Sinkku, oletko introvertti?

Kuva: Flickr, Jonathan Emmanuel Flores Tarello


Mies huokaa helpotuksesta: onneksi ennen ei tarvinnut etsiä kumppania Tinderistä. Miten sitä olisi osannut muutamalla lauseella luoda kontakti saati tehdä vaikutus toiseen ihmiseen? Hänen puolisonsa vaikuttui, kun mies osasi korjata kaikki sinkkuasunnon pulmakohdat, oli huolehtiva ja osasi vielä laittaa ruokaakin. Onneksi puoliso uskaltautui pyytämään apua mieheltä, jonka tiesi käteväksi tuttavansa kautta! Vaikka mies ei silloin paljoa puhua pukahtanut. Hyvä perheenisä miehestä tuli ja uskollinen kumppani. Ja ajan kanssa mies osaa puhua tunteistakin, kunhan häntä ei siihen pakota tai ala tenttaamaan.

Sisäänpäin kääntyvyys ja vetäytyvyys voivat kertoa monenlaisista asioista. Joku voi olla vauvasta lähtien varautuneempi, tarkkailevampi ja temperamentiltaan hitaammin lämpenevä, kuin toiset. Tällaista ihmistä kutsutaan monesti introvertiksi. Introvertti nauttii rauhasta ja yksin olemisesta, ja kaipaa enemmän syvällistä yhteyttä läheisiinsä, kuin ihmislaumaa ympärilleen. Introvertti voi kuormittua uusia ihmisiä tavatessaan mutta puhjeta kukkaan tuttujen seurassa. Deittailu voi joskus tuntua painajaiselta introvertille: pitäisi jaksaa keskustella niitä näitä tuntemattomien ihmisten kanssa, paljastaa omaa sisintään ja olla kuitenkin valmis siihen, että suhde ei syvenekään.

Deittailukulttuurissa on viime vuosina tapahtunut ainakin kaksi merkittävää muutosta: deittailusta on tullut nopeampitempoista, ja kirjallinen ensikohtaaminen on yleistynyt. Esimerkiksi Tinder ja nettideittailu perustuvat kirjalliseen vuorovaikutukseen. Mikäli kirjoittelu johtaa tapaamiseen, päätös tutustumisen jatkumisesta tehdään monesti yksien tai kaksien treffien jälkeen. Osa deittikulttuurin muutoksista voi helpottaa introvertin kumppanin etsintää, osa kuormittaa häntä enemmän kuin ennen.

Ensinnäkin joillekin introverteille sinkuille digideittailu voi tuntua helpommalta, kuin vuorovaikutus kasvokkain: viestin sisältöä voi harkita pidempään ja muotoilla rauhassa omat lauseensa. Ei tarvitse katsoa silmiin ja samalla oman jännityksen keskellä harkita, mitä nyt voisi sanoa.  Toisaalta kirjoittamalla tutustuminen ei auta niitä, jotka mieluummin puhuisivat vähemmän ja tekisivät yhdessä enemmän. Sanallinen vuorovaikutus ei tunnu kaikista luontevalta. Moni voi kokea tekevänsä suuremman vaikutuksen toiseen omalla läsnäololla, yhdessä tekemisellä ja jossain myöhemmässä vaiheessa syvemmällä keskustelulla.

Deittailun nopeus vuorostaan kuormittaa monia introverttejä: sinkku voi kokea ahdistavana sen, ettei hän pääse edes tutustumisen alkuun, kun treffikumppani on jo liihotellut tiehensä. Miten tuoda omat parhaat puolet esiin, kun tarvitsisi aikaa tutustua rauhassa? Introvertti voi erityisen herkästi uupua jatkuvaan itsensä esittelyyn samoilla lauseilla, small talkiin ja ihmisten nopeaan vaihtuvuuteen. Joku voi kokea tippuvansa kelkasta, kun ei pääse aidosti lähelle toista vaan tutustuu koko ajan uusiin ihmisiin. Se voi turhauttaa ja jopa katkeroittaa.

