Vastuutaan pakeneva vanhempi

shutterstock_248899603Suomessa oli vuonna 2014 yhden vanhemman perheitä 118 315 ja lapsia näissä perheissä oli 179 690. Näin suureen joukkoon mahtuu kaikenlaisia isiä ja äitejä.

Jokainen meistä tietää todennäköisesti vähintään yhden miehen, joka ei kanna vastuutaan lapsensa hoidosta ja kasvatuksesta. Hän on kadonnut lapsen elämästä. Samoin jokainen tietää todennäköisesti yhden naisen, joka omii lapsen itselleen tekemällä isälle mahdottomaksi, tai kaikin keinoin vaikeaksi osallistua täysipainoisesti lapsensa elämään. Toisin sanoen vieraannuttaa lasta isästä. Tätä tapahtuu toki myös toisinpäin, äiti hylkää lapsen ja isä vieraannuttaa. Ongelma on kuitenkin vahvasti sukupuolittunut. Valtaosa lapsista päätyy eron jälkeen asumaan äidille. Taustalla ei aina ole reilu sopimus tai lapsen etu (hs.fi).

Syitä niin miehen kuin naisen itsekkääseen ja lapsen edunvastaiseen käytökseen on monia. Osan selittävät mielenterveys- ja päihdeongelmat, riitaisat erot ja katkeruus. Osaan ei kukaan keksi mitään järkiperäistä selitystä. Olivat syyt mitä tahansa, suurimpia kärsijöitä ovat lapset.

Vastuuta pakoileva isä jättää lapsen yksin äidin kasvatettavaksi, vaille isää ja miehen mallia. Vaille kahden vanhemman tuomaa turvaa ja rikkautta. Samaa hallaa tekee lapsen isästä vieraannuttava äiti. Tämänkaltaiset vanhemmat vievät lapselta oikeuden molempiin vanhempiin.

Onneksi suurin osa isistä ja äideistä kykenee ajattelemaan lapsen etua ennen omaansa. Kuitenkin tämä pieni joukko isiä ja äitejä, jotka eivät tähän kykene, aiheuttavat suuren määrän kärsimystä lapsille, yksin- tai poistyönnetylle vanhemmalle, heidän uusille puolisoilleen, isovanhemmille ja lapsen elämään liittyville ihmisille. He myös ruuhkauttavat lastenvalvojat, lastensuojelun, käräjäoikeudet, perheneuvolat ja järjestöt, jotka tarjoavat apua lapsille ja lapsiperheille.

Mitä jos kaikki me miehet alkaisimme pitää huolen siitä, ettei yksikään tällainen lapsensa hyljännyt mies saa istua rauhassa ilman pientä muistutusta: teet väärin lastasi kohtaan! Kanna vastuusi!

Samoin kaikki naiset voisivat tehdä selväksi itsekkäästi lapsensa omivalle naisille: teet väärin lastasi kohtaan! Ajattele lapsesi parasta!

Onneksi valtaosa aikuisista osaa miettiä lapsen parasta. Tämä suuri joukko voisi puhua mies miehelle ja nainen naiselle ja puolustaa äänekkäästi lapsen oikeutta olla etusijalla ja riitojen ulkopuolella. Yritämmehän me aikuiset opettaa lapsiakin, ettei saa kiusata. Vastuutaan pakoileva vanhempi, tai mielivaltaisesti lapsen itselleen omiva tekee juuri tätä. Hän kiusaa. Lastaan, toista vanhempaa ja isoa joukkoa muita lapsen lähellä olevia tahoja.

3 kommenttia artikkeliin ”Vastuutaan pakeneva vanhempi

 1. Ei isättömyys sentään tarkoita sitä, ettei lapsella olisi miehen mallia. Yleensä meilla totaaliyhäreilläkin on lähipiirissä joku miespuolinen elävä – tai lapsen elinpiirissä.

  Omalla lapsella miehen mallia saa tarhassa, sukulaisilta ja harrastuksesta. Isänsä ei ehkä olisi se soveliain miehen malli huomioiden sen, että on lapsensa hylännyt.

  Tykkää

 2. Miehen ”mallien” (?) olemassaolon korostaminen ja haku vaikka kaupan kassasta on aiheesta kirjoittaneet näkökulman vähättelyä… vanhemman vastuuta on kannettava, ellei ehkäisystä ole halunnut huolehtia… eikö niin? Hylkäämistä ei saa tyrittää ehdä hyväksyttäväksi vetoamalla siihen, että ympärillä on miehiä.

  Tykkää

 3. Sivusta olen seurannut tilannetta, jossa molemmat vanhemmat pakoilevat vastuutaan vanhempana. Lapsi on jäänyt käytännössä toisen isovanhempansa kasvatettavaksi. Toisella vanhemmalla on uusi perhe eikä tälle uusperhettä edeltävälle lapselle ole aikaa vaikka miten yritetään sopia tapaamisia. Toinen vanhempi on kiireinen etsiessään seuraa kaupungilta. Kumpikaan ei tunnu olevan kiinnostunut viettämään lapsensa kanssa aikaa. Ilman vastuullista isovanhempaa lapsi olisi aivan heitteillä. Isää ei ole vierotettu lapsesta. Hän ei yksinkertaisesti pyynnöistä huolimatta tahdo tavata tätä. Tuntuu surulliselta että näin vastuuttomat ihmiset ovat lapsen saaneet. Miten tällaiset vanhemmat saisi tajuamaan miten väärin kohtelevat lastaan? Tuulitunnelit kun eivät oikein saa kiinni vastuustaan tai välitä siitä, miltä heidän toimintansa tuntuu lapsestaan.

  Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.