Miks sun pitää tietää seksistä?

Värikkäällä taustalla palikoissa lukee teksti SEX.

Seksistä puhutaan usein hyvin henkilökohtaisena asiana, mutta mielestämme sen ympärille tarvitaan lisää yhteiskunnallista keskustelua. Ympäröivä maailma, esimerkiksi lainsäädäntö, vaikuttaa siihen, miten ymmärrämme seksin ja kuinka toteutamme seksuaalisuutta. Seksuaalisuuteen liittyvät normit, kuten heteronormatiivisuus rajoittavat yksilöitä myös seksin ulkopuolella. Normit ja maailmankuvamme rakentuvat vuorovaikutuksessa, joten myös seksin ja seksuaalisuuden raamit muodostuvat puheidemme ja tekojemme kautta. Ei siis ole yhdentekevää, kuinka seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista puhutaan tai vaietaan.

Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyy paljon erilaisia myyttejä ja stigmaa, jotka saavat aikaan häpeää ja kontrolloivat osaltaan seksuaalisuutta. Häpeä on tehokas tuhoamaan nautinnon ja seksuaaliterveydestä, ehkäisystä ja seksikumppaneista huolehtimisen. Seksuaalisuuteen liittyviä myyttejä löytyy ympäri maailmaa ja monet niistä voivat olla jopa hengenvaarallisia. Esimerkiksi hiviin liittyvä stigma estää ihmisiä hakeutumasta testeihin ja sitä kautta hoitoon. Näistä pitää olla tietoinen, jotta niitä voi kyseenalaistaa. Siksi paras keino katkaista myyteiltä siivet, on kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen mahdollistaminen kaikille. On yhteiskunnan vastuulla tarjota jokaiselle seksuaalikasvatusta.

Vieläkään kaikki eivät saa tarvittavaa tietoa seksuaalisuudesta ja seksuaalikasvatusta vastustetaan edelleen. Asia on syytä ottaa vakavasti, sillä jos ihmiset eivät saa tietoa seksuaalisuudesta heidän on vaikeaa tehdä päätöksiä omaan seksuaalisuuteen liittyen. Ilman sitä on vaikeaa ymmärtää, miten seksuaalisuuteen liittyvät teemat vaikuttavat yhteiskunnassa. On huolestuttavaa, että joudumme käymään vuodesta toiseen samoja seksuaalioikeustaisteluja kuin aikaisemmat sukupolvet. Emme myöskään voi pitää nykyistä seksuaalioikeuksien tilaa itsestään selvänä. Me kaikki voimme olla puolustamassa ja edistämässä seksuaalioikeuksia puhumalla seksuaalisuudesta ja seksistä.  

Haluamme olla osaltamme mukana vaikuttamassa seksin ja seksuaalisuuden ympärillä käytävään keskusteluun. Ota seurantaan Väestöliiton Tiktok-tili @vaestoliitto ja tule mukaan osallistumaan keskusteluun.

Kirjoittajat työskentelevät kansainvälisen kehityksen yksikössä.

Iida Nousiainen ja Sanna Kotiranta

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.