Saavutettavan (väestö)tiedon puolesta 

Vanhan puun runko, josta lähtee monta haaraa.

Väestöennusteiden laatijoita kiinnostava syntyvyys on puhuttanut viime vuosina pitkään laskeneen kokonaishedelmällisyyden johdosta. Syntyvyyteen vaikuttavat tekijät ovat moninaisia ja syntyvyyttä kuvataan kokonaishedelmällisyyden lisäksi muillakin mittarilla, joiden taustoista ja laskumekanismeista aiheeseen perehtymättömän voi olla vaikeaa kovin paljoa ymmärtää. Tutkimuslaitoksella onkin viime aikoina keskitytty syntyvyystilastojen ja erilaisten indikaattoreiden rakentamiseen siten, että syntyvyyteen liittyvä tieto olisi halukkaille mahdollisimman helposti saatavilla ja helposti ymmärrettävässä muodossa. 

Väestöntutkimuslaitos julkaisee lähiaikoina verkkosivun, jossa keskeisimmät syntyvyyteen vaikuttavat indikaattorit ovat koottuna. Muitakin väestörakenteeseen liittyviä tilastoja on tarkoitus koota tutkimuslaitoksen sivuille ja näin tarjota vaihtoehto Tilastokeskuksen ajoittain hankalasti löydettäville väestötilastoille. 

Tutkimuslaitos on tehnyt myös Syntyvyyden tutkimusverkoston (Synty) kautta aktiivista vaikuttamistyötä syntyvyyteen ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvän tiedon levittämisen saralla. Verkoston toimintavuoden teemana vuonna 2021 ollut hedelmällisyystietoisuuden edistäminen on keskeisenä sisältönä hiljattain julkaistussa Lastensaannin tukemisen tiekartassa. Tutkimusten mukaan nuorten aikuisten tiedot hedelmällisyydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä sekä lapsettomuushoitojen mahdollisuuksista ja rajoista ovat heikkoja. Tiekartta toimii ohjenuorana päättäjille, jonka avulla terveystietoa ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvää ymmärrystä saadaan Suomessa monipuolistettua ja laajennettua entisestään. 

Tutkimukseen pohjautuvan tiedon välittäminen ja avaaminen aihepiiristä kiinnostuneille on tieteen tekijöiden keskeinen tehtävä. Monimutkaisten aineistojen avulla rakennettavien havaintojen ja asiayhteyksien selvittäminen on tutkijalta aikaa ja kärsivällisyyttä vaativa prosessi, joka huipentuu tiedejulkaisuna vertaisarvioituja tutkimuksia kokoavassa lehdessä. Käsiksi pääsy vertaisarvioituihin julkaisuihin on pääsääntöisesti mahdollista vain yliopistolla kirjoilla oleville tutkijoille, sillä lehtien lukuun oikeuttavat lisenssit ovat äärimmäisen kalliita. Niinpä median edustajat, päättäjät ja kansalaiset ovat riippuvaisia tutkijoiden tiedonvälityksestä ja löydettyjen havaintojen avaamisesta muillakin kuin tieteellisillä julkaisufoorumeilla.  

Väestöntutkimuslaitos pyrkii vastaamaan ymmärrettävien tilastojen ja saavutettavan tutkimustiedon tarpeeseen, ja kannustaa myös muita tutkimuksen parissa työskenteleviä tekemään samoin. Näin toimiessamme arvostus tutkimusta kohtaan pysyy korkealla ja pääsy laadukkaan ja luotettavan tiedon pariin mahdollistetaan kaikille tietoa janoaville. 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.