Kestävää rauhaa ei ylläpidetä ja rakenneta ilman nuoria

Kuvassa rauhankyyhky. Kuvassa lukee Nuoret, rauha, turvallisuus - Nuorten näkökulmia päätöslauselman edistämiseksi.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi vuonna 2015 merkittävän päätöslauselman 2250 Nuoret, rauha ja turvallisuus. Päätöslauselma on tärkeä sen takia, että siinä ensimmäistä kertaa tunnustettiin nuorten aktiivinen rooli rauhan ja turvallisuuden edistäjinä. Edelleen nuoret nähdään usein esimerkiksi konfliktien aiheuttajina ja uhreina ennemmin kuin aktiivisina toimijoina rauhan ja turvallisuuden edistämiseksi.

Ensimmäisen päätöslauselman jälkeen turvallisuusneuvosto on hyväksynyt vielä kaksi muuta päätöslauselmaa 2419 (2018) ja 2535 (2020), joissa nuoret nähdään tärkeinä kumppaneina muun muassa konfliktien ehkäisyssä, rauhanneuvotteluissa, rauhanrakennuksessa ja laajemmin yhteiskunnan päätöksentekoon osallistumisessa. Päätöslauselmat ovat myös kehottaneet YK:n jäsenmaita laatimaan kansalliset toimintaohjelmat nuoret, rauha ja turvallisuus -agendan edistämiseksi sekä toimimaan niiden mukaisesti. Suomi oli ensimmäinen maa, joka julkaisi oman kansallisen toimintaohjelman.

Nykyajan konfliktit ovat usein monitasoisia, kuten myös rauhanprosessit ja siten kestävän rauhan takaamiseksi sekä rakentamiseksi tarvitaan koko yhteiskunnan osallistumista. Kestävää rauhaa ei usein saada aikaiseksi ainoastaan yhteiskunnan eliitin suljetuilla rauhanneuvotteluilla. Nuoret ovat monessa maassa suuri osa väestöä, jolla on paljon näkökulmia ja kokemusta kestävän rauhan ylläpitämiseksi ja rakentamiseksi. Vaikka Suomi ei ole konfliktimaa, on myös täällä esimerkiksi nuorten mahdollisuus osallistua päätöksentekoon keskeinen osa positiivisen rauhan ylläpitämistä.

Suomen YK-nuoret pitää 2250 päätöslauselmaa esillä ja edistää sen päämääriä järjestämällä jo neljättä kertaa Nuorten rauhanviikon 19.–24.9., joka huipentuu seminaaripäivään 24.9. Viikko kokoaa yhteen nuoria, opiskelijoita, kouluja, järjestöjä ja edustajia kaikilta yhteiskunnan tahoilta tarkoituksenaan rohkaista ja varustaa nuoria toimimaan yhdessä muun yhteiskunnan kanssa rauhaisan tulevaisuuden rakentamiseksi. Nuorten rauhanviikko muistuttaa meitä kaikkia siitä, että kestävää rauhaa ei voi rakentaa ilman nuoria.

Nanna Hallikainen

kirjoittaja työskentelee järjestökoordinaattorina Suomen YK-nuorilla

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.