Pelisääntöjä tarvitaan jalkapallossa ja työelämässä

banneri_suomiareena_600x387

Anna Kokko

Kävin ennen juhannusta Berliinissä ja näin, kuinka kansa tuli yhdessä kaduille, ravintoloiden ja kahviloiden terasseille seuraamaan Saksalle merkittävää jalkapallo-ottelua isoilta tv-ruuduilta. Sen jälkeen ihmiset juhlivat riemukkaina voittoa pitkälle aamuun. Itse olin hieman rauhallisemmissa merkeissä tapaamassa eri maiden edustajia eurooppalaisessa foorumissa Time for families – Family time policy as policy field. Mietin, onko työelämässä mahdollista luoda myös kansainvälisesti käyttökelpoisia ja reiluja pelisääntöjä, kuten jalkapallossa. Vaikka joskus säännöt ovat vähällä unohtua pelissä, mutta ne ovat kuitenkin olemassa ja niihin voi nojata.

Eurooppalaisia osallistujia ja asiantuntijoita kiinnostavat tällä hetkellä Work & Family -kysymyksissä erityisesti kolme asiaa:

  1. Mitä konkreettisia tekoja eri maissa ja erilaisissa yrityksissä ja kunnissa on jo tehty työn ja perheen yhteensovituksessa? Entä ovatko nämä Best Practices levitettävissä myös muualle?
  2. Mitä sellaisia toimivia perhevapaajärjestelyjä on käytössä − erityisesti Pohjoismaissa − jotka ovat todistettavasti olleet eduksi naisten työllistymiselle ja työelämään osallistumiselle ja vastaavasti isien konkreettiselle vastuunotolle lastenhoidon arjesta?
  3. Kolmanneksi kriittiset näkökohdat: Mitä odottamattomiakin seurauksia joillakin perhevapaauudistuksilla on ollut? Miksi vapaita ei aina käytetä tavoitteiden mukaisesti? Ja kuumimpana puheenaiheena: Miksi myöskään nk. ’mallimaat’ eivät ole täydellisiä paratiiseja perheen ja työn yhteensovituksessa?

Tapasin Berliinissä asiantuntijoita, jotka ovat tulossa syyskuussa 2014 Suomeen ensimmäiseen eurooppalaiseen Employers’ Forum -konferenssiin juuri näiden edellä mainittujen kysymysten innoittamina – ja toki ihanan eksoottisen maammekin vuoksi. Takataskuun he odottavat selkeästi käytännön esimerkkejä työelämästämme ja perhepolitiikastamme. Onneksi nyt jo vallitsee vahva yhteisymmärrys siitä, kuinka merkittävä asia työn ja perheen yhteensovitus on koko Euroopan mittakaavassa tasa-arvon, työllisyyden, perheiden hyvinvoinnin ja Euroopan työelämän tulevaisuuden kannalta.

Juhlapuheista voidaan siis siirtyä tekoihin: me suomalaisina voimme kertoa muille, mikä työelämässämme on hyvää ja mitä pitäisi kehittää, jotta perhe-elämä voisi hyvin, ja entistä paremmin. Kerrotaan, miten hyviä käytäntöjä voidaan saada toimimaan myös pienissä yrityksissä ja mitkä ovat siinä suurimmat esteet. Kuvataan erilaisten työsuhteiden ja epätyypillisten työaikojen aiheuttamia ongelmia perheiden arjelle. Ja kerrotaan miten isät saadaan osallistumaan aidosti perheiden arkeen ja kotitöihin sekä miten naisia voidaan tukea uralla etenemisessä. Entä miten voidaan turvata parhaalla mahdollisella tavalla pitkiltä perhevapailta paluun jälkeinen työllistyminen?

Ensimmäinen kotipeli voidaan käydä kuluvan kesän aikana Suomi Areenan keskustelussa Porissa. Puidaan avoimen kriittisesti suomalaisten työpaikkojen arkea ja kipukohtia sekä innovatiivisia mahdollisuuksia kehittää edelleen perheen ja työn yhteensovitusta.

Kerrotaan itsellemme ja muille, ettemme ole näissä asioissa vielä saavuttaneet kaikkia tavoitteita. Emme itsekään tunne vielä kaikkia pelisääntöjä. Vaikka ottelut eivät aina suju mallikkaasti, olemme moniin muihin maihin verrattuna edenneet pitkälle. Pidetään kiinni jo sovituista pelisäännöistä sekä kentällä että katsomossa. Katsotaan, ettei reunalta huutelijoita tarvita muuten kuin kannustusmielessä.

Anna Kokko toimii Väestöliitossa työ ja perhe-elämä kysymysten johtavana asiantuntijana. Vuosina 2011-2013 hän työskenteli Perheystävällinen työpaikka -hankkeen projektipäällikkönä.

suomiareena_uusilogoVäestöliitto järjestää Porissa Suomi Areenalla keskustelutilaisuuden OMG, nyt on ruuhkavuodet! #perheystävällinentyöpaikka keskiviikkona 16.7. klo 14-15.15.

Tilaisuus pidetään Puuvillan puistossa (Pohjoisranta 11), joka sijaitsee Kirjurinluotoa vastapäätä, Porin Puuvillan edustalla ja sinne kuljetaan Porinsiltaa pitkin.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.