Kaikki riippuu kehollisesta itsemääräämisoikeudesta 

 

#KaikkiRiippuuKehosta -kampanjan kuva.

Oikeus päättää omasta kehosta vaikuttaa siihen, että voi tehdä päätöksiä omasta terveydestään, elämästään ja tulevaisuudestaan. Se vaikuttaa myös siihen, miten ihmisillä on mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan ja sen kehittämiseen. Voidaankin siis sanoa, että osaltaan kestävän kehityksen saavuttaminen riippuu siitä, voivatko kaikki ihmiset päättää omasta kehostaan.  

Kehollinen itsemääräämisoikeus on seksuaalioikeuksien kovaa ydintä. Ytimessä on siis perustavanlaatuiset valinnat; valinnat omasta seksuaalisuudesta, valinnat perheellistymisestä ja valinnat ihmissuhteista. Päätösten perustaksi tarvitaan tietoa eli seksuaalikasvatusta, mutta myös välineitä, eli kondomeja, e-pillereitä, kierukoita tai muita moderneja ehkäisyvälineitä. Ehkäisy on välttämätön keino, jotta kehollista itsemääräämisoikeutta voi toteuttaa. 

Ehkäisy on seksuaaliterveyttä. Jokaisella on oikeus suojata terveyttään ja saada mahdollisimman hyviä terveyspalveluita. Tähän kuuluu myös mahdollisuus suojata itseään seksitaudeilta, kuten klamydialta, tippurilta, kupalta ja hiviltä. Hoitamattomilla seksitaudeilla voi olla vakavia seurauksia seksuaalioikeuksien toteutumiseen. On mahdotonta nauttia seksuaalisuudesta, jos ei voi suojata kehoaan seksitaudeilta.  

Kehollinen itsemääräämisoikeus ei kuitenkaan toteudu vielä kaikkien kohdalla. Maailmassa on noin 257 miljoonaa naista, jotka eivät halua tulla raskaaksi, mutta joilla ei ole mahdollisuutta käyttää moderneja ehkäisymenetelmiä. Luku on suurentunut viime vuosina koronapandemian takia. 

Ehkäisyn puutteen vuoksi vuosittain melkein puolet kaikista raskauksista globaalisti on suunnittelemattomia. Suunnittelemattomista raskauksista yli 60 prosenttia päättyy aborttiin ja näistä liki puolet on vaarallisia abortteja, jotka johtavat pahimmillaan raskaana olevan kuolemaan. Joka päivä saadaan miljoona seksitautitartuntaa. Niistä suurin osa on oireettomia, mutta ne vaarantavat hoitamattomina seksuaali- ja lisääntymisterveyden. Seksitauteja todetaan suhteessa eniten heillä, jotka ovat yhteiskunnan haavoittuvimpia.  

Tänään kansainvälisenä ehkäisypäivänä ja vuoden jokaisena päivänä painotamme jokaisen oikeutta päättää omasta kehostaan ja ehkäisystään. Tällä on merkitystä niin yksilöiden kuin koko maailman tulevaisuuden kannalta. Siksi kaikki riippuu kehosta. Seuraa sosiaalisen median kanavissamme #KaikkiRiippuuKehosta-kampanjaa tämän viikon ajan.  

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.