Ihminen on laumaeläin, jolla on voimakas tarve kuulua joukkoon. Yksilön tunne yhteenkuuluvuudesta muodostuu läheisessä yhteydessä toisiin ihmisiin. Tavallisimmin yhteydenpito lapsuudenperheeseen tuottaa myönteisiä kokemuksia, ja perhe muodostaa ihmisen yhteenkuuluvuuden perustan. Samankaltaisena on hyvä olla laumassa. Mutta entä kun olet hiukan erilainen?
Tuore tutkimus selvitti, miten mielipiteiden tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi hyljeksityt perheenjäsenet selviytyivät laumansa ulkopuolisuudesta. Torjunnasta seurasi psyykkisiä ja psykosomaattisia seurauksia hylätyille perheenjäsenille. He kokivat masennusta, ahdistusta ja yksinäisyyttä.
Hylätyille on olemassa nimikin: heitä kutsutaan mustiksi lampaiksi. He ovat erilaisia kuin muut perheenjäsenet, ja tästä syystä he joutuvat perheen ulkopuolelle. Perheen mustat lampaat kuuluvat perheeseen, mutta hyljeksittyinä. Perheen sisäiset puhelut, viestit ja tapaamiset vahvistavat hylkäämistä kerta toisensa jälkeen.
Moni tutkituista mustista lampaista rakensi itselleen uuden perheen samankaltaisista ystävistä ja tuttavista. Yhtälailla moni piti etäisyyttä hylkääjiinsä. Eräs keino suojautua oli rajoittaa tietoa, jota lähtöperhe sai torjumastaan jäsenestä. Tämä tapahtui välttelemällä riitaa aiheuttavia puheenaiheita. Monet hylätyistä vähättelivät tarvettaan hyväksyvään lähtöperheeseen. Toiset taas vähensivät perheensä vaikutusvaltaa elämässään. Oman näköinen elämä oli torjutuille tärkeää ja monet kieltäytyivät näkemästä itseään uhreina. Tutkimuksen mustat lampaat selviytyivät, mutta eivät vaurioitta. Ulkopuolisuus sattui kipeästi, vaikka moni yritti pysyä urheana. Oma elämäntapa oli mustille lampaille ylläpitämisen arvoinen, vaikka sen hinta oli perheen läheisyyden ja tuen menettäminen.
Perheenjäseniä vieroksutaan, tuomitaan ja hylätään erilaisuuden vuoksi yhä vieläkin. Tämän suurempaa petosta lauman jäsenelle ei voi olla. ’Jos poikkeat kaavasta, et kuulu joukkoon’. ’Jos tuotat meille häpeää, häivy’. ’ Ellet täytä vaatimuksiamme, emme halua olla missään tekemisissä’. ‘Et kelpaa meille. Tuossa on ovi’. Tänäkin päivänä perusturvallisuuden kotipesä, perhe, voi olla vastuussa ihmisen yksilöllisyyden ja oikeuksien polkemisesta.
Entä kun asiat menevät toisinpäin. Entä kun erilainen perheenjäsen on hyväksytty, kuuluu joukkoon ja hänen valintansa ovat yhtä arvokkaita kuin toisten? En ole törmännyt tutkimukseen aiheesta, mutta kokemukseni terapeuttina kertoo, että hyväksynnästä seuraa ihmisen itsetunnolle pelkkää hyvää. Tulee mieleen muuan taiteilija Andy Warhol, joka pienenä leikkasi paperinukkeja ja pukeutui tytöksi. Hän oli äidin poika lapsesta aikuisuuteen, paperinukkeineen kaikkineen, ja maailmansuuruinen itsetunto seurasi häntä hänen kuolemaansa saakka.
Lähde: Hall, Elizabeth Dorrance: The communicative process of resilience for marginalized family members. Journal of Social and Personal Relationships Dec 22,2016
Ihminen voi muuttua lähtöperheelleen ja -suvulleen vieraaksi myös muista syistä. Tämän tunnistanevat kaikki luokkaretkeilleet, yli suvun tason kouluttautuneet tai työurallaan edenneet, toisenlaiseen sukuun naineet,työn, opintojen tai muiden syiden takia esim. ulkomailla tai muuten ”kaukana” varhaisaikuisuutensa viettäneet. Ulkopuolisuuden kokemus ja kipu on vahva. Vaikka itse ei koe muuttuneensa, oma perhe kohtelee kuin vierasta.
TykkääTykkää
Totta mita kirjoitat. Olen itse perheen mustalammas,olen se totuuden puhuaja, en hyvaksy missaan muodossa vaaryytta ketaan kohtaan.
Kun olet mustalammas se ei tarkoita sita etta olet kurja tyyppi vaan se etta olet” vaarallinen” koko perheelle ,olet ainut joka uskaltaa puhua perheen sairauksista Ja vioista.
Miksi tatini tuomittiin hulluksi kun vanhana hukatessaan tavaroita kertoi etta varkaita kay ja lukkoja pitaa vaihtaa?? Miksi Oman aitini aiti teki samoin mutta hanta ei kutsuttu hulluksi?
Kutsumalla mustalammas hulluksi on yksi syy- Jo’s kutsumme hanta hulluksi niin kukapa hullua uskoo??? Tehdaan siita henkilosta hullu kun perheen sisalla asiat menee niin hulluksi etta on vaarana kun esitamme ” taydellista perhetta ” etta totuus mustalampaan kautta tuleekin esiin.
Mustalammas on ainoa perheessa joka USKALTAA kohdata vaikeudet, hulluudet ja kaikki vaaryydet.
Mustalampaalla on tarkein osa . Kaikki syyt,kaikki juorut ,kaikki valeet heitetaan mustalampaan paalle. Totuus on kuitenkin etta kaikki nama valeet joita heitetaan mustalampaan paalle ovat muut tehneet.
On tarkeata etta tama mustalammas tuhoutuu koska kukapa ikina uskoisi hanta, terveissa perheessa ei nain kay.Mustalammas tuhoaa itsensa alkoholilla ja huumeilla- tama on sairaan perheen voitto. Ala sita Anna heille. Taistele.
TykkääTykkää