Näin edistän seksuaalioikeuksia

Kuva naisten oikeuksien mielenosoituksesta

Siitä on nyt seitsemän vuotta, kun osallistuin seksuaalioikeuksia edistävien eurooppalaisten järjestöjen konferenssiin. Kokoushuoneissa käsiteltiin vaikka mitä mielenkiintoisia seksuaaliterveyden ja -oikeuksien ajankohtaisia teemoja. Yhtenä teemana oli seksuaalioikeuksia vastustavien voimien nousu ja siihen vastaaminen. Meille kerrottiin, että on hiipiviä merkkejä siitä, että seksuaalioikeuksia on enenevissä määrin alettu vastustaa. Silloin ensimmäistä kertaa aloin kunnolla perehtyä naisten oikeuksia vastustaviin voimiin.

Viimeisten vuosien aikana vastustajien määrä ja keinot ovat kasvaneet kaikkialla maailmassa. Samassa tahdissa me Väestöliitossa olemme alkaneet pitämään vielä kovempaa ääntä. Nostamme jatkuvasti esiin seksuaalioikeuksien toteutumisen merkityksen yksilön ja yhteiskunnan kehitykselle ja hyvinvoinnille.  Jatkuvasti vahvistamme joukkojamme saamalla nekin puhumaan seksuaalioikeuksista, jotka ovat pitäneet oikeuksiaan itsestäänselvyyksinä.

Tänään puhun asiasta taas, koska on kansainvälinen turvallisen abortin päivä. Aborttioikeus on se, josta seksuaalioikeuksien vastustaminen alkaa ja johon se kilpistyy. Se on eri mieltä oleville tulehtunut ja haastava aihe, koska erimielisyydestä ei pääse keskustelemalla eteenpäin. Jotta vastustajat eivät voita, tulee meidän jokaisen puhua oikeuksista ja vaatia päättäjiltä toimia.

On vain uudestaan ja uudestaan muistutettava, että

  • jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan.
  • turvallinen ja laillinen abortti vähentää kuolemia ja vammautumisia.
  • jos haluat vähentää aborttien lukumäärää, tarjoa ehkäisymenetelmiä ja seksuaalikasvatusta.
  • abortin kieltäminen lailla ei vähennä niiden määrää.

Kun yhä useammat ja useammat yksilöt alkavat yhä useammin pitämään ääntä oikeuksistaan, niin lopulta myös ne, joilla on valta päättää, alkavat reagoimaan. Joskus pitää lähteä kadulle marssimaan, toiselle riittää ränttääminen twitterissä ja toisinaan järjestöt ottavat päättäjiin yhteyttä ja vaativat toimia. Lopulta hegemonia alkaa muuttumaan ja yhä useammat päättäjät nostavat seksuaalioikeudet puheissaan esiin. Näin kävi konkreettisesti esimerkiksi silloin kun me löimme hynttyyt yhteen pohjoismaisten sisarjärjestöjemme (Sex og Politikk Norjasta, Sex og Samfund Tanskasta ja RFSU Ruotsista) kanssa ja vaadimme ministereiltämme näkemystä seksuaalioikeuksien edistämiseen kehittyvissä maissa pandemian keskellä. Saimme maittemme ulko- ja kehitysyhteistyöministereiltä vastauksen, jossa ei selvemmin voida ilmaista Suomen tahtoa edistää seksuaalioikeuksia globaalisti.

Aborttikysymys on tärkeä, mutta vain pieni osa seksuaalioikeuksien kokonaisuutta. Kuitenkin monissa tapauksissa seksuaalioikeuksien edistäminen tyssää juuri aborttikysymykseen, mikä aiheuttaa tulpan laajemmin seksuaalioikeuksien toteutumiselle ja koko kestävälle kehitykselle. Sen sijaan, että voisimme edistää asioita ja mennä eteenpäin, kaikki energia joudutaan käyttämään nykytilan sekä jo saavutettujen seksuaalioikeuksien turvaamiseen. Se on äärimmäisen turhauttavaa, mutta turhauma pitää kääntää toiminnaksi. Vielä kerran teen twiitin, jossa vaadin seksuaalioikeuksien edistämistä. Vielä kerran sovin tapaamisen päättäjien kanssa. Ja koko ajan pidän mielessäni ne ihmiset, joiden elämän vastustajien toimet vaarantavat.

*Jos itsemääräämisoikeuden taso Suomessa turhauttaa, ota näppis tai puhelin käsille ja allekirjoita OmaTahto2020 kansalaisaloite: www.omatahto2020.fi

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.