Kumita-kampanjan videot nuorten seksuaaliterveyden edistämisessä

Kaksi nuorta suukottaa, edsessä käden kuva.

Kaikki nuoret eivät käytä seksikumppaninsa kanssa minkäänlaista ehkäisyä. Seksitautien oireettomuus edistää niiden leviämistä entisestään. Tästä syystä nuorten tietoisuutta tulee lisätä sekä murtaa myyttejä ja ennakkoluuloja.

Syksyllä 2020 kouluterveydenhoitajan harjoittelussa huomasimme, miten ammattikouluikäiset nuoret tarvitsevat tietoa seksitaudeista. Usein joku tieto tuli nuorelle uutena, vaikka netissä hän olisikin jo törmännyt aiheeseen.

Tiedon jakaminen nuorten turvallisemman seksuaalikäyttäytymisen edistämiseksi on tärkeää myös esimerkiksi lisääntyneiden klamydiatapausten takia. Klamydiatartuntoja todettiin 16 280 vuonna 2020. Se on suurin koskaan tartuntatautirekisteriin ilmoitettu klamydiatartuntojen määrä Suomessa. Edellisen vuoden tartuntamäärä oli myös suurin siihen asti ilmoitetuista; määrä oli kasvanut tuhannella vuoteen 2018 verrattuna. Molempina vuosina klamydiatartunnoista 79 % todettiin 15–29-vuotiailla.

Jäimmekin miettimään, miten luoda seksitauteihin liittyvää materiaalia siten, että tavoittaisimme nuoret heitä kiinnostavalla tavalla. Diakonia-ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijoina saimme mahtavan tilaisuuden tehdä opinnäytetyötämme yhdessä Väestöliiton Kumita-kampanjan kanssa. Nopeasti saimmekin Kumita-kampanjan tiimin tueksemme ja yhdessä ideoimalla syntyivät suunnitelmat videoista nuorten suosimille kanaville TikTokiin, Instagramiin ja Youtubeen.

Teimme siis tämän syksyn Kumita-kampanjaan kolme lyhyttä videota, joissa käsittelimme seksitautitestejä ja niihin hakeutumista. Muistutimme samalla nuoria kondomin käytön tärkeydestä kaikenlaisessa seksissä, jossa ollaan fyysisessä kontaktissa toisen ihmisen kanssa. On tärkeää saada nuoret ymmärtämään, ettei kondomia käytetä vain raskaudenehkäisyn vuoksi, vaan myös seksitautitartuntojen ehkäisemiseksi. Seksitaudit eivät katso sukupuolta tai sitä, onko seksissä raskauden mahdollisuutta.

Videot ovat katsottavissa Kumitan -verkkosivuilla:

Elli Kähkönen ja Sara Soini
terveydenhoitajaopiskelijat

Lisätietoja:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Klamydian esiintyvyys Suomessa. Linkki
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tartuntataudit Suomessa 2019. Linkki

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.