Mikä niissä videopeleissä kiehtoo?


Varsinkin tällaisina poikkeusaikoina on tärkeää, että jokainen pysyisi mahdollisimman hyvin järjissään. Tämä koskee niin aikuisia kuin nuorisoakin. Jokaisella on oma tapansa paeta ahdistavaa todellisuutta. Joillakin se on ehkä lukeminen tai liikunta ja joillakin se voi olla videopelit.

Jokaisella on omat syynsä pelata videopelejä. Jotkut pakenevat arkea pelaamiseen, toiset taas haluavat olla mahdollisimman hyviä pelaamassaan pelissä. Videopelit saattavat olla myös tapa hengailla kavereiden kanssa. Videopelejä pelataan siis siksi, että pelaaja saa niistä jotain. Yksi keino lähestyä asiaa on kuvata pelaamista itsensä toteuttamisen näkökulmasta. Tämä tulokulma perustuu itseohjautuvuusteoriaan, jossa ihminen pyrkii omaehtoisuuteen, kyvykkyyteen ja yhteisöllisyyteen.

Omaehtoisuus näkyy videopelaamisessa yleensä siinä, että pelaaja pystyy vaikuttamaan pelin sisällä asioihin, joko koko pelimaailmaan tai vaikka pelkästään omaan hahmoonsa liittyviin asioihin. Kyvykkyys tulee usein esiin niin, että pelaajaa kokee olevansa hyvä pelissä ja saa siitä onnistumisen kokemuksia. Yhteisöllisyyden tunteen pelaaja saa monesti joko pelin ympärillä toimivasta yhteisöstä tai vaikka siitä, että hän pelaa peliä kavereidensa kanssa.

Ota pelaaminen puheeksi nuoren kanssa!

Kun pelaamista lähestyy näiden kolmen tekijän kautta, niin pelaamisen syyt voivat avautua hieman paremmin. Oli kyseessä nuori tai vaikka vanhempikin pelaaja, niin pelaaja saa videopeleistä jotain. On tärkeää keskustella varsinkin nuorten kanssa, että mikä niissä videoepeleissä kiehtoo.

Miksi nuori pelaa niin paljon? Mitä hän siitä oikein saa irti? Aikuisen ei tarvitse märehtiä tätä yksin, vaan nuoren kanssa voi puhua asiasta. Nuori ei välttämättä itse edes tajua, että omaehtoisuus, kyvykkyys ja yhteisöllisyys ovat osana hänen pelikokemustaan. Siksi tarvitaan aikuinen tulkitsemaan nuoren kokemuksia.

Jotta pelaaminen ei näyttäytyisi mörkönä näinä vaikeina aikoina, on hyvä ymmärtää ne tekijät, jotka tekevät videopeleistä kiehtovia. Tänä aikana ei voi nähdä kavereita, harrastukset ovat jäähyllä ja kotona alkavat seinät kaatumaan päälle. Videopelissä pääsee harjoittelemaan taktiikoita ja mittamaan taitojaan – eli tekemään asioita, joita harrastukset tarjoaisivat normaalissa tilanteessa.

Suosittelen jokaiselle, jota pelikasvatus kiinnostaa, tutustumista Pelikasvattajan käsikirja 1-2 -teoksiin, joita julkaisee pelikasvattajien verkosto. Teokset ovat vapaasti ladattavissa ja luettavissa.

Poikien Puhelin myös striimaa joka keskiviikko kello 15-18. Striimissa pelaillaan nuorten kanssa vastuullisesti ja keskustellaan mielen päällä olevista aiheista. Striimaus löytyy Poikien Puhelimen Twitch-kanavalta.

Yksi kommentti artikkeliin ”Mikä niissä videopeleissä kiehtoo?

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.