Seksi on EU-politiikkaa 

Vaalien aika ei ole ohi! Kyllä kyllä, tiedetään, juuri äsken oli eduskuntavaalit ja melkein heti perään presidentinvaalit ja nyt pitäisi vielä kiiruhtaa EU-vaaliuurnille.  

Olen oman työurani aikana nähnyt jo muutamat Euroopan parlamentin vaalit ja joka kerta pohdinta on sama: miten saada ihmiset kiinnostumaan EU-vaaleista? Meillä on Väestöliitossa vielä yksi melko tarkkarajainen viesti suurelle yleisölle; vaatikaa EU:lta panostuksia kehitysyhteistyöhön ja siinä erityisesti huomatkaa seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien merkitys kehitystavoitteille. 

Kiitos, että luit tähän asti. Nyt kerron miksi tämä on tärkeää: 

Ensinnäkin seksuaalioikeudet on yksikertaisesti ne oikeudet, jotka varmistavat, että jokainen voi tehdä päätöksiään omasta kehostaan, ihmissuhteistaan ja lapsiluvustaan sekä elää ja olla sitä mitä on, huolimatta seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta. Näitä oikeuksia uhkaa mm. eriarvoisuus, köyhyys, ilmastokriisi, päättäjien halu päättää näistä asioista ihmisten itsensä puolesta eli syrjivät lait. Ja sitten on vielä isolla rahalla pyöritetty anti-gender-liike, joka tekee aivan kaikkensa, jotta etenkään naisilla ja sateenkaari-ihmisillä ei olisi vapaata ja hyvää elämää.  

Tähän kaikkeen voi ja pitää globaalisti puuttua. EU:n ja sen jäsenvaltioiden yhteenlaskettu kehitysyhteistyö on maailman suurinta, joten voimaa on. 

EU:n on vaan sinnikkäästi jatkettava kehitysyhteistyön tekemistä kaikkien näiden vaikeuksienkin keskellä ja etenkin kriisien takia. 

EU:n on pidettävä mielessä kaikki ne 257 miljoonaa naista, haluaisivat käyttää ehkäisyä, mutta heillä ei ole siihen mahdollisuutta. EU voi ja sen pitää rahoittaa ehkäisyvälineiden saatavuutta kehittyvissä maissa.  

EU:n on muistettava, että abortit eivät vähene tekemällä niistä laittomia. Se tekee niistä hengenvaarallisia. Vuosittain tehdään arviolta 25,1 miljoonaa vaarallista aborttia, ja 97 prosenttia niistä tehdään kehittyvissä maissa. EU voi ja sen pitäisi oman globaalin terveysstrategiansakin mukaisesti parantaa seksuaaliterveyspalveluiden saatavuutta kehittyvissä maissa. 

EU:n on oltava tietoinen, että sukupuolistunut ja seksuaaliväkivalta on yksi maailman yleisemmistä ihmisoikeusrikkomuksista. EU:n on tuettava kumppanimaiden järjestöjä, joilla on keskeinen rooli väkivaltaa aiheuttavien haitallisten normien purkajina. 

Valitkaamme siis sellaisia meppejä, jotka

  • varmistavat, että EU edistää seksuaalioikeuksia globaalisti kehitysyhteistyössään ja ulkopolitiikassaan 
  • vahvistavat seksuaalioikeuksien asemaa keskeisinä EU:n arvoina 
  • tuomitsevat jyrkästi kaikki hyökkäykset EU:n arvoja, mukaan lukien seksuaalioikeuksia, naisten oikeuksia ja kehollista itsemääräämisoikeutta, vastaan 
  • haluavat, että EU tukee seksuaalioikeuksia edistäviä kansalaisjärjestöjä ja ihmisoikeuspuolustajia sekä rahallisesti että osoittamalla poliittista tukea 
  • vaikuttavat siihen, että EU:n rahoitus tulevina vuosina edistää sekä Euroopassa että maailmalla tasa-arvoa, syrjimättömyyttä ja seksuaalioikeuksia. 

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään 9.6.2024. 

Tule kuulemaan, miten meppiehdokkaat edistäisivät seksuaalioikeuksia eurovaalipaneeliimme 13.5. Eurooppasaliin tai striimin välityksellä! Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.