommunikoimisesta.

Lisäksi joka kolmas vastaajista kaipaa tukea omien rajojen tunnistamiseen ja rajoista viestimiseen tai ei ole varma siitä kaipaako. Huolestuttavaa on, että neljäsosa kyselyyn vastanneista nuorista ei tiedä tai ole varma siitä, miten tulisi toimia, jos omia rajoja rikotaan. 

Tunnetaitoja voi harjoitella ja oppia

Valtaosa nuorista kokee tunnistavansa rajansa. Rajoista kiinni pitäminen kietoutuu yhteen kehon arvostamiseen. Se, miten omaan tai toisen kehoon suhtautuu, opitaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Tunteiden tunnistaminen ja niiden sanoittaminen sekä myötätuntoinen suhtautuminen omaan itseen ja muihin ovat taitoja, joita lähdetään harjoittelemaan syntymästä, ellei jopa kohdusta alkaen.

Valitettavasti ihmiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa siinä, miten kasvuympäristö tukee tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymisessä.  

Jos nuorella ei ole taitoja tunnistaa omia tai toisen rajoja sekä motivaatiota kunnioittaa niitä, muodostuu seksitilanteista auttamatta vaarallisia. Vaikka ehkäisystä osattaisiin pitää huolta, voi ikävä rajoja rikkova seksikokemus tuoda mukanaan synkän pilven kehoon ja mieleen vuosikausiksi, mikä vaikuttaa siihen, miten seksiin ja omaan kehoon suhtautuu jatkossa.

Lohdullista kuitenkin on, että omia ja toisen rajojen tunnistamista ja kunnioittamista voi aina lähteä harjoittelemaan. Tässä tarvitaan tueksi aikuisia, jotka motivoivat ja kannustavat siihen lempeästi, nuoren toimijuutta vahvistaen. Mun valinta -kampanja on pieni yritys olla osa tätä tehtävää. Kyselyyn vastannutta nuorta lainaten: ”Tästä aiheesta pitäisi puhua enemmän ja avoimemmin!” 

Blogin on kirjoittanut nuorten seksuaalineuvonnan palveluiden asiantuntija Viivi Sihvonen. Mun valinta -kampanja Väestöliiton TikTokissa @vaestoliitto 2.-6.10.2023

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.