Tästä puhuminen on jännempää kuin sen tekeminen

Poika dabbaa. Taustana keltainen seinä.Nuoressa on herännyt huoli – se nakertaa häntä, kun on aika nukahtaa ja kiristää otsalohkoa, kun pitää herätä aamulla. Ahdistaa.

Nuori ei ole neuvoton, sillä netin hakukoneet ovat kovassa käytössä. Tietoa on tarjolla paljon, keskustelupalstat pursuavat erilaisia näkökulmia, mutta nuoren mielestä ne eivät vastaa aivan sataprosenttisesti juuri hänen omaan tilanteeseensa.

Sanat ovat ehkä juuttuneet kurkkuun, kun nuori on yrittänyt ottaa asian puheeksi terveydenhoitajan, kaverin tai sisaruksen kanssa. Mitä jos terveydenhoitaja kertoo perheelle tai nauraa asialleni? Mitä jos frendi ajatteleekin, että olen jotenkin outo? Mitä jos tämä juttu leviää?

On vaikea nauttia elämästä, itsestään ja muista, jos mieleen on iskostunut ajatus siitä, että on ehkä maailman ainoa ihminen, joka ajattelee tai tuntee näin tai on jotenkin kummallinen, kun tekee noin. Nuori ei tiedä, että hänen päässään olevat, kipeät ja suuret salaisuudet saattavatkin olla kokeneen seksuaalineuvojan silmissä aivan tavallisia ja hyvin yleisiä nuorten pohtimia kysymyksiä.

”Tästä puhuminen on jännempää kuin sen tekeminen.” Tämä nerokas lause on tullut nuorelta, jonka luvalla saan tätä käyttää. Lauseeseen kiteytyy monta oivaltavaa seikkaa seksistä ja seksuaalisuudesta. Ehkä jopa moni aikuinenkin voi löytää siitä itsensä.

Meillä ei kysellä kaverin puolesta

Seksuaalineuvontachatissamme nuoret pohtivat seksuaalisuuteen tai seksiin liittyviä omakohtaisia kysymyksiään. Meillä ei kaverin puolesta kysellä.

Usein nuorten kysymyksiin ei ole vain yhtä oikeaa vastausta, vaan etsimme keskusteluissa yhdessä asioihin ratkaisuja, mikäli nuori sellaisia edes tarvitsee. Suurimmassa osassa chat-keskusteluja nuorelle annetaan asianmukaista ja ikätasoista tietoa, rikotaan tabuja ja murskataan myyttejä. Esimerkiksi sellaisia, että voiko hetero poika haluta anaaliseksiä ja tytötkin katsoa pornoa. Jotta tämä onnistuu eettisesti kestävällä tavalla, ovat seksuaalineuvontachatissamme työskentelevät henkilöt koulutettuja seksuaalineuvojia.

Parasta tässä työssä on se, että voi omalla työllään antaa nuorelle konkreettisen esimerkin siitä, että hän todella saa puhua, kysyä ja ihmetellä. Sanat ovat ainoa tie toistemme luo, ja niistä meitä usein myös kiitellään: ”Kiitos kun kuuntelit ja autoit.” Huoli pienenee puhumalla.

Nettipalvelut ovat erinomainen työkalu nuorten kohtaamisessa, erityisesti silloin, kun aihe on arka ja yksityinen. Toki on myös niitä aiheita, joissa emme voi auttaa. Silloin ohjaamme nuoren terveydenhuollon ammattilaisten luo. Toivonkin, että jokainen ammattilainen, aikuinen ja vanhempi muistaisi tämän blogin otsikon, kun nuori uskaltautuu kertomaan henkilökohtaisesta asiastaan. Maailmassa on monia asioita, joista puhuminen voi olla jännittävämpää, kuin niiden tekeminen.

Tuotamme tietoa ja seksuaalineuvontapalveluita auttaaksemme nuoria sekä vastataksemme heidän tiedon tarpeeseensa. Väestöliiton maksuttomassa seksuaalineuvontachatissa nuori voi keskustella ajatuksistaan nimettömästi asiantuntijan kanssa. Puhumme nuorten kanssa ihmissuhteista, seksistä, seksuaalisuudesta, murrosiästä, ehkäisystä ja kaltoinkohtelusta. Yhä useampi nuori haluaa keskustella kanssamme. Tukemalla toimintaamme autat meitä tavoittamaan paremmin palvelua tarvitsevat nuoret. Palvelua on kehitettävä edelleen, jotta voimme auttaa yhä useampaa nuorta juuri häntä askarruttavissa, seksuaalisen hyvinvoinnin kysymyksissä. Auta meitä auttamaan!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.