Meillä on oikeus hyvään seksuaalikasvatukseen!

 

Jokaisella pitäisi olla oikeus seksuaalikasvatukseen. Jokaisen nuoren oikeuksiin kuuluu oikeus hyvään kasvatukseen ja tietoon seksuaalisuudesta. Joissain maissa tämä oikeus ei toteudu, mutta Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa asian kuuluu olla itsestäänselvyys ja seksuaalikasvatuksen tason kuuluisi myös olla sen mukaista. Joissain tapauksissa taso ei kuitenkaan ole riittävän hyvä.

Seksuaalikasvatuksen pitää olla kaikille sopivaa, ymmärrettävää ja realistista. Seksuaalisuus on tärkeä ja hyvin suuri osa elämää, minkä takia oikea tieto siitä on tärkeää. Kasvatuksessa kuuluu olla mukana paljon tietoa riskeistä, mutta myös seksuaalisuuden ihanuudesta. Sen kuuluisi olla myönteistä ja opettavaa enemmän kuin pelottavaa. Jos puhutaan liikaa seksuaalisuuteen liittyvistä riskeistä ja vaaroista, asiasta tulee tabu ja siitä ei haluta puhua.

Koulun tulee panostaa seksuaalikasvatukseen

Usein seksuaalikasvatus ja erityisesti seksiasiat jäävät varmastikin koulun puolelle. Ei vanhempien kanssa viitsitä puhua, varsinkin jos vanhemmalla tai muulla huoltajalla on kielteinen tai etäinen asenne tämän kaltaisiin asioihin tai keskusteluyhteys puuttuu kokonaan.

Seksuaalikasvatus on siis suuresti koulun vastuulla ja siihen kuuluisi myös panostaa niin. Nuoret myös haluavat tiedon mieluummin koulusta kuin kotoa. Tosin kondomin käytön opettelu terveystiedon tunnilla voi olla isossa joukossa naurattavaa. Kuitenkin uskon siihen, että se on luonnollisinta tunnilla, kun taas terveydenhoitajan kanssa kahdestaan asia voi olla kiusallinen. Oma oppituntini, jolla esimerkiksi Kumita-kondomin käyttöä opeteltiin, oli liian lyhyt ja asiat käytiin nopeasti läpi. Opetus oli hyvää, mutta luokkatilanne on ehkä hiukan vääränlainen. On tirskumista ja kikatusta. Aihe on erittäin tärkeä, mutta väistämättäkin tilanne on huvittava. Kondomeja ei meille varsinaisesti jaettu, vaan niitä sai itse ottaa laatikosta luokassa.

Seitsemännellä luokalla kouluumme tuli seksibussi-tapahtuma. Aiheena oli seksiin liittyvät asiat, ja mikä on okei, mikä ei. Bussissa tarjottiin kondomeja, mutta niitä ei annettu vaan niitä sai itse ottaa. Tällaisessa tilanteessa ongelma saattaa olla se, että kaikki jotka haluaisivat kortsun, eivät viitsi sitä ottaa, koska tilanne on kiusallinen tai outo.

Kortsuja pitäisi siis jakaa useammin ja kaikille. Niiden saaminen ja jakaminen ei alenna seksin aloittamisikää, eikä myöskään nosta sitä. Jotkut aloittavat aiemmin, jotkut myöhemmin, mutta kaikilla pitää olla mahdollisuus tietoon ja mahdollisuus ehkäisyyn. Jos ei ole saanut riittävästi tietoa ja harjoitusta, voi ehkäisyn käyttäminen jäädä kokonaan pois erityisesti ekoilla kerroilla ja se on ikävää.

Aikuisten suhtautuminen kondomin käytön opetteluun, mikä mättää?

Jotkut opettajat eivät välttämättä näytä kondomin käyttöä ollenkaan oppitunnilla. He kokevat, että se ei ole heidän velvollisuutensa, mutta jos se ei ole heidän velvollisuutensa, niin kenen sitten? Osa aikuisista suhtautuu kondomin käytön opetteluun välinpitämättömästi, koska heille asiat ovat jo tuttuja ja seksuaalikasvatuksen tärkeys voi olla unohtunut – tai he kokevat asian kiusalliseksi tai vieraaksi. Ehkä he eivät ole saaneet siihen riittävää koulutusta tai kyseessä on asenne asiaan. Näin ei tietenkään saisi olla, koska kyseessä on meidän nuorten tulevaisuuteen ja terveyteen liittyvä asia.

Kirjoittaja on 15-vuotias yläkoululainen Etelä-Suomesta.

Maailman seksuaaliterveyspäivänä 4.9. käynnistyy Väestöliiton Kumita-kampanja, joka kannustaa nuoria harjoittelemaan kondominkäyttöä omassa rauhassa etukäteen, vaikka ensimmäiseen seksikertaan toisen kanssa olisi vielä pitkä aika. Kampanjan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö ja toteuttaa Väestöliitto. Tänä syksynä Kumita lähetti yläkouluihin noin 70 000 kondomia opetuskäyttöön ja jaettavaksi kahdeksasluokkalaisille.

Kumita.fi-sivustolla on mm.

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.