Olet oikeanlainen juuri sellaisena kuin olet

Pride-lippu.

Ah, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien rakastaja minussa tuntee suurta onnea, kun katson melkein joka suunnassa liehuvia Pride-lippuja. On harpattu valovuosia eteenpäin siitä 80-luvun ennakkoluuloja, syrjintää, näkymättömyyttä ja ahdasmielisyyttä henkivästä maailmasta, jossa kasvoin. Yhä harvemman sateenkaari-identiteetin omaavan tarvitsee enää piilotella todellista minäänsä. Rakastamisen, ajattelemisen ja olemisen avaruus on laajentunut kaikille, ei ainoastaan sateenkaari-ihmisille.

Muutokseen on tarvittu paljon. Rohkeiden, paljon minua rohkeampien ihmisten suuria tekoja. Tienraivaajia. Raadantaa Setassa ja muissa järjestöissä. Ihmisiä, jotka ovat uskaltaneet ottaa vastaan uutta tietoa ja näkökulmia ja muuttaa ajattelutapojaan. Lainsäätäjiä, jotka ovat tarttuneet syrjivien lakien muuttamiseen, vaikka saapunut kansalaispalaute olisi ollut hyytävää. Mediaa, joka on tuonut tavallisten ihmisten tarinoiden kautta ihmisille ymmärrystä. Yleinen asennemuutos on kuin tilkkutäkki, joka on tarvinnut erivärisiä paloja joka suunnalta.

Suomessa ja useissa kaltaisissamme maissa kehityskulku on mennyt jotakuinkin samantyyppisiä polkuja. Tapahtuneesta muutoksesta on syytä olla iloinen. Kun alan miettiä niitä maita, joissa sateenkaari-identiteetistä voidaan rangaista kuolemalla, vankeustuomiolla tai väkivallalla, sanat kutistuvat ja katoavat. Se, miten Suomessa oma identiteetti voi olla parhaimmillaan suuri voimanlähde, voi se toisissa maissa olla kaikkein suurin ahdistuksen ja pelon lähde.

Työni puolesta saan miettiä keinoja, joilla me voisimme tukea niiden maiden aktivisteja ja järjestöjä, jotka yrittävät saada omia maitaan samoille poluille – avartaa ilmapiiriä, muuttaa lainsäädäntöä, tehdä näkymätöntä näkyväksi. Suomessa hidas muutos vei monta vuosikymmentä, eikä yksittäisillä neljän vuoden kehitysyhteistyöhankkeilla luonnollisesti saada aikaan samaa muutosta nopeutetussa tahdissa.  

Parhaimmillaan onnistunut yhteistyö on kuitenkin se tärkeä tilkkutäkin pala: se tuo juuri oikeat ihmiset yhteen vahvistamaan ja voimaannuttamaan toisiaan, mahdollistaa tehokkaamman ja tuloksellisemman vaikuttamistyön, tai sysää tarvittavan lakimuutoksen idulleen. Tai mikä parasta, välittää lukemattomille visusti näkymättömissä pysytteleville ihmisille viestin, että olet oikeanlainen juuri sellaisena kuin olet, et ole yksin.    

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.