Ikääntyminen: seksuaalivähemmistöjen suuri tuntematon?

Keskustelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ikääntymisestä ja siihen mahdollisesti liittyvistä ongelmista on vasta aluillaan. Nuoret vähemmistöjen edustajat näkyvät kulttuurissamme, ikääntyneet ovat jääneet näkyvyyden ulkopuolelle.

Muutos on kuitenkin tulossa, sillä 1960- ja 1970- lukujen lesbo- ja homoliikkeiden aktivistit peräävät heille kuuluvia oikeuksia. Aktiivisen otteen ovat ottaneet Seta ry, Mummolaakso ry ja Suomen karhut ry. He ovat tehneet katsauksen kansainväliseen tutkimusmateriaaliin, erityisesti palvelujen tarpeista. Suomessa tutkimusta ikääntyvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarpeita ei ole juurikaan tehty.

Teki ikääntyvä homo mitä tahansa, siinä on aina jonkun mielestä jotain outoa.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteiskunnallinen asema on kohentunut huomattavasti, mutta ennakkoluulot ja syrjintä eivät ole kadonneet. Lisäksi heitä kohtaan harjoitetaan ikäsyrjintää.

Yhtäältä tutkimukset antavat tiedon, että osa varttuneista homoista ja lesboista on tyytyväisiä elämäänsä ja elävät hyvin tasapainoista elämää – jopa tyytyväisempää kuin muut ikäluokkansa ihmiset. Toisaalta yksinäisyyden tunne voi olla pahempi kuin vastaavan ikäisillä heteroilla. Vähemmistöön kuuluvat saattavat olla muita riippuvaisempia julkisista hoitopalveluista, koska heillä ei välttämättä ole lapsia tai nuorempia omaisia.

Mummolaakso ry:n yhtenä tavoitteena on edistää lesbojen ja bi-naisten keskinäistä yhteisvastuullisuutta ja huolenpitoa. Tavoitteena on kauan ollut perustaa oma vanhainkoti, jossa tarjotaan omasta identiteetistä lähtevä vaihtoehto perinteiselle vanhustenhuollolle. Tavoitteen taustalla on huoli ja pelko syrjinnästä, leimaamisesta ja häirinnästä muiden asukkaiden ja hoitohenkilökunnan taholta.

Ihmisen yksilöllisten ja yhteisöllisten tarpeiden huomioiminen pitäisi olla itsestään selvyys.
Jäänkin odottamaan mainoksia sateenkaariväen päivätansseista sekä kuntoutuskylpylöiden viikonlopputarjouksista seksuaali – ja sukupuolivähemmistöön kuuluville.

Kosketuksen kaipuu – kypsän iän seksuaalisuus

Sari Irni ja Jan Wickman: Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palveluntarpeet. Seta-julkaisuja 20.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.