Kondomi, tuo pieni pirulainen?

Kondomi vedettynä kahden sormen päälle

”Älä anna, mutta jos kuitenkin annat, käytä kondomia.” Se oli seksuaalikasvatusta 1990-luvun malliin. Eipä siinä juuri ollut tilaa nautinnolle, ja välttämättöminä pahoina näyttäytyivät niin kondomi kuin itse seksikin – joka ainakin meillä päin tarkoitti penis-emätinyhdyntää. Onneksi ajat muuttuvat ja koulujen seksuaalikasvatuksessa on nykyisin enemmän tilaa niin moninaisuudelle, tunteille, omien rajojen määrittämiselle kuin nautinnollekin. Kondomi kuitenkin on ja pysyy monen nuoren mielessä välttämättömänä pahana.

Inhimillisesti katsoen tämä on varsin ymmärrettävää. Ekat seksitilanteet ovat jännittäviä jokaiselle ja harva tuntee olevansa mukavuusalueellaan ja tietävänsä mitä tekee. Kondomia on helppo syyttää kaikista seksiin liittyvistä ongelmista – jotka eivät välttämättä olisi ongelmia lainkaan, jos niihin ei sisältyisi niin paljon häpeää ja pelkoa siitä, ettei ole toiselle riittävä. Ja jos niistä pystyttäisiin keskustelemaan.

On hyvin tavallista, että erektio laskee jossain vaiheessa seksiä, erityisesti jos jännittää. Usein se laskee juuri siinä vaiheessa, kun pitäisi laittaa kondomi, varsinkin jos kondominlaiton onnistuminen jännittää jo itsessään. On myös hyvin tavallista, että seksi ei ole kovin nautinnollista, jos ei ole juurikaan kiihottunut tai jännittää eikä pysty rentoutumaan. Jos jännittäjä on se, johon penetroidutaan, on tavallista, että penetraatio tuottaa kipua, ja kipua lisää se, jos kosteutta ei ole riittävästi. Mutta koska on aika ikävä myöntää itselleen ja toiselle, että jännittää ja pelottaa ja kiihottumisenkin laita on vähän niin ja näin eikä ehkä oikeasti ole hajuakaan siitä mitä on tekemässä, on helpompi syyttää kondomia. Ja mitä mainioin syntipukkihan kondomi onkin, sillä yhdyntäseksissä se osuu ajallisesti hyvin yhteen seksiin liittyvien ongelmien kanssa: kondomin laitto kertoo monelle siitä, että nyt ollaan ryhtymässä ”tositoimiin”, jolloin jännitys kasvaa ja erektio laskee. Ja koska penetraatio on se seksitapa, joka todennäköisimmin sattuu, on myös kivuista helppo syyttää kondomia, vaikka syyt olisivat ihan muualla.

Kondomi oikein käytettynä on kuitenkin mitä mahtavin ehkäisyväline, sillä se on ainoa ehkäisy, joka suojaa seksitaudeilta. Oikea käyttö kuitenkin vaatii sen, että tunnustetaan, että kondomin päälle laittaminen ei ole ihan helppoa ja että sitä täytyy harjoitella ja löytää itselle sopiva kondomi – oma luottokama. Myös seksitilanteessa kondomin laitolle täytyy varata aikaa ja ottaa se osaksi seksitilannetta. Kondomin voi laittaa peniksen päälle myös kumppani, ja kun jo kondomin laittamisen apuna käytetään liukuvoidetta, nautintoakaan ei jää puuttumaan.

Kivulias yhdyntä onkin hankalampi asia, jonka syyt voivat olla moninaisia. Se, minkä verran kondomi voi aiheuttaa tai lisätä kipua tulee kuitenkin hyvitettyä liukuvoiteella ja jos kipua tuottaakin lateksiallergia, vaihtamalla lateksittomaan kondomiin. Minkään seksin ei kuulu tuottaa ei-toivottua kipua, ja jos kivun syitä ja ratkaisuja ei pysty itse ja kumppanin kanssa selvittämään, on aina syytä hakea apua.

Kumita-kampanja lähetti taas tänä vuonna kondomit kaikille Suomen yläkoululaisille koulujen kautta jaettaviksi. Koska kondomeja lähetetään yli 70 000, ne ovat kaikki keskenään samanlaisia, vaikka penikset eivät sitä todellakaan ole. Siksi kouluissa on tärkeä muistuttaa myös siitä, että kondomeja on erilaisia, ja kokeilemalla jokainen löytää itselleen sopivan. Olisi toivottavaa, että jokaisen terveydenhoitajan ja terveystiedon opettajan työkalupakissa olisi eri kokoisia kondomeja ja erilaisia suuseksisuojia, sillä seksitaudit tarttuvat myös suuseksissä. Kondominkäytön opetukseen tulisi aina kuulua kannustus liukuvoiteen käyttöön sekä sen opettaminen, miten kondomista voi itse leikata suuseksisuojan.

Ensiarvoisen tärkeää on kannustaa nuoria kuuntelemaan itseään, asettamaan itse omat rajansa sekä etsimään ja löytämään oma nautintonsa. Silloin on helpompi ottaa vastuu omasta nautinnostaan myös seksissä toisen ihmisen kanssa. Kunnossa oleva ehkäisy on itseään arvostavalle ihmiselle edellytys nautinnolliselle seksille.

Maria Nikunlaakso
Väestöliiton nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin ja Kumita-kampanjan asiantuntija, YTM, kliininen seksologi, seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja

Kumita-kampanja

Kondomi kuuluu nautinnollisen seksiin -video nuorille

Mikä avuksi, jos kondomi haittaa nautintoa? -artikkeli

Osaatko yhdistää kondomin ja nautinnon? -testi nuorille

Mitä voi tehdä, jos kondomi haittaa seksuaalista nautintoa? -verkkoluento

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.