ICPD+25 – alku seksuaalioikeuksien toteutumiselle?

Marraskuussa Nairobissa voi sadekuuro ryöpsähtää yhtäkkiä niskaan. Ja sitten on taas aurinkoista ja leppoisan lämmintä. Tämän oikukkaan taivaan alle kokoontui 9 500 valtioiden, kansalaisjärjestöjen ja yritysten edustajaa yli 170 maasta. Kokoontumisella oli tärkeä syy: seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeus, mutta oikeudet eivät toteudu tai niitä rikotaan edelleen joka puolella maailmaa.

Nairobissa järjestetty ICPD+25 kokous oli tärkeä. ICPD koostuu sanoista: International Conference on Population and Development ja +25 kertoo, että kokous järjestettiin 25 vuotta sitten Kairossa. Vuonna 1994 sovittiin, että ihmisten oikeus omaan kehoon ja oikeus itse päättää omasta ihmissuhteestaan ovat ihmisoikeuksia. Oikeuksia, jotka eivät toteudu ja niiden toteutumiseksi on luotava tavoitteet. Ja nyt vuoden 2019 marraskuussa keräännyttiin yhteen pohtimaan, miten asiassa on edistytty.

ICPD+25 on YK:n väestörahaston eli UNFPA:n suuri voimanponnistus, jonka tarkoitus on kiihdyttää 25 vuotta sitten annettujen lupausten toteutumista. Kokoukselle asetettiin kolmen nollan tavoitteet:

  • 0 äitiyskuolemaa
  • 0 ihmistä, joilla ei ole mahdollisuus käyttää ehkäisyä
  • 0 sukupuolittunutta väkivaltaa ja haitallisia perinteitä läpikäynyttä ihmistä

Näiden saavuttaminen seuraavan kymmenen vuoden aikana maksaisi UNFPA:n selvityksen mukaan 264 miljardia dollaria.

Huippukokouksessa riitti puhetta ja kolmen päivän aikana järjestettiin satoja paneelikeskusteluja siitä, miten kehitystä pitäisi edistää. Samanaikaisesti valtiot, järjestöt, yritykset ja ihmiset tarttuivat mikkiin ja antoivat 3 minuutin mittaisia sitoumuksia, joissa eri tahot lupasivat toimia ICPD:n tavoitteiden edistämiseksi.

Väestöliitto antoi oman sitoumuksensa osana eurooppalaista Countdown2030-verkostoa: lupaamme vaatia valtioiltamme ja EU:lta panostuksia seksuaaliterveyden ja perhesuunnittelun edistämiseksi kehitysyhteistyössä. Useat Euroopan maat ja EU tekivätkin omat lupauksensa. Suomi sitoutui mm. lisäämään rahoitustaan YK:n väestörahastolle merkittävästi. Merkittäviä lupauksia tekivät myös muut pohjoismaat. EU lupasi 29 miljoonaa euroa nuorten seksuaaliterveysohjelmille kehitysyhteistyössä, Alankomaat aikoo investoida 420 miljoonaa euroa seksuaaliterveydelle ja –oikeuksille ja Saksa lisää UNFPA:n rahoitusta.

Suuria lupauksia, hienoa! Mutta lupauksia tärkeämpää on, että lupaukset laitetaan toteen, eikä levätä ennen kuin tavoitteet on saavutettu. Väestöliitto lupaa seurata sitoumusten toteutumista ja vaatia päättäjiltä toimia, jotta jokaisen oikeus päättää omasta kehostaan ja ihmissuhteistaan toteutuu.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.