Turbulenssista kohti toimivia rakenteita

Aloitin tuoreena toiminnanjohtajana Suomen Uusperheiden Liitossa Supli ry:ssä muutama vuosi sitten. Pysähdyin silloin miettimään, mitä ajattelen johtajuudesta ja järjestötyöstä. Kiteytin johtajuuden olevan vuorovaikutus- ja luotsitaitojen lisäksi palvelutehtävä, jossa ei kannata pelätä työntää käsiään saveen.

Tiimin tehtävänä on useimmiten huolehtia asiakkaiden hyvinvoinnista, järjestelyistä ja tarpeista. Johtajana olen puolestaan se, jonka tehtävänä on kokonaisuuden ohella huolehtia tiimin hyvinvoinnista. Ajattelen, että hyvinvoiva tiimi tuottaa parempaa tulosta. Järjestössä on usein työn merkityksellisen sisällön ja vapauden ohella haasteena rakenteiden ja yhteisten käytäntöjen puute, pienet resurssit ja uupumisen uhka.

Opiskelu on hyvä keino jäsentää kehitystyötä. Aloitin itse Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Otin opintojen yhdeksi osaksi perheystävällisten rakenteiden kehittämisen yhdessä koko tiimin kanssa.

Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -fasilitoijan kanssa arvioimme työn rakenteita. Työryhmämme oli uusiutunut eikä aikaisempia käytäntöjä ollut kirjattu toimintamalleiksi. Työryhmä on myös jakaantuneena kahteen kaupunkiin, joten oli tarvetta muodostaa sovittuja käytäntöjä viestinnälle ja yhteiselle keskustelulle. Oli tarpeellista luoda Töissä Suplissa -ohjeistus yhteisistä pelisäännöistä.

Perheystävällinen työpaikka -prosessin aikana etsimme olemassa olevia toimintatapoja, mutta myös kehitimme uusia toimintamalleja. Etätyökäytännöt ja työajan joustot nousivat tärkeimmiksi perheystävällisyyden kehityskohdiksi. Voidakseen joustaa tulee tietää mitä tekee, miksi ja missä raameissa. Halusimme paneutua uuden tiimin kanssa siihen, miten voisimme tehdä perhekeskeistä työtä perhekeskeisesti, eli elää itse niin kuin opetamme.

Työ ja yksityiselämä eivät ole toisistaan irrallisia osia. Haluamme kaikki tehdä työmme hyvin, hoitaa lapsemme, parisuhteemme ja huolehtia vanhenevista vanhemmistamme. Aina kaikki ei mahdu samalle tarjottimelle ilman sovittelua. Perheessä voi tapahtua myös yllättäviä muutoksia, kuten vakava sairastuminen, muutto, ero tai kumppanin työttömyys.

Työtehtävien tai työn tekemisen räätälöiminen tilannesidonnaisesti on syytä nähdä mahdollisuutena ei ongelmana. Olennaista ovat selkeät ohjeet, yhtenäiset toimintatavat sekä esimiehen tuntemus työntekijöidensä perhetilanteista sekä työnteon joustomahdollisuuksista. Tätä kaikkea rakensimme itse tavoitteellisissa tiimipäivissä sekä kehityskeskusteluissa. Kahvia ja fläppejä kului, mutta mallista tuli näköisemme.

Muutos on pysyvä olotila. Suplissa päätimme keskittyä toimiston seinien sijaan työn sisältöön, kehittämiseen ja työinnon ylläpitämiseen. Päätimme tukea työyhteisöllisyyttä, työn ja perhe-elämän yhteensovittamista sekä henkilöstön hyvinvointia etätyöskentelyn, joustavan työajan, perheystävällisten kokousaikojen ja viestintäteknologian avulla.

Työn rakenteet ovat työntekijöitä varten eikä toisin päin. Niinpä Supli on Perheystävällinen työpaikka -ohjelman avulla työyhteisönäkin aidosti parisuhteen ja perhe-elämän asialla. 

***                                         

Kirsi Heikinheimo on Suomen Uusperheiden Liiton toiminnanjohtaja, psykoterapeutti, työnohjaaja.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.