Lapsettomasta sinkusta uusperheen vanhemmaksi?

Kuva: Tim Bailey, Flickr

 

Kumppania etsiessään lähes kaikki lapsettomat sinkut joutuvat tekemään päätöksen: haluanko treffailla tai aloittaa suhteen sellaisen henkilön kanssa, kenellä on jo lapsia, vaiko en. Vaikka valintasi olisi ”kyllä”, uusperheen perustaminen on aina seikkailu, jonka jokaista käännettä tai vaihetta ei voi etukäteen ennustaa.

Kun pohdit, mitä haluat, voit miettiä näitä hyviä ja huonoja puolia uusperheessä:

+ Saat kaupan päälle uusia ihmisiä elämääsi ja perheeseesi.

+ Voit kiintyä lapsiin ja luoda merkityksellisen suhteen heihin. Voit nauttia iltasatujen lukemisesta, yhteisistä urheiluhetkistä tai ruoanlaitosta lapsille.

+ Opit lapsista ja heidän kehityksestään, vaikkei sinulla olisi omia lapsia. Uusi maailma avautuu sinulle lasten kanssa ja kun jaat heidän arkeaan.

+ Näet, minkälainen vanhempi puolisosi on, jos pohdit omien lasten saamista.

+ Koska lapset eivät ole sinun, voit ottaa vapaammin omaa aikaa. Lapselle on tärkeää viettää aikaa kahden keskenkin biologisen vanhemman kanssa, mikä antaa sinulle tilaa keskittyä rauhassa omiin ystävyyssuhteisiisi tai esimerkiksi harrastuksiisi.

+ Jos lapset ovat luonanne esimerkiksi viikko-viikko-systeemillä, saat kahdenlaista elämää: lapsiperhe-elämää ja kahdenkeskistä parisuhde-elämää. Elämäsi voi rikastua ja monipuolistua.

+ Uusperhe on hyvin tavallinen perhemuoto nykyään. Löydät todennäköisesti monia vertaisia, keiden kanssa voit jakaa kokemuksia.

+ Lapsista huolehtiminen voi lähentää sinua kumppanisi kanssa. Jaatte yhdessä lapsiin liittyvät ilot ja murheet. Kumppanisi luottamus sinua kohtaan voi syventyä, kun hän huomaa, miten huomioit hänen lapsensa.

– Joudut kestämään ulkopuolisuuden tunteita. Jos olet kokenut lapsena esimerkiksi yksin jäämistä suhteessa vanhempiisi tai vaikka sisarkateutta, nämä tunteet voivat aktivoitua suhteessa kumppaniisi ja hänen lapsiinsa uusperheessä. Se on toisaalta mahdollisuus kohdata näitä tunteita uudelleen.

– Lasten kehitysvaiheet voivat haastaa sinuakin: jossain vaiheessa lapset haluavat omistaa yksinoikeudella biologisen vanhempansa, ovat mustasukkaisia, tai kiukuttelevat sinulle tai eivät hyväksy sinua.

– Elämääsi vaikuttaa iso liuta ihmisiä. Esimerkiksi lomiisi voivat vaikuttaa lasten lomat, puolisosi eksän lomat, puolisosi eksän nykyisen lomat, ja kaikkien näiden kolmen aikuisen työpaikkojen lomakäytännöt – jopa esimerkiksi puolisosi eksän työkaverin puolison lomat.

– Toisen lapset ovat aina eri asia, kuin omat biologiset lapset. Joskus heitä kohtaan ei ole niin helppoa olla rakastava ja myötätuntoinen, kuin omaa lasta kohtaan.

– Lasten kautta olet koko elämäsi suorasti tai epäsuorasti tekemisissä kumppanisi eksän kanssa.

– Sinulla ei ole laillista sidosta lapsiin, jos esimerkiksi eroaisitte. Uusperheen ero voi merkitä eroa myös lapsista, joihin olet kiintynyt ja joita olet ehkä vuosia hoivannut.

Miltä kuulostaa? Mitä lisäisit listaan? Mitä toivot tai mitä pelkäät, jos sinusta tulisi uusperheen vanhempi?

Etukäteen voi olla vaikea tietää, miltä tuntuisi olla vanhempipuoli. Kuulostele itseäsi ja omia toiveitasi tulevaisuuden suhteen rauhassa. Lapsettomana sinkkuna sinulla on aito valinnan mahdollisuus uusperheen suhteen, toisin kuin eronneena vanhempana.

Ja jos koet, ettet halua uusperhettä, sano sekin ääneen treffikumppanille.  Älä vie hänen aikaansa, jos hän haluaisi sitoutuneen parisuhteen ja tutustuttaa sinut myöhemmin lapsiinsa. Moni on toki muuttanut mielensäkin, kun sielunkumppani on löytynyt. Varaudu siis siihen, että elämä voi yllättää sinut: jonain päivänä saatatkin löytää itsesi istumasta korvia huumaavassa metelissä HopLopista pohtimassa, miten tähän oikein päädyttiinkään.

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.