Vanhempi, puhu nuorellesi seksistä ja ehkäisystä

Kaksi nuorten kuvattuna ylhäältäpäin tarkastelemassa kuvaa naisen lisääntymiselimistä ja tutustumassa kondomeihin.

Väestöliiton Kumita-kampanjassa on jo kymmenen vuoden ajan tehty tärkeää työtä lisäämällä nuorten tietoa ehkäisystä ja seksuaalisuuden teemoista. Vietämme siis juhlavuotta, sillä olemme vuosikymmenen ajan lähettäneet Suomen jokaiseen yläkouluun kahdeksasluokkalaisille kondomit ja muuta seksuaalikasvatusmateriaalia.

Nuoruudessa seksuaalisuus on usein erityisen herkkää ja haavoittuvaista. Jokaisella nuorella on oikeus saada tietoa turvallisesta seksistä luotettavalta aikuiselta. Kumita-kampanja täydentää ja tukee koulujen seksuaalikasvatusta ja vanhempien kasvatustehtävää. Kampanjassa puramme kondominkäyttöön liittyviä myyttejä ja ennakkoluuloja oikealla ja luotettavalla tiedolla sekä kannustamme kondominkäytön harjoitteluun, vaikka ensimmäiseen seksikertaan toisen kanssa olisi vielä pitkä aika.

Ota talteen Kumita-kampanjan asiantuntijoiden vinkit seksistä ja ehkäisystä puhumiseen nuorelle.

Oikea-aikaista tietoa ehkäisystä, seksistä ja seksuaalioikeuksista

Asiallinen, oikea-aikainen seksuaalikasvatus ja luotettava tieto auttavat nuoria pitämään itsestään huolta. Puolet suomalaisnuorista on kokenut ensimmäisen yhdyntäkertansa 17 vuoden ikään mennessä. On tärkeää kertoa ehkäisystä ja omista seksuaalioikeuksista hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä seksikertoja. Seksuaalikasvatuksen on nähty suojaavan nuorta liian varhaisilta seksikokemuksilta, eikä niinkään kannustavan seksiin liian varhain. On kuitenkin tärkeää kertoa pelottelematta, että seksi voi olla on oikeaan aikaan mitä ihaninta ja nautinnollisinta.

Onko puhe seksistä ja ehkäisystä vaikeaa vanhemmille?

Moni vanhempi tuskailee seksuaalikasvattamisen kanssa, eikä oman lapsen seksuaalisuutta ja sen kehitystä ole välttämättä helppo hyväksyä. Hermostuksesta huolimatta on tärkeää keskustella näistä asioista. Kotiin kannattaa ostaa kondomeja ja suuseksisuojia, joita nuori saa ottaa. Asettele nämä mieluiten purkkiin, jonne ei näe sisään. Kerro nuorelle, että olet aina valmis kuuntelemaan, auttamaan ja tarvittaessa ohjaamaan eteenpäin palveluiden pariin.

Olemme tuottaneet materiaaleja kodin ja koulujen seksuaalikasvatuksen tueksi ja haluamme rohkaista vanhempia puhumaan seksistä nuorille. Tutustu materiaaleihin osoitteessa kumita.fi ja vinkkaa nuorellesi meidän TikTokista. Jos puhuminen on hankalaa, niin Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa nuoren on myös mahdollista keskustella koulutetun asiantuntijan kanssa nimettömästi häntä pohdituttavista asioista.

Kotona tarjottava seksuaalikasvatus ei aina ole riittävää

Nykyajan nuorilla on parempi tilanne kuin vanhemmilla sukupolvilla, mutta seksuaalikasvatus nähdään silti edelleen osittain tabuna ja sitä ikävä kyllä myös vastustetaan. Seksuaalikasvatusta kannattaa ajatella yhtenä kasvatukseen olennaisesti kuuluvana osana. Laadukas seksuaalikasvatus on jokaisen oikeus ja tähän tarvitaan meitä kaikkia. Tukea on saatavilla!

Kumitan kattavat materiaalit nuorille, vanhemmille ja koulujen ammattilaisille löytyvät osoitteesta kumita.fi.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.