Miksi seksuaalioikeuksista pitää olla huolissaan

Kolme syytä, miksi seksuaalioikeuksista pitää olla huolissaan.

Elämme aikaa, jossa seksuaalioikeudet ovat hätätilassa ja vaarassa. Väestöliiton nuorisotyöryhmä listaa kolme syytä, joista olla huolissaan seksuaalioikeuksista puhuttaessa:

  1. Äärikonservatismin ja populismin nousu

Äärikonservatismin ja populismin nousu viimeisten vuosien aikana on koskettanut muitakin kuin vain Yhdysvaltoja.

Viime lokakuussa Brasilian presidentiksi valittiin oikeistopopulisti Jair Bolsonaro. Bolsonaro on tunnettu kärkkäistä ja jopa vihamielisistä kommenteista niin seksuaalivähemmistöjä kuin naisten oikeuksia kohtaan. Ei ole yllätys, että Bolsonaro tukee myös aborttikieltoa. IPPF:n mukaan Brasiliassa nainen joutuu raiskauksen uhriksi joka 11 sekunti, joka viides alle 40-vuotias nainen on tehnyt abortin ja vuonna 2017 tilastoitiin homofobisten hyökkäysten takia 445 kuolonuhria – ja määrä kasvaa joka vuosi. Brasilia on Etelä-Amerikan suurin ja neljänneksi rikkain valtio ja huoli oikeistopopulismin kasvusta ja sen vaikutuksista ympäröiviin alueisiin on suuri.

Ei sovi myöskään unohtaa Euroopan maita ja johtajia, jotka äärikonservatiivisella politiikallaan rajoittavat ja uhkaavat seksuaalioikeuksien toteutumista.

Esimerkiksi Puolassa, Unkarissa ja Venäjällä seksuaalioikeudet toteutuvat hyvin marginaalisesti. Puolassa yritetään jatkuvasti tiukentaa aborttilainsäädäntöä, Unkari uhkaa kovaa vauhtia “puolalaistua” ja naapurimaassamme Venäjällä vaietaan seksuaali- ja lisääntymisoikeusloukkauksista.

  1.   Kehitysyhteistyövarojen väheneminen

Vaikka seksuaalioikeuksien saavuttamiseksi on tehty paljon työtä, maailmaa uhkaa vielä tilastojen mukaan mm. 12 miljoonan alaikäisen tytön avioituminen, 4 miljoonan tytön sukuelinten silpominen ja 200 miljoonan naisen, nuoren ja tytön puute turvallisesta ehkäisystä.

Seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien vastustajien määrän kasvu globaalisti uhkaa erityisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen mahdollisuuksia saada tarvitsemiaan palveluja ja tietoa. Nämä naiset ja tytöt asuvat suurimmaksi osaksi köyhissä ja hauraissa valtioissa. Kehitysyhteistyöllä on seksuaalioikeuksien toteutumisessa siksi hyvin tärkeä rooli maailmanlaajuisen sukupuolten tasa-arvon ja kestävän kehityksen saavuttamisessa. Huolestuttavaa onkin kehitysyhteistyömäärärahojen hupeneminen. Esimerkiksi Suomen kehitysrahoitus oli vuonna 2018 vain 0,36 % bruttokansantulosta, vaikka YK:n suosituksen mukaan sen tulisi olla 0,7%.

  1. Turvallisen tiedon löytäminen

Nuorten seksuaalioikeuksia uhkaavat vääristyneet tiedot ja vanhanaikainen opetus. Nuoret eivät ole vain yksi homogeeninen ryhmä, vaan ääripäät normikriittisistä ja tiedostavista nuorista aina seksuaalioikeuksistaan tietämättömiin nuoriin tapaavat koulujen seksuaalikasvatustunneilla, joissa opetus on laadittu sille myyttiselle nuorelle, jota ei oikeastaan ole olemassa.

Nykymaailmassa haasteet ja mahdollisuudet linkittyvät usein toisiinsa, kuten myös tiedon saanti ja sen käsittely. Seksistä ja seksuaalisuudesta on saatavilla paljon tietoa, mutta se on harvemmin luotettavaa, saatikka turvallista. Valeuutisointi ja väärät faktat ovat politiikassa arkipäivää, eivätkä seksuaalioikeudet ole poikkeus. Vanhanaikaiset myytit ja uskomukset pysyvät nuorten keskuudessa sitkeinä kauan, sen vuoksi luotettavaa ja yleisöön mukautuvaa seksuaalikasvatusta on oltava saatavilla tarpeeksi.

Pitääkö siis olla huolissaan?
Ehdottomasti pitää.

Anni Lämsä, Cristina Gomez Saari ja Iida Yliannala
Kirjoittajat ovat Väestöliiton nuorisotyöryhmästä

Lähteet:

IPPF, 2019 “Jair Bolsonaro, A threat to sexual and reproductive rights”.
UNFPA, 2019. “Declaration affirms global support for reproductive health and rights”.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.