Etätyön ja perheen yhteensovittaminen

Tietokoneen näytöllä lukee Tauko.

Työpäivän to do -lista näytti aamulla haastavalta ja keskittymistä vaativalta. Kirjoita loppuun kertaus tilastollisen mallin tulkinnasta. Etsi lisää kirjallisuutta artikkelia varten. Lue ja tee muistiinpanoja. Työstä artikkelin johdantoa.

Herätyskello oli herättänyt klo 6:30 paitsi minut, myös puolisoni ja vauvani. Se siitä rauhallisesta, keskittyneestä aamusta, huokasin. Kolmen vartin välein tyypit tulivat häiritsemään työskentelyäni: pitää päästä syliin, saisko kahvia, minuutin itkuhuuto, koska on lounas, mitä on lounaaksi, hirveä kikatus, voitko hetken vahtia, kun käyn suihkussa. Onneksi artikkelilla ei ole deadlinea kuumottelemassa, ajattelin, ja annoin perheeni häiritä.

Kolmelta havahduin siihen, että artikkelin johdanto oli lähes valmis, vaikka aivoni olivat edelleen ihan virkeät. Katsoin listaani, olinko ehkä aloittanut sen tehtävät jo eilen? Tehottoman tuntuinen ja keskeytyksiä täynnä ollut työpäiväni olikin ollut aikaansaavin pitkään aikaan.

Jatkuvat keskeytykset heikentävät työtehoa, eikö? Joo ja ei. Työtehtävään uppoutuminen vie aikaa, ja jokaisen keskeytyksen jälkeen uppoutuminen pitää tehdä uudestaan. Jos uppoutumiseen menee viisi minuuttia, ja jos viisi minuuttia kestäviä keskeytyksiä tulee vartin välein, tuntiin mahtuukin vain puoli tuntia tehokasta työaikaa. Toisaalta on vaikea keskittyä pitkiä aikoja putkeen, minkä vuoksi tauot ovat välttämättömiä.

Tietämättään perheeni oli löytänyt optimaalisen taukorytmini ja onnistunut keskeyttämään minut juuri oikeissa kohdissa. Osasin myös suhtautua keskeytyksiin oikein – aiemmista vastaavista etätyöpäivistä viisastuneena en esimerkiksi karjunut puolisolleni, että hoitaisi hommansa paremmin, kaikkiko tässä pitää itse tehdä. Keskeytykset olivat mukavia hetkiä leikkien ja jutellen ja palauttivat minut jälleen työkuntoon. Lopputuloksena työt tulivat tehdyksi, mutta mikä parempaa, ehdin myös olla läsnä rakkaimmilleni.

Tarinan opetus? Jos olet etätöissä perheesi kanssa, älä anna perheen häiritä. Anna perheen tauottaa.

Tiia Sorsa
Tutkija, Väestöliiton Väestöntutkimuslaitos

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.