Ei rauhaa ja turvallisuutta ilman seksuaalioikeuksia

Konfliktit ja kriisit eivät kohtele sukupuolia samalla tavoin. Erityisesti naiset ja tytöt kärsivät suhteettomasti esimerkiksi seksuaaliväkivallasta, mutta naisten ääni on perinteisesti puuttunut konfliktien ratkaisusta ja rauhanneuvotteluista.

Tähän vastaa YK:n turvallisuusneuvoston Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma, jonka tavoitteena on suojata naisia ja tyttöjä aseellisissa konflikteissa sekä tukea heidän osallistumistaan konfliktien ehkäisyyn ja rauhanrakennukseen.

Me Väestöliitossa uskomme vakaasti, ettei näihin tavoitteisiin voida päästä ilman, että seksuaalioikeudet toteutuvat. Seksuaalioikeudet tuleekin ottaa osaksi naiset, rauha ja turvallisuus -kysymysten edistämistä erityisesti kolmen näkökulman kautta:

1. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien tila heikkenee humanitaarisissa kriiseissä

Konfliktitilanteissa kaiken ikäiset naiset kärsivät suhteettomasti, kun pääsy synnytyssairaaloihin ja muihin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin heikkenee, vedestä on puutetta ja ehkäisyä ei ole saatavilla. Maailmanlaajuisesti 60 % ehkäistävissä olevista äitiyskuolemista tapahtuu konflikteissa, haurailla alueilla, ihmisten paetessa kodeistaan tai luonnonkatastrofien yhteydessä.

Joka päivä yli 500 humanitaarisissa tilanteissa elävää naista ja tyttöä menettää henkensä ehkäistävissä oleviin lisääntymisterveyteen liittyviin syihin. Pakolaistilanteissa elävien naisten ja tyttöjen yleisin kuolinsyy on terveyspalveluiden puute.

Humanitaaristen kriisien aikana tarve seksuaali- ja lisääntymisterveydelle ja -oikeuksille kasvaa, ja ne tarvitsevat priorisointia, resursseja ja rahoitusta.

2. Seksuaalioikeuksien loukkaukset, kuten sukupuolistunut ja seksuaaliväkivalta, lisääntyvät konflikteissa

Tutkimusten mukaan sukupuolistunut ja seksuaaliväkivalta lisääntyy aina konflikteissa ja kriiseissä.

Yksi viidestä humanitaarisissa kriiseissä ja konflikteissa pakolaisena elävistä naisista on kokenut seksuaaliväkivaltaa. Kriisiaikoina lainvalvonta ja oikeusjärjestelmät häiriintyvät, minkä vuoksi sukupuolistuneesta ja seksuaaliväkivallasta tehdään vielä normaaliakin vähemmän ilmoituksia – arvioiden mukaan seksuaaliväkivallan määrä on todellisuudessa 10–20-kertainen ilmoituksiin nähden.

Väkivalta lisää myös seksitauteja ja suunnittelemattomia raskauksia. Lisäksi haitalliset perinteet, kuten lapsiavioliitot ja naisten sukuelinten silpominen yleistyvät konflikteissa. Konfliktin aikana lisääntynyt väkivalta jatkuu usein konfliktin jälkeenkin.

Humanitaarisissa tilanteissa on välttämätöntä taata saavutettavat ja laadukkaat palvelut väkivaltaa kohdanneille. Sukupuolistunutta ja seksuaaliväkivaltaa tulee ehkäistä kriisien aikana ja jälleenrakennusvaiheessa.

3. Seksuaalioikeuksien toteutuminen on avain konfliktien ennaltaehkäisyyn ja rauhanrakentamiseen

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien toteutuminen on välttämätöntä, jotta naiset voivat osallistua konfliktien ennaltaehkäisyyn ja rauhanprosesseihin. Taloudellisen, poliittisen osallistumisen edellytys on, että jokaisella on mahdollisuus päättää omasta kehostaan, ehkäisystään ja lapsiluvustaan sekä elämään ilman väkivallan ja syrjinnän uhkaa.

Kestävää rauhaa ei voida rakentaa ilman, että erityisesti haavoittuvassa asemassa olevat naiset ja tytöt ovat yhdenvertainen osa yhteiskuntaa. Seksuaalioikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen luo siis pohjan vakaudelle, turvallisuudelle ja kestävälle rauhalle.

Tutustu aiheeseen laajemmin tuoreessa julkaisussa Sexual and Reproductive Health and Rights (SRHR) must be part of the Women, Peace and Security (WPS) agenda. Julkaisun on tuottanut Countdown 2030 Europe -konsortio, jonka muodostavat Väestöliitto ja neljätoista muuta seksuaalioikeuksia edistävää eurooppalaista järjestöä.  

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.