Seksuaaliviestintä on osa kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta

Nuori nainen ja mies istuvat ulkona ja nauravat yhdessä.
Seksuaaliviestintä on nimensä mukaisesti seksistä ja seksuaalisuudesta puhumista. On tavallista, että seksistä tai ehkäisyn käytöstä puhuminen voi tuntua nuoresta vaikealta. Seksistä puhuminen on kuitenkin opeteltavissa oleva taito ja ajan sekä harjoituksen kanssa puhuminen usein helpottuu.

Ehkäisyn onnistumisen kannalta nuorten on tärkeää tietää miten kondomia käyttää. Yhtä tärkeää on myös tietää, miten ottaa kondomin käyttö puheeksi. Puhuminen on se kaikista tärkein seksitaito, joka mahdollistaa niin nautinnollisen seksin kuin myös ehkäisyn käytön toteutumisen.

Seksuaalikasvatuksessa ehkäisyn tietotaitojen lisäksi nuorille tulisikin korostaa vuorovaikutus- ja tunnetaitojen tärkeyttä. Omien ja toisten rajojen kunnioittaminen, seksuaalioikeudet ja suostumus ovat kestoteemoja, jotka tulisi pitää teknisen ehkäisykasvatuksen rinnalla. Suostumuksen teema on tärkeä myös sen teroittamisessa nuorille, että kondomia ei ikinä saa ottaa pois kesken seksin ilman seksikumppanin suostumusta.

Seksuaalikasvatus onkin ennen kaikkea asennekasvatusta. Nuorten kanssa työskentelevillä on merkittävä rooli esimerkin näyttäjinä ja asenteiden välittäjänä. Myös aikuisia voi nolostuttaa puhua nuorille seksistä. Vastuullisten kasvattajien tehtävä on kuitenkin uskaltaa puhua seksistä ja seksuaalisuudesta nuorille, vaikka se tuntuisikin kiusalliselta. Osoittamalla esimerkillään, että seksistä saa ja tulee puhua, opetetaan nuorille seksuaaliviestinnän taitoja, murretaan seksiin liittyviä tabuja sekä luodaan nuorille tilaa ihmetellä ja kysyä.

Nuorille tulisi korostaa, ettei seksissä tarvitse osata valmiiksi mitään temppuja. Sen sijaan hyvä seksikumppani uskaltaa kysyä, kertoa ja kuunnella. Yhdessä on lupa opetella ja harjoitella seksiä. Kun nuorella on valmiina ajatus siitä, että kysymällä ja keskustelemalla seksi sujuu, tulevat tarpeet ja toiveet todennäköisemmin sanoitettua. Seksuaaliviestintä kuuluu kokonaisvaltaiseen ja laadukkaaseen seksuaalikasvatukseen, jota jokaisella nuorella on oikeus saada.

Kumita-kampanja jakaa kondomit kaikille Suomen 8.-luokkalaisille ja kannustaa kondominkäytön harjoitteluun, vaikka ensimmäiseen seksikertaan toisen ihmisen kanssa olisi vielä pitkä aika. Kun kondomi on itselle tuttu jo entuudestaan, on helpompi ottaa sen käyttö myös puheeksi seksikumppanin kanssa. Kampanjassa pureudutaan kondomiin ja sen käyttöön liittyviin myytteihin, ennakkoluuloihin ja virheellisiin tietoihin. Kampanjassa kirkastetaan mielikuvaa kondomista tärkeänä luottotavarana, joka kulkee aina mukana ja jota käytetään sitten, kun on sen aika. Kampanja painottaa sitä, että kondomin käyttöä kannattaa harjoitella, vaikka ensimmäiseen seksikertaan toisen kanssa olisi vielä pitkä aika.

Nea Piili
Asiantuntija Väestöliiton nuoruuden ihmissuhteet -toiminnoissa.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.