Kannattaako yrittää vai erota?

Pariskunta istuu pöydän ääressä uupuneen oloisina.

Onnellisen parisuhteen salaisuuksien etsinnälle on valtava tarve Väestöliiton maksuttomien palveluiden kautta monenlaisissa elämäntilanteissa. Asiantuntijoidemme keskusteluissa toistuu sama kysymys tukea etsivän osapuolen kanssa, eli miten tässä minulle tärkeässä ihmissuhteessa syntyneet hankaluudet saadaan ratkaistua parhaalla mahdollisella tavalla? 

Jokaisen parin tilanne on omanlaisensa, mutta jotain voidaan myös sanoa niistä hyvän suhteen elementeistä – asioita, jotka myös tutkimustiedon mukaan ovat pareille tärkeitä ja avuksi. Tukea hakevien parien kohdalla yritämme keskustelun myötä myös varmistua, ettei kumpikaan osapuoli kärsi väkivallasta tai esimerkiksi sairaalloisesta mustasukkaisuudesta. Jos näin on, yritämme varmistua osapuolten turvallisuudesta.  

Lähtökohta hankaluuksien ratkaisuyrityksille ylipäätään on, että parisuhteen molemmilla osapuolilla on ainakin jotain halua ja toivoa yhteiseen tulevaisuuteen. Tarjoamissamme chat-ajanvarauksissa, -päivystyksessä ja parisuhdepuhelimessa kohtaamme parit saavat useimmiten apua siitä, että heidän oma ajatuksensa vahvistuu – tarvitaan jokin muutos nykyiseen tilanteeseen, näin ei voi jatkua. Käytännössä moni hakee myös tukea eropäätöksen tekemiseen.  

Yleisimpiä parisuhteen vaikeuksia tilastoidaan ja samat aiheet toistuvat myös palveluissamme. Etääntyminen kumppanista, jatkuvat riidat, pettäminen tai erouhka ovat suosittuja syitä ottaa yhteyttä. Kuinka yhteys kumppaniin syntyisi uudelleen? Kannattaako vielä yrittää vai erota? Parisuhdepalveluista tiedetään, että useimmiten ihmiset hakevat tukea vasta, kun hankala tilanne on jatkunut jo vuosia. Silloin muutos on usein myös huomattavasti hankalampaa ja vaatii osapuolilta enemmän, jotta parisuhde antaisi enemmän kuin ottaa.  

Tiedetään siis, että huomion kiinnittäminen parisuhdetyytyväisyyteen ennaltaehkäisevästi on tehokkain tapa torjua pitkittyneitä parisuhdekriisejä. Tästä syystä parisuhteen asiantuntijat monesti puhuvat mediassa yleisellä tasolla niille pareille, joiden tiedetään olevan motivoituneita ja innostuneita pitämään yllä yhteyttä ja kipinää arjessa.  Tuoreessa parisuhdekyselyssämme pienten lasten vanhemmille eniten toistuneet parisuhdeneuvot, jonka parit halusivat antaa muille, olivat yhteisen ajan vaaliminen, omista tarpeista ja toiveista kertominen sekä läheisyyteen panostaminen.  

Parisuhteen hankaluuksissa koulutettu asiantuntija osaa usein tuoda uutta näkökulmaa mahdollisesti samaa kehää kiertäviin keskusteluihin ja ajatuksiin, sekä auttaa osapuolia kuuntelemaan ja ymmärtämään toisiaan paremmin. Huolestuttavien tai vaarallisten piirteiden tunnistaminen parisuhteessa ei aina ole asiantuntijallekaan helppoa.

Haluamme kannustaa ihmisiä ottamaan yhteyttä tukipalveluihin silloin, kuin jokin asia parisuhteessa aiheuttaa huolta. Näihin pohdintoihin tarjoamme apua ja tukea monipuolisissa maksuttomissa parisuhdepalveluissamme.  

Minna Jaakkola
Pari- ja perhesuhteiden asiantuntija

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.