Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo väkivaltaa kokeneille

Ihminen näkyy hämärästi lasin takaa, kämmenet on painettu kiinni lasiin kuin avunpyyntönä.

Kohdellaanko ihmisiä yhdenvertaisesti suomalaisissa tukipalveluissa, jos parisuhdeväkivalta tapahtuu sateenkaarisuhteessa?

Väkivalta ei ole vain vuorovaikutusongelma, vaan kysymys on kaikille kuuluvista ihmisoikeuksista ja sosiaalisesta ongelmasta. Väkivallasta on hyvä puhua yhteiskunnallisesti, mutta myös palvelujen tarjoaminen on välttämätöntä.

Väitöskirjatyöni aikana olen haastattelut suomalaisia sosiaalialan asiantuntijoita, jotka tekevät väkivalta-, LGBTIQA+ (lesbot, homot, biseksuaalit/panseksuaalit, transihmiset, intersukupuoliset, queerit ja aseksuaalit -ihmiset)  -kohderyhmän ja maahanmuuttajien parissa töitä.  Olen havainnut, ettei Suomessa ei ole säännöllisiä erityispalveluita LGBTIQA+ -väkivallan kokeneille. Suomessa viitataan usein sukupuolineutraaliuteen niin laissa kuin palveluissa silloinkin, kun se ei välttämättä ole perusteltua. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelut on suunnattu kaikille, mutta todellisuudessa palvelut ovat heteronormatiivisia.

Väkivallasta puhuminen on aina haastavaa siihen liittyvän häpeän ja syyllisyyden tunteiden vuoksi. Se voi vaikuttaa tuen ja avun saamiseen, kun yhteiskunnassa heteronormatiivisuus on vahvaa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset, jotka ovat kokeneet väkivaltaa, voivatkin kokea syrjintää sosiaalipalveluissa ja muissa yhteiskunnan palveluissa sekä tulla syrjityksi myös toisten ammattilaisten toimesta. Kuinka heteronormatiivisuus vaikuttaa tasa-arvopolitiikan kehitykseen ja palvelujen rajoitettuun saatavuuteen LGBTI -ihmisille?

Kohdattu syrjintä tekee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä alttiimpia sekä suoralle että rakenteelliselle väkivallalle. Rakenteellisessa syrjinnässä sivuutetaan moniperustainen syrjintä. Ihminen voi kokea jäävänsä näkymättömäksi, kun palveluissa ei ole otettu moninaisuutta huomioon eikä tähän ole suunnattu resursseja.

Sateenkaari-ihmisten lähisuhdeväkivallasta puhuttaessa on ongelmana, että usein väkivallan tekijää on vaikea tunnistaa homoseksuaalisuutta koskevien stereotypioiden vuoksi. Heteronormatiivisessa yhteiskunnassa ajatus on, että väkivallan tekijä on mies ja väkivallan uhri nainen, ja siksi palvelut ovat heteronormatiivisia. Väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneet LGBTIQA+ ihmiset eivät löydä sopivia palveluita tai ammattilaisia, jotka erottaisivat väkivallan näistä myyteistä.

Näkymättömyyden ja tutkimuksenpuutteen vuoksi samaa sukupuolta olevien parien väkivaltaa käsitellään vain vähän. Olisi erittäin hyödyllistä laajentaa tutkimusta lähemmäksi laajempaa sukupuoleen perustuvan väkivallan käsitettä. Tutkimusta lisäämällä voidaan myös lisätä erityisresursseja tämäntyyppiseen väkivaltaan.

Tärkeäksi kehittämiskohdaksi nousee, että sosiaalialalla töitä tekevät ammattilaiset tunnistaisivat väkivallan muodot LGBTIQA+- parisuhteessa ja erityisesti, millaisia traumoja näillä ihmisillä voi olla. Tällaisia ovat esimerkiksi sisäistetty homofobia. Tällöin voi olla riski siitä, että koetaan väkivaltaa tai ollaan väkivallan tekijä. On tärkeää saada lisää tutkimusta tästä aiheesta ja vahvistaa informaatiota erityisväkivallan muodosta, väkivallan esiintyvyydestä tämän ihmisryhmän suhteissa sekä puuttua syrjintään yhteiskunnassa ja palveluissa.

Miten LGBTIQA+ -ihmiset itse ajattelevat aiheesta, kuinka ongelmaa tulisi lähteä purkamaan ja millaiset tukipalvelut olisivat heille tärkeitä? Miten me voimme yhdessä rakentaa tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa?

Raquel Santana

Väitöskirjatutkija, sosiaaliohjaaja ja seksuaaliterapeutti

LHBTIQA+ tarkoittaa: lesbot, homot, biseksuaalit/panseksuaalit, transihmiset, intersukupuoliset, queerit ja aseksuaalit -ihmiset

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.