Yksikin kuollut vauva on liikaa

Yksinäinen nainen istuu keinussa selkä kameraan päin auringon laskiessa. Toinen keinu on tyhjä ja naisen käsi on ojentunut sitä kohden.

Krooninen aliresursointi pakottaa hoitajia estämään synnyttäjien pääsyä sairaaloihin ajoissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Äitejä kehotetaan pysymään kotona, vaikka supistukset tulisivat säännöllisesti ja tiheään.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat on uutisoinut, miten synnyttäjiä ohjataan lähimaakuntiin tai pääsy sairaalaan evätään ruuhkan takia.  Tämän seurauksena Husin alueella sairaalan ulkopuolella suunnittelemattomasti syntyneiden lasten määrä on kasvanut.

Kuolemiltakaan ei ole vältytty. Hus ei kommentoi yksittäistapauksia, mutta kaava on tunnistettava: vanhemmat pyytävät toistuvasti päästä synnyttämään, lupaa ei tule, ja parin päivän päästä lapsen sydänääniä ei enää kuulu (HS 8.12.2022, HS 9.12.2022).

Suuri osa synnytyksistä menee hyvin. Vaikka riski kuolemille ja vakaville komplikaatioille on pieni, vahinkoja ei silti voi kukaan korvata.

Synnytyspaikasta taisteleminen ja epävarmuus aiheuttaa tarpeetonta stressiä. Se vähentää mielihyvää ja rauhallisuuden tunnetta edistävän hormonin, oksitosiinin eritystä. Rakkaushormoniksikin kutsuttu oksitosiini edesauttaa supistuksia ja kohdunsuun avautumista. Sitä tarvitaan erityisesti ponnistusvaiheessa ja sen puute vastaavasti vaikeuttaa synnytyksen alkamista ja etenemistä.   Stressi voi siis lisätä komplikaatioiden riskiä ja kipua.

Synnytyssairaaloiden aliresurssointi ei kannusta hankkimaan lapsia, vaan on omiaan lisäämään synnytyspelkoa. Kohtaamani neuvolaterveydenhoitajan mukaan aiemmin äidit olivat huolissaan siitä, sattuuko synnytys. Nykyään he pelkäävät, ettei heitä päästetä edes synnyttämään. Neuvolasta on myös kehotettu ”vain menemään” sairaalaan vaikka päivystyksessä nimenomaan ohjeistettaisiin jäämään kotiin. Ei ole tavatonta, että kaikki Husin neljä synnytyssairaalaa ovat yhtä aikaa täynnä. Hoitajilla on tällaisessa tilanteessa mahdollisuus tehdä vain huonoja päätöksiä.

Synnyttäneet äidit, lääkärit ja kätilöt vaikuttavat olevan yksimielisiä kroonisesta resurssipulasta ainakin Jorvissa ja Naistenklinikalla, joissa syntyy joka neljäs suomalaisvauva. 

Tunnistaako ja tunnustaako HUS itse ongelmat? Ylen ja HS:n soittokierrosten perusteella Husin johto pääosin vähättelee tai ei vaikuta olevan tietoinen ilmeisistä ongelmista. Tämä on huolestuttavaa etenkin siksi, että ongelmat  ovat olleet tiedossa jo pitkään.*

Vaikka moni synnytys sujuu hyvin, osa lapsista voi kuolla aliresursoinnin takia. Äärimmilleen viritetty synnytysjärjestelmämme on vastuutonta riskienhallintaa. Jokainen aliresursoinnin takia kuollut vauva on kuollut turhaan.

* Lue lisää HS 24.1.2021, HUS Tiedote 29.4.2021, HS 20.11.2021, HS 6.7.2022

Yksi kommentti artikkeliin ”Yksikin kuollut vauva on liikaa

  1. Kiitos tästä selväsanaisesta tekststä. Tilanne on yksinkertaisesti järkyttävä. Yksikin kuollut vauva on liikaa. Lisäksi hintana on stressi, ahdistus ja pelko siitä, että joutuu taistelemaan oikeuksistaan päästäkseen synnyttämään turvallisesti. Luottamus järjestelmään on omalla kohdalla 0.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.