Painostaminen ei kuulu seksiin 

Jokainen on varmasti tietoinen, että seksiin tarvitaan suostumus kaikilta osapuolilta. Seksi ilman suostumusta rikkoo kehollista itsemääräämisoikeutta sekä Suomen lakia.  

Suostumusta voi ilmaista sanoin, elein, ilmein tai teoin. Jokainen viestii omalla tavallaan rajoista. Yhteinen tekijä on, että jollakin tavalla kommunikoidaan omista tarpeista ja omista rajoista. Myös yhtäkkiseen käytöksen muutokseen on syytä reagoida, esimerkiksi jähmettyminen voi olla rajojen ilmaisua. Jos olet epävarma jonkun rajoista, asia kannattaa aina varmistaa. 

Miten sinä reagoit, kun toinen asettaa rajoja? Mitä tunteita se herättää sinussa? 

On inhimillistä, että kun toinen asettaa rajoja niin se voi herättää tunteita. Joskus omat ja toisen rajat ovat eriäviä ja asiasta kannattaa keskustella. Suostumuksesta ja omista rajoista saa ja pitää keskustella, mutta keskusteleminen ei saa muuttua ylipuhumiseksi tai seksiin painostamiseksi. 

Suostumuksesta puhuminen tarkoittaa avointa ja rehellistä keskustelua rajoista, toiveista ja aikomuksista kumppanin tai kumppaneiden kanssa ennen kuin seksuaalista toimintaa edes aloitetaan. Jos toinen osapuoli tuntee itsensä keskustelussa pakotetuksi, uhatuksi tai manipuloiduksi, se ei ole enää keskustelua suostumuksesta. Se on suostumukseen painostamista.  

Suostumus seksiin tulisi olla kaikkien osapuolten tekemä, myönteinen ja vapaaehtoinen valinta. Kommunikaatio ja molemminpuolinen kunnioitus on asetettava etusijalle kaikissa seksuaalisissa suhteissa ja kohtaamisissa. Seksiin painostamiselle ei ole paikkaa. Ei intiimisuhteissa, ei tuntemattomien kanssa, ei tuttujen kanssa, eikä kenenkään muunkaan kanssa. 

Suostumuksesta puhuminen ei tapa tunnelmaa. Suostumuksesta puhuminen on välittämistä. 

Nea Bäck
Nuorten seksuaalineuvonnan palveluiden asiantuntija Väestöliitossa

 Mun valinta -kampanja Väestöliiton TikTokissa @vaestoliitto 2.-6.10.2023

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.