Avointa puhetta vulvodyniasta

Vulvodyniaksi kutsutaan pitkäaikaista, yleensä yli kolme kuukautta kestänyttä vulvan alueen kipua. Vaikka vulvan alueen kipu koskettaa Suomessa jopa 200 000 ihmistä, tunnetaan vulvodynia yhä huonosti. Puhumalla avoimesti intiimistä kivusta, vähennämme siihen liittyvää häpeää.

Nuorten ja nuorten parissa työskentelevien merkitys diagnoosin löytämisessä, seksikipujen ja vulvan alueen kiputilojen puheeksi ottamisessa on ensisijaisen tärkeää. Usein avun tai jopa asiallisen tiedon esteenä saattaakin olla aikuisen tai ammattilaisen tökerö käytös, oma häpeä tai seksuaalisuuteen ja kehoon liittyvä häveliäisyys.

“Kun olin ensimmäistä kertaa gynekologilla ja otin puheeksi seksikivut, gynekologi totesi minulle: ‘Käyttämällä se löystyy.’ Tämä vähättelevä ja potilaan heitteille jättävä kommentti on jäänyt elävästi mieleeni, vaikka tapauksesta on vuosia. En myöskään usko, että tällainen kohtelu olisi yksittäistapaus. Terveydenhuollon ammattilaisilla tulee olla valmiuksia kohdata kipupotilas ja ohjata tämä hoidon piiriin. Kohdallani gynekologin kommentti hidasti merkittävästi diagnoosin saamista, sillä en uskaltautunut tämän jälkeen lääkärille useaan vuoteen.”

Kynnys hakeutua hoitoon on vulvan alueen kipujen kanssa jo valmiiksi korkealla. Kynnys nousee entisestään, jos mukaan tulee huonoja kokemuksia tai kohtaamisia ja niiden kautta myös pelkoa lääkäreitä kohtaan. Sillä, miten kivun kanssa elävä kohdataan, on valtavan iso merkitys.

Asiallista tietoa onneksi löytyy paljon netistä, mutta se ei useinkaan auta, jos kipuja ei oteta tosissaan. Jo pelkästään avoin ja keskusteleva ilmapiiri auttaa kipupotilasta, kun omia oireita ei tarvitse salailla. Aikuiset ja nuoret voivat myös etsiä yhdessä tietoa!

”Vaikka koin aluksi hyvin vaivaannuttavana puhua vulvodynian vaikutuksista, olen huomannut sen olevan paras ratkaisu. Läheisiltäni toivon avointa puhetta vulvodyniasta. On helpompaa, kun voi kertoa suoraan, että pilluun sattuu kuten esimerkiksi selkä- tai vatsakivusta voi.”

Vulvodynian aiheuttama kipu voi olla monenlaista

Näkymätön kipu on validoitava ja hoidettava samalla tavalla kuin näkyvä kipu. Tuntuu kohtuuttomalta, että nuorten ja nuorten aikuisten on toisinaan jopa tiukalla äänensävyllä vaadittava itselleen tutkimuksia, tai oikeanlaisia hoitomuotoja. Nuorten parissa työskentelevillä terveydenhuollon ammattilaisilla pitäisi olla perustietoa liittyen vulvan alueen kiputiloihin ja terveydenhuollossa selkeät hoitopolut.

Kipeä keho vaikuttaa jaksamiseen ja mielialaan. Joskus jo pelkkä kivun pelko tai sen mahdollisuus estää tekemästä asioita tai nauttimasta elämästä. Kivulla on valtava vaikutus vulvodyniaa sairastavan mielenterveyteen, kehokuvaan, sosiaaliseen elämään ja seksuaalisuuteen. Kuitenkin jokainen vulvodyniaa sairastava on oma uniikki yksilönsä, ja sitä on myös kipu, joka voi heijastua myös esimerkiksi vatsan, reisien ja pakarankin alueelle. Vulvodyniassa ei ole kyse pelkästään seksikivuista ja tämä on jokaisen nuoren, aikuisen ja ammattilaisen hyvä ymmärtää.

Lisätietoa, vertaistukea ja edunvalvontaa gynekologisen sairauden kanssa eläville tarjoaa Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry Tutustu myös Vulvodyniaviikkoon, joka järjestetään vuosittain marraskuussa!

Piia Suoranta
Korento ry:n järjestökoordinaattori

Kursiivilla olevat tekstit ovat vulvodyniaa sairastavien kokemusasiantuntijoiden ajatuksia.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.