Syventävä koulutus johti yllättäville urapoluille

”Seksologinen työn arvopohja perustuu seksuaalioikeuksiin. Seksuaalioikeuksiin, joiden mukaan jokaisella on oikeus päättää vastuullisesti ja tietoisesti asioista, jotka liittyvät omaan seksuaalisuuteen. Seksuaalineuvonta on ennen kaikkea seksuaalioikeuksien edistämistä.”
– Jonna Karimo

Aloitin oman seksologisen urani noin 10 vuotta sitten Väestöliiton järjestämässä seksuaalineuvojakoulutuksessa. Tällöin työskentelin kätilönä synnytysosastolla ja koin, että halusin kehittää omaa ammatillista osaamistani. Seksuaalisuus teemana oli kiinnostanut jo kätilöopinnoista lähtien ja seksuaalineuvojaopinnot tarjosivat laajempaa tietoa seksuaalisuudesta. Olin ajatellut käyttäväni uutta tietoa hyödyksi kätilötyössäni ja sen kehittämisessä, mutta toisin kävi: seksologinen työ vei täysin mennessään!

Seksuaalineuvojaopinnot olivat siis ponnistuslauta aivan uudelle uralle. Tällä hetkellä koen itseni etuoikeutetuksi, sillä saan tehdä seksologista työtä monipuolisesti. Luennoinnin ja kouluttamisen lisäksi pidän seksuaaliterapiavastaanottoa sekä vastaan nuorten kysymyksiin seksuaalisuudesta ja ihmissuhteita. Seksuaalineuvonta kulkee siis edelleen vahvasti terapia- ja asiantuntijatyön rinnalla. Pidän tätä tärkeänä, sillä pystyn työlläni vaikuttamaan siihen, että kaikenikäiset ihmiset saavat asiantuntevaa tietoa seksuaalisuudesta, seksuaalisuuden moninaisuus huomioiden.

Seksologinen työ on ennen kaikkea seksuaalioikeuksien puolesta puhumista. Työ ei sisällä kuitenkaan pelkästään sanoja vaan asioihin ja asenteisiin voi vaikuttaa asiakastyön kautta. Seksuaalineuvojalla on valmiudet kohdata ihmisiä seksuaalihaasteissa eri ympäristöissä, antaa oikeanlaista tietoa sekä ohjata asiakas tarvittaessa moniammatillisen hoidon piiriin. Seksuaalineuvoja kohtaa asiakkaan kokonaisvaltaisesti, ottaen huomioon asiakkaan taustan, seksuaalisuuteen vaikuttavat tekijät sekä tämänhetkisen elämäntilanteen.

Väestöliiton seksuaalineuvojaopintoihin hakeutuu taustaltaan hyvin monenkirjavaa joukkoa sosiaali- ja terveysalan tai muun soveltavan koulutuksen suorittaneista. Monet haluavat kehittää omaa ammatillista osaamista tai suunnata uudelle uralle, kuten allekirjoittaneelle yllättäen kävi. Erilaiset polut ovat tärkeitä, jotta suomalaiseen yhteiskuntaan ja eri aloille soluttautuu mahdollisimman paljon seksologista osaamista ja tämän kautta seksuaalioikeuksien edistäjiä.

Eräs opiskelija sanoikin sen osuvasti taannoin: ”Aion soluttautua työyhteisööni viemään seksologian tärkeää viestiä eteenpäin.”

Jonna Karimo
Kliininen seksologi, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS)
Kouluttaja
Väestöliiton terapiapalvelut

Ensi syksyn seksuaalineuvojakoulutuksen haku on auennut! Väestöliiton terapiapalveluiden seksuaalineuvojakoulutuksen tavoitteena on lisätä seksologista asiantuntijuutta ja vahvistaa seksuaalisuuden kohtaamista sekä ammatillista kehittymistä. Koulutuksen jälkeen opiskelijalla on valmiudet seksuaalineuvojana työskentelyyn.

Toivottavasti nähdään koulutuksessa!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.