Kehosuhdeperinnöksi iloa omasta kehosta?

Pieni tyttö makaa kesäisellä rannalla hautautuneena hiekkaan, aurinkolasit päässä ja hymyilee kameraan

”Voit kutsua minua prinsessaksi, koska olen niin kaunis!” Näin tyttäreni oli esitellyt itsensä päiväkodissa uudelle hoitajalleen. Nyt hän on teini, enkä ole enää aikoihin kuullut samanlaisia lausahduksia. Lasteni kasvaessa olen miettinyt paljon, olenko vanhempana osannut oikealla tavalla tukea heidän kehosuhteensa kehitystä.

Pian on taas kesä, ja pitäisi etsiä uimapuvut tai hankkia uudet. Yksi kehosuhteen mittari taitaa olla se, millaisia ajatuksia uimapuvun sovittaminen herättää. Todennäköisesti lapset ovat innoissaan tulevasta uimareissusta ja heistä vanhempi näyttää upealta uimapuvussaan – miten ihanaa onkaan päästä rannalle!

On yhtä aikaa armollista ja pelottavaa, että ymmärrämme nykyisin paljon enemmän siitä, miten tärkeää lapselle on kasvaessaan luoda hyvä suhde kehoonsa ja miten se vaikuttaa vahvasti muun muassa itsetunnon kehittymiseen. Tämä osa vanhemmuutta ei rakennu vain siitä, miten vanhempi koskettaa tai huomio lasta, tai puhuu hänen kehostaan, vaan myös siitä, miten vanhempi suhtautuu omaan kehoonsa. Vanhemman luoma esimerkki vaikuttaa luultavasti lapsen kehosuhteeseen enemmän kuin arvaammekaan.

Perimme vanhemmiltamme mallin siitä, miten suhtaudumme omaan tai muiden kehoihin. Lapsemme tarkkailevat kasvaessaan, miten kommentoimme omaa kehoamme ja miten otamme vastaan kehuja. Entä yhteinen televisiohetki – miten kommentoimme ihmisten ulkonäköä ruudun takana? Miten hoidamme tai arvostamme omaa kehoamme? Suhtaudummeko kumppanimme kehoon ihaillen vai kriittisesti? Luultavasti osa toiminnastamme on tiedostamatonta, sellaista, johon emme ole kiinnittäneet huomiota – ja mitä olemmekaan perineet omilta vanhemmiltamme?

Useat meistä vanhemmista kantaa jonkinlaista tyytymättömyyttä kehoamme kohtaan. Lapsi aistii yllättäviäkin asioita – vanhempi, joka on kiukkuinen uuden laihdutuskuurin takia tai huokailee peilin edessä, antaa lapselle vahvan viestin. Tässäkin asiassa teot ja hiljaiset huomiot ovat sanoja voimakkaampia. Voi olla vaikea uskoa vanhempaa, joka kertoo hyväksyvänsä sinut juuri sellaisena kuin olet, mutta on jatkuvasti tyytymätön omaan ulkomuotoonsa.

Aihe saa helposti tuntemaan syyllisyyttä silloinkin, jos on yrittänyt kiinnittää tähän erityistä huomiota. Vanhempana haluamme toimia oikein, mutta silti vanhemmuus saattaa näyttäytyä sarjana erehdyksiä ja epäonnistumisia. Tässäkään asiassa ei kuitenkaan ole koskaan liian myöhäistä korjata toimintaansa. Vanhempi voi olla myös esimerkkinä lapselle siitä, miten kehosuhdetta voi työstää paremmaksi ja miten voi opetella puhumaan itsestään lempeästi ja arvostavasti. Jokainen lapsi joutuu käymään läpi oman kasvunsa suhteessa kehoonsa, ja voimme yrittää tehdä parhaamme tukeaksemme heitä.

Kodin ilmapiirillä näyttää olevan suora yhteys siihen, miten tyytyväinen lapsi kokee olevansa ulkonäköönsä. Perheen kanssa vietetty aika, avoin keskustelukulttuuri ja kannustava kasvatus ovat kaikki yhteydessä siihen, että omaan kehoon ja ulkonäköön on helpompi suhtautua positiivisemmin. Ei ole helppoa pysähtyä miettimään, millaista kehosuhdeperintöä on jättämässä lapsilleen, mutta se kannattaa silti tehdä. Pohdinnan lisäksi tärkeitä ovat myös teot: hyvä harjoitus on lähteä hyvällä mielellä uimarannalle kesällä!

Minna Jaakkola
Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija

Blogin inpiraationa ja lisälukemista aiheesta kirjasta Minna Martin ja Petra Saariranta: Mielelläni kehossani: kohti hyväksyvää suhdetta itseen. Kirjapaja, 2020.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.