Maksuton ehkäisy jokaiselle Suomen nuorelle!

Kuva farkkujen takataskusta, josta pilkistää kondomi.

 

Maksuton ehkäisy herättää tunteita, koska se liittyy yhteen ihmisen olennaisimpaan ja samalla nolostelluimpaan ominaisuuteen, seksuaalisuuteen. Oli näkemyksemme mitä vain, emme kuitenkaan voi taistella seksuaalisuuden heräämisen voimaa vastaan. Erinäisiä taistoja seksuaalisuuden kieltämiseksi on toki käyty läpi historian, surkein tuloksin. Suunnittelemattomat, ei-toivotut raskaudet ja seksitautien leviäminen nuoressa väestössä ovat vuosisatojen ajan toistuneita tosiasioita, joita ei moraalipuheilla muuteta.

Suomessa on kuitenkin päästy pitkälle. Kouluilla on velvollisuus tarjota seksuaalikasvatusta kaikille nuorille ja ehkäisyneuvoloissa tehdään päivittäin työtä nuorten seksuaaliterveyden eteen. Suomen nuorten raskaudenkeskeytysluvut ovatkin historiallisen matalalla tasolla.

Miksi kuntien tulisi siis yhä panostaa maksuttomaan ehkäisyyn?

Suurin syy on tasa-arvo. Ei-toivotut raskaudet koskettavat usein nuoria, joille on jo valmiiksi kasaantunut useita haasteita elämäänsä. Perheen huono-osaisuutta, mielenterveyden ongelmia, taloudellisia vaikeuksia. Jos haluamme aidosti yhä vähentää abortteja ja parantaa jokaisen nuoren seksuaaliterveyttä, meidän tulee tarjota ihan kaikille nuorille yhtäläinen mahdollisuus ehkäisyyn.

Maksuton ehkäisy on tutkitusti vaikuttavaa terveydenhoitoa.  Kaliforniassa on tutkittu maksuttoman ehkäisyn vaikuttavuutta ja todettu, että jokainen pitkävaikutteiseen ehkäisymenetelmään (kierukka, kapseli) sijoitettu dollari maksoi itsensä takaisin seitsenkertaisena mm. ei-toivottujen raskauksien vähenemisen myötä. Myös lyhytvaikutteinen ehkäisy (pillerit, ehkäisyrenkaat) toi säästöjä, vaikkakin hieman maltillisemmin. Vantaalla on todettu maksuttoman pitkävaikutteisen ehkäisyn tarjoamisen laskeneen alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytyksiä 36%:lla ja 20-24-vuotiailla 14%:lla. Näillä ikäryhmillä maksuttoman pitkävaikutteisen ehkäisyn tarjoaminen todettiin kustannustehokkaaksi.

 Yksilötasolla yhdenkin abortin välttäminen tai seksitaudin torjuminen vaikuttaa parhaimmillaan koko elämän suuntaan ja sosiaaliseen sekä psyykkiseen hyvinvointiin. Liian vähälle huomiolle jää lisäksi hormonaalisten ehkäisymenetelmien useat terveyshyödyt, joita ei kustannuslaskelmissa oteta huomioon. Hormonaalinen ehkäisy toimii raskauden ehkäisyn ohella hoitona kuukautiskipuihin ja runsaisiin kuukautisvuotoihin, parantaen nuorten elämänlaatua.

Nuoret harrastavat seksiä, halusi ympäröivä yhteiskunta sitä tai ei. Maksuton ehkäisy yhdistettynä laadukkaaseen seksuaaliterveysneuvontaan on nuorelle ojennettu mahdollisuus huolehtia omasta ja kumppaninsa hyvinvoinnista. Annetaan tämä mahdollisuus jokaiselle Suomen nuorelle.

Suvi Leppälahti
asiantuntijalääkäri

Yksi kommentti artikkeliin ”Maksuton ehkäisy jokaiselle Suomen nuorelle!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.