On hyvä muistaa, että introverttiys ei tarkoita sosiaalista taitamattomuutta. Moni hitaammin lämpenevä harkitsee sanojaan tarkkaan, mikä voi juuri olla sosiaalista taitavuutta. Yhtä hyvin puhelias ja avoimempi sinkku voi mennä treffeillä ”paniikkiin” ja omalla tyylillään puhua pysähtymättä läpi treffien. Jännitys voi näkyä eri tavoin erilaisilla persoonilla. Hiljaisuus tai esimerkiksi ujous eivät ole vikoja vaan ominaisuuksia siinä, missä muutkin.

Muita syitä vetäytyvyyden taustalla

Vetäytyvyys ei aina ole synnynnäinen ominaisuus, vaan se voi liittyä myös henkilön kiintymyssuhdetyyliin, eli tapaan olla läheisissä ihmissuhteissa. Monet oppivat vetäytymään ja pärjäämään yksin omien tunteidensa kanssa jo lapsuudessaan, kun ei ole muuta mahdollisuutta. Vetäytyvä ihminen voi olla varovainen luottamaan toiseen, ja joskus pinnallisiin ensitapaamisiin on helpompi mennä, kuin syventää suhdetta. Erään tutkimuksen mukaan 50 % suomalaisista miehistä on välttelevästi kiintyneitä. Suomalaiset miehet saavat siis usein mallin yksin pärjäämiseen omien tunteidensa kanssa, minkä vuoksi läheisyyden rakentaminen voi viedä aikaa. Suomalaisista naisista lähes neljännes on välttelevästi kiintyneitä.

Vetäytyvyys treffeillä voi kertoa myös siitä, että ei ole rento ja hyvä olla, vaan että pelko on päällimmäinen tunne. Silloin on enemmänkin kyse ahdistuksesta. Deittaajaa voi pelottaa, mitä toinen hänestä ajattelee, ja hän saattaa mennä lukkoon. Mitä kiinnostuneempi hän on toisesta, sitä enemmän hän pelkää, ettei toinen tykkääkään hänestä. Ahdistavat treffikokemukset, jolloin oma pelko ja jännitys ottavat ylivallan, voivat lisätä lukkoon menemistä ja itsetietoisuutta treffeillä ennestään, jolloin kierre on valmis. Esimerkiksi introvertti sinkku voi ajautua ahdistavaan kierteeseen, varsinkin, jos hän ei hyväksy omaa luonnettaan ja kuuntele omia tarpeitaan.

Oli taustalla mitä tahansa, me ihmiset olemme erilaisia siinä, kuinka paljon nautimme uusista tilanteista ja nopeasta vaihtuvuudesta ihmisissä, keitä tapaamme. Kaiken lisäksi voimme olla eri tilanteissa ja eri ihmisten kanssa erilaisia. Onneksi myös kumppaniehdokkaat ovat erilaisia: toinen tykkää puheliaista, toinen hiljaisemmista. Esimerkiksi ujous voi monen mielestä olla viehättävä piirre. Treffikumppanista voi tuntua hyvältä, kun toinen ei ole päällekäyvä vaan antaa tilaa ja kuuntelee.

Ole sinkku omalla tyylilläsi

Treffeillä, kuten parisuhteessakin voi syntyä väärinkäsityksiä. Introverttiys saatetaan joskus tulkita väärin ylimielisyydeksi tai välinpitämättömyydeksi. Omasta luonteesta kertominen voi auttaa toista ymmärtämään itseä paremmin. Voi olla hyvä esimerkiksi kertoa toiselle, ettei pidä viestittelystä tai kahvilla istumisesta, vaan näkee mieluummin tekemisen merkeissä, vaikka kävelylenkillä. Tai jos toisaalta haluaa viestitellä pidempään, ennen kuin sopii ensimmäistä tapaamista, senkin sanoittaminen voi vähentää väärinkäsityksiä.

Ole sinkku omalla tyylilläsi, ja etsi kumppania omalla tyylilläsi.

Lähteet:

Nauha, S., & Silvén, M. 2000. Puolisoiden varhaiset kiintymyssuhteet: Viehättääkö samanlaisuus? Psykologia 01, 71-81.

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.