Viime aikoina mediassa ja sosiaalisessa mediassa on puhuttu paljon pikkulapsiajan vaativuudesta. Yksi kirjoittaa blogissaan vauva-ajan olevan täyttä paskaa, kaikki on pelkkää itkevää vauvaa. Toinen avautuu keskustelupalstalla siitä, että vauvan kanssa onkin kamalaa, oman elämän menettäminen ja vastuu ahdistaa ja kitisevä vauva herättää lähinnä negatiivisia tunteita. Televisio täyttyy keskusteluohjelmista, joissa uupuneet vanhemmat tukevat toisiaan ja antavat vinkkejä, miten selviytyä ruuhkavuosista hengissä.
On hienoa, että meidän ei enää tarvitse esittää olevamme supervanhempia, jotka selviävät mistä vain. On hienoa, että voi julkisesti myöntää olevansa puhki ja poikki ilman, että tarvitsee pelätä tulevansa lynkatuksi. Usein tällaiset tarinat kirvoittavat muilta myötätuntoa ja ymmärrystä, kommentteja siitä, että tuollaista meilläkin oli, tsemppiä. Lapsen syntymään liittyy aina suuria mullistuksia: uudenlainen vastuu, muuttuvat prioriteetit, vanhemmaksi kasvaminen ja niin edelleen. Useimmat kokevat tässä vaiheessa jonkinasteisen kriisin tai ainakin käänteen. Mutta missä menee tavallisen vauva-ajan hankaluuden ja liiallisen rankkuuden raja? Aivan kaikki tapahtumat ja tuntemukset vauva-aikana eivät ole tavallisia, sellaisia mistä muutkin ovat hyvin selvinneet.
Ensinnäkin ihmiset, vanhemmiksi tulevat, ovat erilaisia. Meillä on perimästämme ja elämänkokemuksistamme johtuen erilaiset kyvyt selviytyä vaikeuksista. Toiset meistä kuormittuvat tilanteesta, josta joku toinen selviäisi vaurioitta. Meillä jokaisella on stressinsietokyvyn raja, jonka ylittyessä psyykkinen oireilu alkaa. On tärkeää nähdä ja tunnistaa omien tai läheistemme rajan ylittyminen – arvottamatta.
Vauva-aikaan liittyy vielä erityinen haavoittuvuus: noin 10–20 prosenttia äideistä sairastuu raskauden aikaiseen tai sen jälkeiseen masennukseen, ja viimeaikaisten tutkimusten mukaan myös isillä on kohonnut riski sairastua masennukseen vauva-aikana. Jatkuvasti surullinen, itkuinen tai ärtynyt ja toivoton olo ei kuulu normaaliin vauva-aikaan. Myös se, että vauva tuntuu jatkuvasti vieraalta ja herättää lähes yksinomaan negatiivisia tunteita, voi olla merkki synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.
Toisekseen, elämäntilanteet ovat erilaisia. Joissakin perheissä on kaksi vanhempaa ja laajat, auttamishaluiset tukijoukot. Toisilla tilanne on vaikeampi. Synnytyksen jälkeiselle masennukselle altistavat esimerkiksi huono parisuhdetilanne tai sosiaalisen tuen puute. Myös suunnittelemattomasti alkaneet raskaudet kasvattavat jaksamis- ja parisuhdeongelmien riskiä. Tutkimusten mukaan hedelmällisyyshoitojen seurauksena lapsen saaneilla voi olla huonompi luotto omiin vanhemmuuden kykyihinsä kuin luonnollisesti raskaaksi tulleilla pareilla. Kauan lasta toivoneet ovat voineet luoda vauvaelämälle ja omalle vanhemmuudelleen niin korkeat standardit, että kokevat väistämättä epäonnistumista ja pettymystä.
Kolmanneksi, vauvat ovat erilaisia. Synnynnäinen temperamentti määrittelee, kuinka herkkä vauva on reagoimaan ja kuinka intensiivisesti hän reaktionsa ilmaisee, kuinka aktiivinen hän on, kuinka helposti hän on rauhoitettavissa tai kuinka säännöllinen on hänen päivä- ja ruokarytminsä. Iso osa vauvoista on temperamentiltaan ”helppoja”: säännöllisiä, tasaisia, rauhallisia ja herkästi rauhoitettavissa. Noin 15 prosenttia vauvoista on temperamentiltaan haastavia – ja tällaisten vauvojen vanhemmuuskin on vaativampaa. Lisäksi terveydelliset ongelmat kuten ruoka-aineallergiat, koliikki tai refluksitauti voivat aiheuttaa sen, että vauva on normaalia itkuisempi ja rauhattomampi. Paljon heräilevät ja yöllä valvovat vauvat johtavat usein vanhempien syvään univajeeseen, joka altistaa mielenterveyden häiriöille ja vaikeuttaa vauva-arjen sujumista.
