Maailma muuttuu ja suhteet muuttuvat

Kuva istuvista nuorista, jotka pitävät toisiaan käsistä. Kuvassa ei näy kasvoja, ainoastaan kädet.Polyamoriaa, avoimia suhteita ja monikumppanuutta on ollut historiassa kautta aikojen, mutta se on usein ollut piilotettua. Siitä on kuiskailtu ja kirjoitettu romaaneja, mutta noin viimeisen sadan vuoden aikana julkinen tarina on ollut kahden ihmisen uskollinen, romanttinen avioliitto. Nyt valinnanvapaus on kasvanut. Valinnanvapaus tuo pintaan aivan uusia, kipeitä kysymyksiä. Tekeekö parisuhde onnelliseksi? Onko fyysisen mielenkiinnon päättymisen lopputulos aina ero? Eräs vaihtoehto norminmukaiselle elämälle on pariskunnan yhteiselle sopimukselle rakentuva avoin suhde.

Eräät nuoret aikuiset kavahtavat ajatusta sitoutumisesta elämänmittaiseen yksiavioisuuteen. Samoin ”sarjamonogamia”, eli monen perättäisen, uskollisen parisuhteen malli voi epäilyttää – sillä niiden välissä on aina se kipeä ero.  Useita kiinnostaakin tänä päivänä avoin suhde, monisuhde, polyamoria tai näiden lukemattomat variaatiot. Nykyään ihminen voi hakea löyhempiä kiinnittymisen malleja ja laajempaa pohjaa erilaisten, erityyppisten tarpeidensa toteutumiselle, joskus eri suhteissa, joskus elämän eri vaiheissa.

Avoin suhde voi toimia, jos osapuolet sitä vahvasti haluavat

Kaikissa ihmissuhteissa on aina haasteita, jotka ovat osin yhteisiä, osin erilaisia. Luottamus ja halu ovat kuitenkin kaikkien suhteiden perusta. Avoimen suhteen perustan tulee olla vankka luottamus sopijoiden välillä. ”Meillä on sovitut säännöt, meillä on avoimuus, meillä on mahdollisuus muuttaa mielemme. Meillä on oikeus ilmaista tunteemme asiasta.” Avoimemmat suhdetyypit voivat olla lisä jo toimivaan seksuaaliseen suhteeseen. Toisinaan taas suhde muuttuu platoniseksi ja perustuu lujaan ystävyyteen sekä välittämiseen. Avoimessa suhteessa kumppanit eivät kuitenkaan halua kieltää itseltään tai toiselta seksuaalisia kokemuksia muiden kanssa. 

Tutkijat pitävät rehellisyyttä avoimen suhteen tärkeimpänä ominaisuutena, sillä ilman rehellisyyttä alkavat riidat. Kunnioitus häviää. Niinpä toimikaa sopimuksen mukaan. Kertokaa toisillenne, mitä ja miten tarkasti haluatte kuulla seksielämästä suhteen ulkopuolella. Määritelkää säännöt sille, mitä avoimessa suhteessa ei voi tehdä: esimerkiksi jäädä yöksi seksikumppanin viereen tai tuoda kumppaneita omaan kotiin. Säännöistä on hyvä käydä keskustelua jatkuvasti, ja sääntöjä saa myös muuttaa.  Rehellisyydestä ei voi tinkiä. Myös avoimessa suhteessa voi pettää – nimittäin pettämällä luottamuksen, luistamalla sopimuksesta. Onnistunut avoin suhde edellyttää uskollisuutta sovituille asioille.

Tutkijat selittävät avoimen suhteen filosofiaa näin: ”Jos kumppanisi saa tyydyttää psyykkisiä ja emotionaalisia tarpeitaan suhteen ulkopuolella, hänen tulee voida tyydyttää myös seksuaalisia tarpeitaan suhteen ulkopuolella”. Vaikka ajatus on looginen, monille tämä on hyvin vaikea ajatus sovellettavaksi omaan elämään.  

Lopultakin kysymys kuuluu, tekeekö avoin suhde onnelliseksi? Psykologi Amy Muise kollegoineen Yorkin yliopistosta, Torontosta, tutki asiaa: Ihannetilanteessa avoimessa suhteessa uudet ihmissuhteet rikastuttavat monipuolisesti elämää. Samalla primääriparisuhteen kumppanit antavat toisilleen emotionaalista tukea ja ystävyyttä. Tutkimus paljastaa avoimen suhteen suurimmiksi ongelmiksi mustasukkaisuuden ja kommunikaatiovaikeudet.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.