Zoan – Organisaation tulisi osata toimia monikulttuurisessa ympäristössä

Väestöliiton Recognizing International Talent -toiminnassa työskentelemme eri organisaatioiden kanssa inklusiivisen rekrytoinnin ja kielitietoisen työyhteisön teemojen parissa. Mukana toiminnassa yhteistyöyrityksenä on ollut myös 3D-pohjaisia virtuaalimaailmoja rakentava Zoan, jonka kanssa olemme työstäneet inklusiivisen ja kielitietoisen työyhteisön käytäntöjä.

Monimuotoisuus lisää yritysten kilpailukykyä mahdollistaen parempaa tulosta. Monimuotoisessa ja -kielisessä työyhteisössä on tärkeää kiinnittää huomiota myös kielitietoisiin tapoihin toimia. Kielitietoisuus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että äidinkielestä riippumatta jokainen työyhteisön jäsen tuntee itsensä osalliseksi työyhteisöä. Kielitietoisessa työyhteisössä tieto on kaikille työntekijöille saavutettavissa ja ymmärrettävissä. Kun tieto on kaikille saavutettavaa, äidinkieli ei vaikuta mahdollisuuksiin menestyä tehtävässä.

Kysyimme Zoanin henkilöstöpäällikkö Eeva Tirkkoselta, miksi näiden käytäntöjen kehittäminen on ollut heille tärkeää.

1. Miksi Zoan halusi lähteä mukaan Väestöliiton Recognizing International Talent -toimintaan?

Yksi ZOAN:in arvoista on “Global ZOAN culture” eli meillä on vahvasti alusta asti ollut hyvin kansainvälinen tiimi. Vaikka meillä onkin toimisto ja pääkonttori Suomessa, emme ole pelkästään suomalainen firma. Yksi ZOAN:in vahvuuksia on ehdottomasti se, että meillä on ihmisiä hyvin erilaisista taustoista ja kulttuureista, ja haluammekin pyrkiä siihen myös jatkossa. On tärkeää, että meillä olevat ihmiset viihtyvät ja tuntevat olevansa osa työhyhteisöä.

2.Yhteistyö aloitettiin tekemällä Diversity, Inclusion and Belonging -kysely työyhteisölle. Millaista kehitystyötä tulosten pohjalta tehtiin?

Kysely oli todella hyvä aloitus diversity, inclusion & belonging -työlle ZOAN:illa, ja sen myötä nousi esiin myös muita sisäisiä kehityskohteita, jotka otettiin huomioon myös HR-työn tavoitteissa. Olemme muun muassa pohtineet sisäisiä ohjeistuksia liittyen kielitietoisuuteen, mitä tehdä häirintätilanteissa, sekä käyneet läpi palkkausperusteita. Jotkin muutokset vaativat aikaa, ja työ toki jatkuu vielä.

3. Yhteistyö kanssamme alkoi vuosi sitten. Millaisena olet kokenut sen?

Väestöliiton asiantuntijoiden Inkan ja Guntan kanssa on ollut ilo tehdä yhteistyötä. Olemme päässeet vaihtamaan ajatuksia ja sparrailemaan tärkeistä aiheista, ja yhteisiin palavereihin on aina ollut mukava tulla!

4. Miksi myös muiden työnantajien kannattaa huomioida inklusiivisia ja kielitietoisia käytäntöjä?

Työnantajan näkökulmasta tähän on ihan liiketoimintaan liittyvät syyt: yritys ei toimi ilman ihmisiä, ja rekrytoinnista on monella alalla tullut yhä haastavampaa. Jos pystyy houkuttelemaan yritykseen erilaisista taustoista tai kulttuureista olevia osaajia, laajentaa se osaajamarkkinaa huomattavasti. Lisäksi on todella hyvä, että tiimeissä on erilaisia ajattelutapoja, sillä se auttaa myös uusien ideoiden syntymisessä ja testaamisessa. Jotta nämä asiat sadaan toimimaan ja osaajat pysymään yrityksessä, tarvitsee myös inklusiivisuuteen ja kielitietoisuuteen kiinnittää huomiota.

5. Millaisena näet tulevaisuuden työelämän?

Uskon, että organisaatioissa on nyt nähty, että etätyö ja erilaiset työn tekemisen muodot kuten kevytyrittäjyys ovat tulleet jäädäkseen.

Näin tulevaisuuden työelämä on monimuotoisempaa, kun yritykset oppivat, että johonkin projektiin voi vaikkapa palkata freelancerin toiselta puolelta maapalloa tai että rekrymarkkina voikin olla koko maailma. Näin onkin yhä tärkeämpää, että organisaatioista löytyy ihmisiä, jotka osaavat toimia monikulttuurisessa ympäristössä.

Kielitietoisen käytäntöjen kehittäminen, diversiteetti- ja inkluusiotyön ohessa, auttaa tukemaan moninaista osaamista työyhteisössä. Recognizing International Talent julkaisee tänä vuonna konkreettisia työkaluja työnantajan käyttöön tunnistamaan kansainvälistä osaamista ja vahvistamaan kielitietoisia valintoja rekrytoinnissa sekä työyhteisön sisällä.


Paremman työelämän kehittäjät,

Inka Saarela ja Gunta Ahlfors

Blogi on osa Tunnista kansainvälinen osaaja -hanketta, joka rahoitetaan ESR:n ja STEA:n tuella.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.