Kuulutus kondomipositiivisuudelle: Korjaa asenteesi liittyen kondomiin

Värikkäissä purkeissa kondomeja.

Kondominkäyttöön liittyvien negatiivisten asenteiden ja mielikuvien päivittäminen positiivisiksi on merkittävä yhteiskunnallinen teko.

Jokaisella on oikeus hyvään ehkäisyyn ja seksuaaliterveyteen. Kondomi on ainoa seksitaudeilta ehkäisevä menetelmä, eli paras keino pitää huolta itsestään ja muista seksissä. Tieto kondomin oikeanlaisesta käytöstä on avain nautinnollisiin ja turvallisiin seksikokemuksiin. Kondominkäyttöä kannattaa harjoitella rauhassa etukäteen, jos se ei ole entuudestaan tuttua.

Seksi kondomin kanssa on nautinnollisempaa. Kondomi on ainoa keino suojautua seksitaudeilta sekä ei-toivotulta raskaudelta, mikä myös todennäköisesti saa rentoutumaan ja lisää nautinnollisuutta. Kondomien oikeanlainen säilytys ja käyttö on kaiken a ja o, jotta voit nauttia huoletta. Kondomia tulisi käyttää kaikissa seksitavoissa, joissa sukuelimet ovat kosketuksissa limakalvoalueisiin tai eritteitä voi päätyä limakalvoille. Myös seksivälineiden suojaaminen kondomilla on tärkeää, mikäli leluja jaetaan yhdessä.

Kondominkäytöstä kieltäytyminen on huonoa käytöstä, ja pahimmassa tapauksessa vaarallista. Painostusta ovat kaikenlaiset selittelyt, joita meistä jokainen on varmasti kuullut. Kondomin käyttö on merkki siitä, että välität itsestäsi ja kumppaneistasi.

Kondomeja on valtava valikoima. Erilaisten kondomien saatavuudessa ja hinnoissa on kuitenkin vielä vaihtelua, sillä esimerkiksi suuseksisuojat ja sisään asetettavat kondomit ovat perinteisiä kondomeja hintavampia ja harvinaisempia. Näitä asiakkaat voivat hanakammin toivoa kauppoihin osaksi tarjontaa. Hinta ei saa muodostua kenellekään ehkäisyn esteeksi. Useimmissa kunnissa on nuorille maksuttoman ehkäisyn kokeilu, mistä on saatavilla kondomeja.

Kondomit kehittyvät jatkuvasti: uusimpana esimerkiksi synteettinen hartsikondomi, johon kannattaa tutustua. Etsi siis itsellesi sopivan kokoiset ja malliset kondomit. Näe hieman vaivaa tähän ja kokeile erilaisia vaihtoehtoja; tuskin löytäisit uusia suosikkikenkiäsikään sokkona sovittamatta.

Erityisen tärkeää on muistaa liukuvoide, jonka käytön soisi normalisoituvan. Liukaste pitää kondomin paremmin ehjänä, ehkäisee hankaumia ja saa seksin todennäköisesti tuntumaan paremmalta. Valitse kondomien kanssa vesi- tai silikonipohjainen liukuvoide tai näiden hybridi eli sekoitus. Lateksittomien kondomien kanssa käy myös öljypohjainen liukkari.

Kondomista kielteisesti puhuminen aiheuttaa noidankehän, joka ei houkuttele kondominkäyttöön. Tarvitsemme kiperästi lisää positiivista kondomipuhetta. Onkin tärkeä ymmärtää, että aivan jokainen aikuinen on seksuaalikasvattaja, halusi sitä tai ei. Päivitä siis asenteesi kondomeihin liittyen, jotta et levitä eteenpäin seksitauteja etkä negatiivisia asenteitakaan.

Väestöliiton Kumita-kampanja tekee juuri tätä ehkäisy- ja asennekasvatusta. Lähetämme jo kymmenettä vuotta Suomen jokaiselle kahdeksasluokkalaiselle kondomit sekä muuta seksuaalikasvatusmateriaalia, kuten suuseksisuojia, yläkouluihin. Koostamamme materiaali on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä, ja siitä on apua niin nuorille, vanhemmille kuin ammattilaisillekin.

Ella Immonen
Asiantuntija, Kumita-kampanja

Tutustu Väestöliiton Kumita-kampanjaan osoitteessa kumita.fi. Kumitan sisällöt perustuvat tutkimustietoon ja monivuotiseen kokemukseen nuorten kanssa. Kampanjan taustana ovat WHO:n seksuaalikasvatuksen yhteiseurooppalaiset suositukset, seksuaalioikeudet ja tietämys nuoruusikäisen seksuaalisesta kehityksestä.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.