Lomalla viimeinkin!

TJ 12! Aamukammoista katkeaa piikit yksi toisensa jälkeen ja sitten se on, L – O – M – A!! ”Tänä vuonna en sitten tee mitään suunnitelmia”, sanoo moni. Facebook-statukset huutavat lomailoa ja jaetut kuvat kertovat lomaelämän highlighteista: ollaan laiturilla, kalassa, festareilla, nautiskellaan upeasti vedenpintaa ja taivaanrantaa värittävästä auringonlaskusta, veneillään, loihditaan toinen toistaan upeampia aterioita.

”Minä aion syödä terveellisesti, liikkua, levätä ja lukea pari kirjaa”, sanoo moni. Lomalla on lupa olla vaan. Tätä on odotettu!

Loman alettua havahdutaan todellisuuteen. Kalenteri on buukattu täyteen perhejuhlista ja lomareissusta. On luvattu lapsille huvipuistot ja eläintarhat. Kotonakin pitäisi ehtiä hoitaa pyykkirumbat, pihat ja kasvimaat. Missä välissä me voidaan ottaa rennosti? Huomenna on jo lähdettävä mökille ystäväperheiden kanssa, eikä ole laitettu tikkua ristiin. Riittääkö mökillä ruoka? Missä on pelastusliivit, kylmäkassit ja hyttyskarkotteet? Stressi!

”Miksi me ei ikinä opita?”, sanoo moni.

Mökille päästyään alkaa armoton järjestäytyminen. Tavarat, lapset, kaverit ja koirat levittäytyvät pitkin mökkialuetta. Yksi ottaa saunamajurin roolin, toinen inventoi ruokatarvikkeet, kolmas jakaa nukkumapaikat. Lapset ramppaavat saunaan – uimaan –saunaan –uimaan, kunnes väsyvät ja aikuiset valvovat läpi yöttömän yön, silloinhan se aikuisten oikea saunavuorokin on. Nyt viimeistään on kaivettava kännykkä, otettava pari lähikuvaa kaverin kanssa ja jaettava ne facebookissa.

Statukseksi laitetaan: ”Nyt rillataan!”.

Lähtöpäivänä siivotaan mökit ja pihat, sullotaan kassit, täkit, teltat ja kumiveneet, ylijääneet ruokatarvikkeet, koirat, lapset ja tyhjät tölkit sekä haisevat roskapussit autoihin ja palataan lähtöpisteeseen kuumassa autossa matkaten.

”Ei näitä viikonloppuja jaksa sitten enempää”, sanoo moni.

Facebookissa yksi valittaa kun ei luvattuja helteitä näy. Toinen valittaa tukalan kuumaa olotilaa ja toivoo talven saapuvan, kun ne helteet viimein saapuvat. Kolmas ottaa kaiken vastaan juuri sellaisena kuin ne tulee: ”eihän säähän voi vaikuttaa”, hän sanoo. Hänellä on kyky olla suunnittelematta ja olla elämättä ”sit kun” ja ”mut kun” –elämää.

”Olen todellinen karppaaja – diemin carppaaja nimittäin” lukee hänen statuksenaan.

Tähän hetkeen tarttuminen on iso haaste meille monelle. Kesä ilman isoja suunnitelmia, velvollisuuksia, paineita ja odotuksia keleistä tai kesän tapahtumista. Siinähän voi olla pieni riski siihen, että voisi rentoutua, nauttia ihmisistä ja eteen tulevista ex tempore – tilanteista… ottaa vähän iisimmin.

”Olisiko se mahdollista, edes pienen hetken verran? ”, kysyn minä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.