”Ei mulla oo huolia” – mitä jää sanomatta vastaanottohuoneessa?

Nuoruusikä on suurten kysymysten aikaa. Etenkin seksuaaliterveyteen liittyvät teemat mietityttävät. Mistä nuori saa luottamuksellisia vastauksia kysymyksiin, joita ei myönnä edes parhaalle ystävälle pohtivansa? Terveydenhuollon edustajana haluaisin vastata, että meiltä niitä saa; lääkäreiltä, terveydenhoitajilta ja kätilöiltä.

Ehkäisyneuvolan lääkärin vastaanottolistassa on aikaa yhdelle potilaalle noin 20 minuuttia.  Se saattaa sujua nuoren (useimmiten tytön) kanssa jotenkin näin:

Lääkäri: ”Hei, mites mä voisin sua tänään auttaa? Tulit ehkäisyasioissa?”

Nuori: ”Joo.”

Lääkäri: ”Kiva juttu, mitäs sulle kuuluu? Miten koulussa sujuu? Seurusteletko? Oletko terve? Sulla oli jotain ongelmia edellisen e-pillerin kanssa? Mitä ongelmia? Onko kipuja? Onko runsaat kuukautiset? Minkälaista ehkäisyä haluaisit kokeilla? Onko sulla muita huolia?”

Nuori: ”Mmm, ihan ok, no tavallaan, joo, kaikenlaista, ei nyt oikeestaan, joskus, no emmä tiiä, ei oo huolia.”

Sitten lääkäri kertoo eri ehkäisymenetelmistä suu vaahdoten, yrittäen samalla aistia mitä nuoren päässä liikkuu. Mieluisa ehkäisy lopulta löytyy ja nuori on ovesta ulos yhdessä silmänräpäyksessä.

Kiirettä pitää, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

Vai onko kuitenkaan?

Lyhyen vastaanoton aikana ehtii harvoin syntyä luottamus, jonka avulla päästäisiin astetta syvemmälle.  Jos aikaa olisi enemmän, nuori saattaisi uskaltaa kysyä ”Miksi seksi sattuu?” tai ”Miksi mua ei haluta?”

Saati että löytyisi tilaa puhua vielä tätäkin vakavammista murheista kuten seksuaaliväkivallasta.

Omalla lääkärinurallani huippuhetkiä ovat ne, kun nuori vastaanoton lopuksi kertookin henkilökohtaisen murheensa. Silloin aika hetkeksi pysähtyy ja päivän tiukka aikataulu unohtuu. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että useimmiten nuori ei uskalla tai halua esittää niitä intiimeimpiä kysymyksiään kasvokkain kiireiselle lääkärille tai kouluterveydenhoitajalle.

Seksuaaliterveyteen liittyvissä haasteissa pojat ovat vielä selkeästi huonommassa asemassa kuin tytöt. Luontevaa väylää ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin ei tahdo löytyä.

Usein onkin helpompi lähteä liikkeelle kasvottomana.

Väestöliitossa nuorten tarve helposti lähestyttävään tietoon on otettu todesta. Nuorille suunnatussa seksuaalineuvontachatissa sekä Poikien Puhelimessa palvelevat rautaiset ammattilaiset. Heillä on laaja-alaista ymmärrystä nuorten haasteista ja keinoja auttaa sekä ohjata eteenpäin. Enemmistö palvelua käyttäneistä nuorista kokee saavansa apua.

Kuten tästä Nuorten tiimin asiantuntija Anne Pelanderin kirjoittamasta artikkelista käy ilmi, nuorten yleisimpiä huolenaiheita Väestöliiton palveluissa vuonna 2019 olivat mm. seksuaalinen suuntautuminen, raskauden mahdollisuus, seurustelu, seksuaalisen toiminnan laillisuus ja hyväksyttävyys, itsetyydytys, seksitaudit, penis ja ehkäisymenetelmät.

Matalan kynnyksen chat-palveluille on selkeä tarve. Chattien ammattilaiset tukevat ja rohkaisevat nuoria silloinkin, kun terveydenhuollon apu todetaan aiheelliseksi. Kuten ylläolevasta listasta käy ilmi, useat nuoria eniten mietityttävät kysymykset tosiaan ovat sellaisia, joihin terveydenhuollon ammattilaisten kuuluu antaa vastaus. Sitä varten tarvitaan kuitenkin aikaa ja avoin mieli.

Itse aion tulostaa työhuoneeni seinälle Väestöliiton listan nuorten yleisimmistä huolenaiheista. Se saa toimia päivittäisenä muistutuksena siitä, että on minun tehtäväni kysyä nuorelta näistä herkistä aiheista, ei toisinpäin. On aikuisen vastuulla sanoittaa nuorelle, että juuri tässä ja nyt on turvallista puhua – myös seksistä.

Suvi Leppälahti
Asiantuntijalääkäri, Väestöliitto

Tuotamme tietoa ja seksuaalineuvontapalveluita auttaaksemme nuoria sekä vastataksemme heidän tiedon tarpeeseensa. Väestöliiton maksuttomassa seksuaalineuvontachatissa nuori voi keskustella ajatuksistaan nimettömästi asiantuntijan kanssa. Puhumme nuorten kanssa ihmissuhteista, seksistä, seksuaalisuudesta, murrosiästä, ehkäisystä ja kaltoinkohtelusta. Yhä useampi nuori haluaa keskustella kanssamme. Tukemalla toimintaamme autat meitä tavoittamaan paremmin palvelua tarvitsevat nuoret. Palvelua on kehitettävä edelleen, jotta voimme auttaa yhä useampaa nuorta juuri häntä askarruttavissa, seksuaalisen hyvinvoinnin kysymyksissä. Auta meitä auttamaan, tue työtämme!

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.