Olennaista on kuunnella herkästi sitä, miten minä juuri nyt voin ja minkälaiseksi koen vauva-arjen. Toisiin vanhempiin, toisiin vauvoihin ja toisiin perheisiin vertaaminen on turhaa – ihmiset, perheet ja vauvat ovat niin erilaisia. Jos minusta tuntuu siltä, että joku raja on ylittynyt, se on ylittynyt juuri nyt, juuri minun kohdallani. Silloin oikea toimintatapa on pyytää apua.
Avaa suu, kerro neuvolassa, miten oikeasti menee äläkä vastaa kysyttäessä vain ”ihan hyvin”. Käänny ystävien, sukulaisten tai naapurien puoleen. Neuvola voi ohjata tarvittaessa esimerkiksi kotiavun tai psykiatrisen tuen piiriin. Älä jää yksin syyttämään itseäsi epäonnistuneeksi. Äläkä kuvittele, että vauva-aikana kaikesta pitää selvitä ja että kaikki vaikeudet kuuluvat asiaan.
Tekstissä aika hyvin koottuna suuri osa syistä, minkä takia ei oikein huvita/ole uskallusta hankkia lapsia
TykkääTykkää
Niin, monia varmasti pelottaa se, että lapsen tai vauvan kanssa olisikin liian rankkaa. Täytyy muistaa, että suurimmalla osalla kaikki menee hyvin. Ja jos ei mene, apua on saatavilla. Ylivoimaisesti suurin osa vanhemmista kokee kuitenkin, että lapset ovat ihana asia, vaikka olisikin ollut vastoinkäymisiä.
TykkääTykkää
Myös neuvolan pitäisi herkemmin reakoida, jos vanhemmat sanoo ettei kaikki ole ok. Jos vauvaa ei pysty laittaa vaakatasoon, että tulee tukehtumiskohtaus, sekä vauva huutaa 24/7 eikä nuku niin neuvolan mielestä aivan normaali vauva ja et vanhemmat nyt vähän ylireagoi. Onneksi apua sai yksityiseltä…
TykkääTykkää
Hienoa, että saitte apua yksityiseltä! Ja todella harmi, ettei neuvolajärjestelmä teidän tapauksessanne toiminut tarkoitetulla tavalla. Asiasta voi toki laittaa neuvolaan palautetta, niin että he voivat parantaa toimintaansa.
TykkääTykkää
Huomioida pitää myös, että vauvoja voi olla useampi kuin yksi = kaksoset, kolmoset…
TykkääTykkää
Tärkeä pointti, joka minulta jäi tekstissä mainitsematta.
TykkääTykkää
Tää on niin ihana teksti. ❤ Kuin suoraan omasta suusta. Meillä täytetään pian yksi ja olen enemmän kuin onnellinen, että rankka vauvavuosi on takana. Me saimme apua yksityiseltä puolelta (niin äiti kuin vauvakin) ja lopulta neuvolassakin uskottiin, ettei kaikki ole ihan ok. Sen jälkeen alkoi solmut aueta ja elämä taas hymyillä. Nyt meillä taapertaa niin ihana poika kotona! Ja ennen kaikkea, myös äiti voi hyvin ja hymyilee! ❤
TykkääTykkää
Tää on niin ihana teksti. ❤ Kuin suoraan omasta suusta. Meillä täytetään pian yksi ja olen enemmän kuin onnellinen, että rankka vauvavuosi on takana. Me saimme apua yksityiseltä puolelta (niin äiti kuin vauvakin) ja lopulta neuvolassakin uskottiin, ettei kaikki ole ihan ok. Sen jälkeen alkoi solmut aueta ja elämä taas hymyillä. Nyt meillä taapertaa niin ihana poika kotona! Ja ennen kaikkea, myös äiti voi hyvin ja hymyilee! ❤
TykkääTykkää
Ihana kuulla! Valoa ja iloa elämäänne tästäkin eteenpäin.
TykkääLiked by 1 henkilö