Ollaan jouten juhannuksena

Kaksi pientä poikaa makaa nurmikolla.

Keskikesän juhla on taas pian täällä. Juhannus on useille perheille juhlapyhä, joka kokoaa perheen, sukulaiset ja ystävät yhteen. Tätä keskikesän juhlaa halutaan usein juhlistaa mökkeilyn muodossa maalla, poissa kaupungin hälinästä. Juhannuksen ympärille ladataan ennakkoon toiveita, odotuksia ja ajatuksia. Oletko sinä viettänyt juhannuksen aina saman kaavan mukaan ja koetko syyllisyyttä, jos perinteitä ei noudateta? Onko sinulla juhannusperinteitä, joista haluat pitää kiinni vuodesta toiseen? Tuoko perinteiden noudattaminen sinulle iloa ja nautintoa, vai aiheuttavatko ne enemmänkin stressiä ja paineita?  

Jos juhannuksen vietto aiheuttaa sinussa paineen tuntua ja stressiä, voisitko antaa tänä vuonna juhannuksen lipua ohitsesi lempeästi ja keskittyä itsesi vaalimiseen ja huolehtimiseen. Mitä jos unohtaisit perinteet ja ajatuksen ” minun on pakko, tai minun täytyy”. Anna itsellesi mahdollisuus hengähtää ilman stressiä ja painetta. Nauti asioista ja tekemisestä, jotka tuottavat sinulle ja perheellesi mielihyvää. Lapselle tärkeää on yhdessä vietetty aika ja läheisten läsnäolo.  Lapselle onnistunut juhannusjuhla ei vaadi erityisen hienoja puitteita ja valmisteluja.  

Muistelimme omia lapsuuden juhannuksiamme ja kummankin muistoista päällimmäisenä nousi esiin läheisten kanssa vietetty aika. Rakkaina hetkinä tuli mieleemme muun muassa vieraskirjan tutkiminen isovanhempien kanssa ja telttaretki oman kodin takapihalla. Vanhempana voit luoda pienin teoin lapselle suuren ja merkittävän kokemuksen. Tänä juhannuksena aiomme miettiä yhdessä lastemme kanssa mukavaa, yhteistä puuhaa ilman kiirettä ja painetta tietynlaisesta juhannuksesta. 

Huomaatko sinä selailevasi somea ja jääväsi pohtimaan, miksi muiden juhlapyhät näyttävät täydellisiltä omaasi verrattuna? Sosiaalinen media saattaa luoda turhaa painetta juhlapyhien vieton ympärille. Somea selatessa voi tulla tunne, että kaikki muut ovat viettämässä juhannusta isossa porukassa. Juhannus voi näyttäytyä iloisena juhlana, kesäisinä herkkuina, täydellisenä kesäillan paljuhetkenä tai tunnelmallisina juhannustansseina. Nämä ovat kuitenkin vain pieniä paloja ihmisten juhannushetkistä ja näitä hetkiä halutaan mielellään näyttää muille. 

Aina vanhemmalla ei ole tilaisuutta viettää pyhiä lasten kanssa. Jos et pääse viettämään yhteistä juhannusta lapsesi kanssa vaikkapa töiden vuoksi tai lapsen ollessa toisen vanhemman luona, voi asia harmittaa. Muista olla lempeä ja armollinen itseäsi kohtaan. Juhannus on yksi kesäpäivä muiden joukossa ja voitte nauttia yhteisistä hetkistä jonain muuna ajankohtana.   

Jos sinulla tai perheelläsi ei ole täksi juhannukseksi suunnitelmia, miltä kuulostaisi, jos nauttisittekin vain keskikesän juhlasta ilman aikatauluja? Aina ikimuistoiset ja ihanat hetket eivät vaadi etukäteisvalmisteluja vaan kokemus hienosta kesähetkestä voi syntyä kävelyllä rannalla, pyöräretkellä, jäätelön syömisellä kalliolla, jalkapallon pelaamisella tai sohvalle käpertymisenä kainalokkain. Nauttikaa toisistanne ja joutenolosta. Me aiomme ottaa oppia Muumipeikosta ja nauttia Muumipeikon juhannusrunon tavoin vapaudesta, luonnosta ja rauhasta. 

Pään painan ruohikolle ja oion jalkojain. En jaksa pohdiskella, mä tahdon olla vain. 
Sen viisaammat voi tehdä, mä päivän kultaan jään. Mä tunnen kaikki tuoksut ja luonnon loiston nään. 
Voi leikitellä mielikseen, voi ottaa jättää paikoilleen tai olla niin kuin luonnostaan ja maata vaan. 
Mä peikko siihen uskoon jään, on maailmaa tää minkä nyt mä nään. 
– Tove Jansson – 

Sanni Pulma & Maria-Kaisa Ankkuri 
Kirjoittajat työskentelevät asiantuntijoina Väestöliiton kannustavan vanhemmuuden toiminnoissa

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.