Maailma, tuolla jossain?

Tiesin kondomeista, mutta en voinut pyytää miestäni käyttämään niitä. Olin vain 16-vuotias, kun menin naimisiin ja ajattelin, että hän voisi suuttua, koska olin vähemmän koulutettu kuin hän.” – Pinki 19, Intia

Sitaatti piirtyy liitutauluille ja smartboardeille ympäri Suomen peruskouluja ja lukioita. Alkamassa voi olla niin terveystiedon, maantiedon kuin uskonnon tai elämänkatsomustiedon tunti. Aiheena ovat teiniraskaudet kehitysmaissa.

Tunti jatkuu kysymyksillä:

”Aiotteko hankkia lapsia? Kuinka monta? Miksi juuri se määrä? Miten varmistat, että saat lapset silloin kun itse haluat?”

Kysymyksillä nuoria haastetaan ajattelemaan mahdollista omien lasten hankintaa ja omia mahdollisuuksia vaikuttaa lastensa määrään ja lastensaannin ajankohtaan. Miten nuo mahdollisuudet eroavat sitaatin tytön mahdollisuuksista?

Keskiössä koko oppitunnin ajan on puhe seksuaalioikeuksista. Nämä oikeudet takaavat, että jokaisella on oikeus valita hankkiiko lapsia, milloin ja kuinka monta. Niihin kuuluvat myös oikeus terveyteen sekä turvalliseen ja tyydyttävään sukupuolielämään. Läheskään aina nämä oikeudet eivät toteudu kaikkialla maailmassa.

Oppitunnin aihe on osa Väestöliiton globaalikasvatuskokonaisuutta. Yleensä globaalikasvatuksen aiheet eivät ole oppilaille tuntemattomia, sillä median kautta globaalitkin aiheet ovat näpäytyksen päässä. Joskus kosketuspinnan hakeminen jokapäiväiseen elämäämme voi kuitenkin olla vaikeaa. Silloin on hyvä herätellä huomaamaan, että inhimillisyys on samanlaista joka puolella, mutta yksilöiden kohtaamat haasteet ovat erilaisia. Kun Väestöliitto kysyi suomalaisilta peruskoulun kahdeksasluokkalaisilta vuonna 2009, kenelle kuuluu vastuu raskauden ehkäisystä ja siitä, etteivät seksitaudit tartu, 90 prosenttia nuorista vastasi, että vastuu on tytön ja pojan yhteinen. Monissa kehitysmaissa tilanne on toinen: ehkäisyyn liittyvät kysymykset nähdään naisten asiaksi. Samaan aikaan naisilla ei useinkaan ole riittävästi tietoa raskauden ehkäisystä eikä taloudellisia resursseja siihen.

Globaalikasvatuksen ideana on ajatus siitä, että jokainen meistä on kytköksissä maailmanlaajuisiin kysymyksiin. Jokainen voi omilla toiminnoillaan vaikuttaa. Jos minulla on mahdollisuus terveyspalveluihin ja seksuaalikasvatukseen, eikö sen pitäisi olla mahdollista kaikille ympäri maailman? Nuorillakin on mahdollisuus olla muutoksentekijä, ottaa kantaa ja osallistua sekä levittää omalla esimerkillään tietoa myös muille. Miksi en seuraisi esimerkiksi kansaedustajien, meppien tai muiden päättäjien toimintaa? Miten he ajavat minulle tärkeitä asioita? Aloittaa voi vaikka oman paikkakunnan tasolta.

Kyse on lopulta yksinkertaisista asioista: ajattelemmeko, että maailma on tuolla jossain vai täällä jossain?

Sitaatti: UNFPA

Tutustu Väestöliiton globaalikasvatusmateriaaleihin

Yksi kommentti artikkeliin ”Maailma, tuolla jossain?

  1. Millä tavalla seksuaalikasvatuksessanne pidätte esillä näkökulmaa, että lapsien saaminen ei kuitenkaan ole kaikille itsestäänselvyys? Tosiasia joka viidennen tai kuudennen pariskunnan kohdalla on kohdata tahaton lapsettomuus, se ei ole mitenkään pieni joukko. Voiko lapsien hankkimista sopivana ajankohtana todella markkinoida perustavanlaatuisena seksuaalioikeutena? Kukaan ei nimittäin voi oikeasti luvata, että seksuaalioikeuksista huolehtimalla yksittäisen ihmisen lasten saaminen olisi taattua. Mielestäni on epäreilua nuoria kohtaan jättää huomiotta asian tietty hallitsemattomuus, sillä on paljon naisia ja miehiä, joiden kohdalla ei ole realismia, että lapsia saisi juuri silloin kuin toivoo ja saatika niin monta kuin toivoo, eikä tätä asiaa voida kokonaan korjata nykyisillä lapsettomuushoidoillakaan. Näkökulma monesti seksuaalikasvatuksessa painottuu nuorten ei-toivottujen raskauksien ehkäisyyn, mikä on toki hyvin tärkeä asia. Mielestäni olisi muistettava se, että raskauden ehkäisyn avulla voi kuitenkin valita vain sen, ettei hanki lapsia. Raskaudenehkäisyn avulla ei voi niin hyvin hallita sitä, tuleeko niitä lapsia sitten, kun niitä toivoo.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.